Parvekepuutarha on mahdollisuuksien paratiisi – 35 vinkkiä kasveihin ja niiden hoitoon
Piha ja puutarha
Parvekepuutarha on mahdollisuuksien paratiisi – 35 vinkkiä kasveihin ja niiden hoitoon
Omalla parvekkeella saat mahdollisuuden upottaa sormesi multaan, seurata kasvien kasvua ja kerätä satoa. Perusta unelmiesi parvekepuutarha näillä vinkeillä!

Ensin: tunnista parvekkeesi kasvuolot

1. Kuinka paljon valoa ja lämpöä?

Varjoisalla parvekkeella pärjäävät eri kasvit kuin aurinkoisen paahteisella. Valitse siis kasvit ensisijaisesti parvekkeesi valoisuuden perusteella. Seuraa, miten aurinko paistaa parvekkeelle ja kuinka pitkään valo viipyy siellä. Jääkö jokin kulma koko ajan varjoon? Tarkkaile myös lämpötilaa. Lasitettu parveke on suojaisa, mutta kesällä lämpötila voi siellä nousta kohtalokkaan korkeaksi. Avoimelle parvekkeelle pääsee tuuli puhaltamaan helposti, mikä lisää kastelun tarvetta. Kun valitset oikeat kasvit, pääset hoidossa helpommalla.

Annika Christersenin vehreällä parvekkeella kasvavat muun muassa bambu, matala tuija sekä rungolliset laakeripuu ja välimerenmyrtti. Puiden edustalla mullasta ponnistaa tulppaaneja. Minikasvihuoneessa on esimerkiksi kaunokaisia ja lemmikkejä.

2. Lasitus antaa suojaa mutta voi tehdä parvekkeesta myös liian kuuman

Lasien suojassa päivälämpötilat ovat jo varhain keväällä tai myöhään syksyllä ulkolämpötiloja selkeästi korkeammat. Öisin ilma jäähtyy. Lasitettua parveketta voit hyödyntää aikaisin keväällä taimikasvatukseen. Ota taimet sisälle, jos yöt ovat liian viileitä. Viilennä kesäisin liian kuumaa parveketta avaamalla laseja. Ripusta ikkunoiden eteen valoverho tai varjostuskangas antamaan varjoa paahtavalta auringolta.

Jos parvekkeellasi on lasitus, taimia voi esikasvattaa siellä keväällä. Kylmiksi öiksi taimet kannattaa kuitenkin nostaa sisälle turvaan, jotta ne eivät palellu.

3. Avoin parveke toimii myös!

Kasvien kannalta avoin parveke on yhtä hyvä kasvupaikka kuin lasitettukin parveke. Paljon lämpöä vaativia kasveja, kuten basilikaa, voit kylminä kesinä viljellä parvekkeella olevassa pienoiskasvihuoneessa. Sateen jatkuessa pitkään peitä istutukset muovilla, niin multa ei kastu liikaa.

Kasvien valinta parvekepuutarhaan

4.  Vain mielikuvitus on rajana

Luulitko, että parvekepuutarhurin ainoat vaihtoehdot ovat kesäkukkia? Ei suinkaan, sillä åarvekkeella voit kasvattaa oikeastaan minkälaisia kasveja vain: pieniä puita, pensaita, havuja, köynnöksiä, perennoja, yrttejä, vihanneksia, kesäkukkia ja sipulikasveja. Kokeile rohkeasti! Taimimyymälöissä myytävät kasvit kasvavat lähes poikkeuksetta jo astioissa, joten astiaviljely ei ole niille mitään uutta. Istuta lempikasvejasi, mutta muista niiden kasvupaikkavaatimukset.

Virpi Raudan parveke on oikea runsaudensarvi, jossa kukoistavat muun muassa monet perennat, köynnökset ja pensaat. Esimerkiksi kirsikkapuu tuottaa myös satoa.

5. Kasvisuunnitelma auttaa hahmottamaan mahdollisuudet

Mittaa parvekkeesi ja piirrä se oikeassa mittakaavassa paperille. Varaa kunnon tila oleskelulle ja hoitotöille. Tutustu kasvien tilantarpeeseen, millaisen istutusetäisyyden kukin laji vaatii. Varmista, että kasvit saavat tarvitsemansa valomäärän.

6. Havut ihastuttavat myös talvella

Ikivihreät havut tarjoavat silmäniloa silloinkin, kun muu parvekepuutarha uinuu talviunta. Ne tuovat myös vehreää vastapainoa kukkiville kasveille. Varjoiselle parvekkeelle voit istuttaa esimerkiksi keilamaisen kartiovalkokuusen. Paahteessa viihtyvät kuivuutta sietävät katajat. Havujen kääpiömuodot ovat hauskan mallisia eivätkä vaadi suurta tilaa. Tuija sopii kaikkialle, mutta ei pidä kuivumisesta – lue ohjeet tuijan kasvatukseen ruukussa.

Tuija viihtyy myös ruukussa, kunhan kasvuolosuhteet ovat suotuisat.
Jos kaipaat pyöreitä muotoja, valitse pallotuija!

7. Köynnöksillä näkösuojaa ja kerroksellisuutta

Selvitä köynnöksen kasvukorkeus: parvekkeelle sopiva laji kasvaa 2–4-metriseksi. Viiniköynnös on eksoottinen vaihtoehto hyvin suojaiselle ja valoisalle parvekkeelle isoon ruukkuun. Monipuolisesta kärhövalikoimasta löydät kauniisti kukkivan lajikkeen erilaisiin kasvuolosuhteisiin. Kesäköynnökset, kuten kelloköynnös, ovat nopeakasvuisia.

Komeakukkainen kärhö kasvaa tässä säleikköön kietoutuen.

8. Perennoilla rehevyyttä vuodesta toiseen

Myös monivuotisia perennoja voi istuttaa ruukkuihin ja istutuslaatikoihin parvekkeelle. Parvekkeen varjoisissa nurkissa viihtyvät esimerkiksi kuunliljat, jättipoimulehti ja peittokurjenpolvi. Valitse paahteeseen kuivuutta sietävät maksaruohot sekä mehitähdet. Monet perennalajit kukkivat usein melko lyhyen aikaa. Jos haluat parvekkeen kukkivan koko kesän, käytä useita eri lajeja tai yhdistele perennoja yksivuotisten kesäkukkien kanssa.

Mehikasveja voi kasvattaa ruukussa. Ne viihtyvät kuumalla ja paahteisella parvekkeella.
Lehtevät kuunliljat (kuvassa sinertävä ja valkokirjava vasemmalla ylhäällä) tuovat parvekkeelle vehreyttä. Kuunliljoja on runsaasti erilaisia: esimerkiksi sinertäviä, heleän vihreitä sekä kirjavan valko- ja keltavihreitä. Etualalla ruukussa on pikkujasmike, joka kukkii suloisin valkoisin kukin. Kuva on Virpi Raudan parvekkeelta.
Tiiviin mätäsmäisesti kasvava peittokurjenpolvi viihtyy myös ruukussa.
Perennoja on aivan valtavasti, joten jokaiselle parvekkeelle ja jokaisen puutarhurin makuun löytyy varmasti vaikka mitä ihania vaihtoehtoja. Tässä kukkii arovuokko.

9. Rungolliset pensaat ja pienet puut tuovat puutarhamaisuutta

Jos kaipaat jotain korkeaa, istuta rungollinen pensas tai pieni puu. Rungollinen aronia, syyshortensia ja pikkusyreeni sopivat aurinkoon tai puolivarjoon. Tiesitkö, että jopa kotoisista herukoista on saatavilla rungollisia versioita? Jos haluat parvekkeelle muotoja, istuta leikkausta sietäviä pensaita. Suositeltavin on taikinamarja, jota ei turhaan kutsuta pohjolan puksipuuksi.

Tiina Huuskon ja Isto Riihelän tilavalla parvekkeella kasvaa muun muassa rungollinen pikkusyreeni.
Minna Soisalon parveke on vain yhden neliön kokoinen, mutta silti siellä mahtuu kasvamaan muun muassa neidonhiuspuu ja pieni oliivipuu. Minnan kotiin voit kurkistaa täältä.
Ruukusta runsaana lamoava maahumala tuo hauskaa vastapainoa oliivipuiden pystylle ja pallomaiselle muodolle.
Japaninvaahtera ihastuttaa sirolla ulkomuodollaan ja lehtien tummanpunaisella sävyllä. Kuva on floristi Hanna Piipon parvekkeelta, lue juttu Hannan kodista täältä. Hannan mielestä monet puuvartiset kasvit ja perennat ovat mielenkiintoisemman näköisiä kuin kesäkukat.
Japaninvaahteran lehdet ovat kauniisti liuskoittuneet.
Tiina Huuskon ja Isto Riihelän parvekkeella tilavissa kasvusäkeissä viihtyvät katsurat.

10. Vai kasvatatko mieluiten syötävää satoa?

Parvekkeella voi viljellä vaikka mitä! Paras sato kasvaa auringossa. Hedelmäpuut ja marjapensaat sopivat parvekkeelle, voit tarvittaessa rajoittaa niiden kokoa leikkaamalla. Muista pölytys, päästä hyönteiset kasvien luo. Peruna, porkkana, punajuuri, herne ja papu antavat hyvän sadon avoimellakin parvekkeella. Kokeile lämpöä vaativaa munakoisoa lasitetulla parvekkeella. Yrttien kasvatus onnistuu parvekkeella erityisen hyvin, sillä ne eivät kaipaa isoa multatilaa.

Perunan kasvatus parvekkeella onnistuu ruukuissa tai kasvusäkeissä.
Myös raparperista saa satoa parvekkeella. Lue ohjeet raparperin ruukkukasvatukseen.
Pilariomenapuut sopivat kapeaankin tilaan, sillä ne tekevät satoa aivan rungon tuntumaan.
Kuukausimansikka tuottaa satoa pitkin kesää.
Annabelle Antaksen parvekkeella kasvaa paitsi chiliä, runsaasti erilaisia yrttejä.

11. Yhdistele rohkeasti erilaisia kasveja

Erilaiset kukat, vihannekset ja yrtit viihtyvät hyvin keskenään. Yhdistä samanlaista kastelua vaativat kasvit samaan ruukkuun. Istuta matalimmat lajit reunoille. Anna kasveille kunnon kasvutila. Ruukun tai laatikon ei pidä näyttää heti runsaalta vaan vasta sitten, kun kasvit ovat kasvaneet täyteen kokoonsa.

12. Kesäkukilla väriä parvekepuutarhaan

Suosi hämärässä hohtavia vaaleita värejä, niin parveke hehkuu iltaisinkin. Viilennä kuumaa parveketta käyttämällä kylmiä värejä, kuten sinisen eri sävyjä. Istuttamalla harmaalehtisiä kasveja muiden kasvien joukkoon korostat toisten kasvien värisävyjä. Kesäkukkien laji- ja lajikevalikoima on valtava.

Onko parvekkeesi varjoinen, puolivarjoinen vai aurinkoinen? Lue täsmäsuositukset: kesäkukat auringonpaisteeseen, kesäkukat puolivarjoon ja kesäkukat varjoon.

Orvokit kukkivat oikealla hoidolla varhaisesta keväästä syksyyn asti.
Petuniat ja pelargonit ovat kesäkukkien klassikkoja! Tässä kukkivat valkoinen petunia, pinkki enkelipelargoni ja lohenpunainen pelargoni.

13. Myös vihannekset ja yrtit ovat ilo silmälle

Punalehtisellä basilikalla tai veripeipillä saat aikaiseksi hyvän kontrastin vihreyden keskelle. Erilaisista salaattilajikkeista löydät punaisten sävyjen vaihtoehdoksi keltaisia tai vaaleita sävyjä.

Mangoldin värikäät lehtiruodit pääsevät oikeuksiinsa, kun viljelet kasvia ruukussa.

14. Syötävät kukat hurmaavat kakuissa, salaateissa ja muissa ruoissa

Oman parvekkeen kukat kelpaavat ruuanvalmistukseen, kunhan et käsittele niitä torjunta-aineilla. Maistele esimerkiksi pelargonin, krassin, orvokin ja ahkeraliisan kukkia. Lue syötävistä kukista lisää täältä.

15. Kylvä kukkia itse

Kylvä ruiskaunokin, kehäkukanauringonkukan ja muiden kylvökukkien siemenet suoraan ruukkuun tai parvekelaatikkoon. Parvekkeella pääset kylvämään aikaisemmin kuin avomaalla. Peitä kylvökset hallaharsolla tai siirrä ne väliaikaisesti sisälle, jos pakkanen uhkaa.

16. Älä unohda sipulikukkia!

Sipulikukat tuovat parvekkeelle keväistä loistoa. Keskikesällä parveketta taas sulostuttavat daaliat, miekkaliljat ja liljat. Talveta sipulit ja juurakot turpeen seassa sisällä viileässä. Istuta syksyllä tulppaaneja, helmililjoja ja muita kevätkukkijoita samaan ruukkuun. Talveta ruukut parvekkeella.

Tulppaanit ja narsissit kukkivat näyttävästi keväällä ja alkukesällä.

17. Heinät ja bambut 

Parvekekasveista voi nauttia kaikilla aisteilla. Kasvit tuoksuvat, maistuvat ja ovat iloisen värisiä. Heinät ja bambut tuovat parvekkeelle itämaista ilmettä ja kahisevat mukavasti pienestäkin tuulenvireestä.

Nata Golden Toupee -heinä on keväällä keltainen ja vaihtaa vähitellen harmaanvihreään. Tässä se tuo luonnetta puutarhuri-floristi Pernilla Lindvallin lumoavaan viherhuoneeseen.

Nyt tositoimiin: parvekepuutarhan istutus ja kasvualusta

18. Missä kasvatan?

Istutusastioina käytettävien astioiden – erilaisten laatikoiden ja ruukkujen – malli-, väri- ja kokovalikoima on laaja. Käytettävissäsi on myös erilaisia kasvupusseja ja -säkkejä. Valitse monivuotisille kasveille sellaisia astioita, joiden materiaali kestää hyvin lämpötilojen vaihtelua. Parhaita materiaaleja ovat puu, muovi ja lasitettu savi. Yksivuotisille lajeille sopipvat myös metalliset ja punotut astiat. Aseta isot astiat pyörillä kulkevien tasojen päälle. Se helpottaa parvekkeen lattian puhdistamista.

Tiinan ja Iston parvekkeella kasvit kasvavat tilavissa, juuristoa pakkasilta suojaavissa termoruukuissa sekä ranskalaisesta verkkokaupasta tilatuissa BacSac-viljelysäkeissä.
Klassiset saviruukut sopivat myös parvekkeelle.
Käytä erilaisia astioita luovasti istutusastioina ja suojaruukkuina!

19. Kuinka syvä kasvualusta?

  • Kesäkukille, matalille yrteille ja perennoille sekä useimmille vihanneksille riittää 20 senttiä syvä kasvualusta.
  • Varaa isoille yrteille ja keskikokoisille perennoille sekä heinille 40 senttiä.
  • Pensaat ja pienet havut tarvitsevat jo 60 sentin syvyisen kasvualustan.
  • Puille tulisi varata noin 80 senttiä syvä multatila.

Astian leveys riippuu istutettavien kasvien koosta. Istuta puut ja pensaat vähintään 50 senttiä leveään astiaan.

20. Millaista multaa parvekekasveille?

Kasvualustaksi käy tavallinen, kaikille kasveille sopiva puutarhamulta. Voit istuttaa parvekkeen kasvit myös kullekin lajille tai kasviryhmälle tarkoitettuun erikoismultaan, kuten esimerkiksi yrttimultaan tai kesäkukkamultaan.

21. Estä mullan tiivistyminen

Säännöllinen kastelu tiivistää kasvualustaa. Tällöin kasvien juuret eivät pysty toimimaan hyvin. Lisää erityisesti monivuotisten kasvien multaan karkeaa ainesta tiivistymisen estämiseksi. Ilmavuutta tuo leka- eli kevytsora, sora tai karkea hiekka. Kuohkeuta keväisin monivuotisten kasvien mullanpintaa kevyesti esimerkiksi vanhalla haarukalla.

22. Jätä ruukkuun kasteluvaraa

Täytä parvekkeen kasvatusastiat niin, että mullan pinta on 3–5 senttiä astian reunaa alempana. Näin vedellä on tilaa imeytyä rauhassa multaan.

Jos olet kesällä pois kotoa useamman päivän, kasvien kastelusta pitää huolehtia. Pyydä kaveria kasteluavuksi tai hyödynnä kastelupalloja tai ihan pulloja tai esimerkiksi tiskiräteistä tehtyjä suikaleita kastelussa. Lue vinkit kasvien kasteluun lomalla.

23. Vaihda multa vuosittain yksivuotisille parvekekasveille

Edellisvuoden kasvualustassa piilee kasvitautien ja tuholaisten riski. Se voi myös olla uusille taimille liian ravinteikasta edellisvuoden lannoituksen jäljiltä. Vaihda yksivuotisille lajeille joka vuosi uusi hyvä multa. Käytetyt kasvuturpeet tai mullat voit hyvin hyödyntää pihan istutusryhmissä tai kompostin seosaineena.

24. Älä oikaise ruukkujen ja laatikoiden putsauksessa

Pese mullanvaihdon yhteydessä ruukut ja laatikot. Siten estät myös mahdollisten tautien ja tuholaisten leviämisen parvekkeella.

25. Hanki reiällisiä ruukkuja tai tee ainakin salaojitus

Veden on päästävä poistumaan vapaasti ruukusta myös parvekkeella. Liiallinen kosteus haittaa juuriston toimintaa. Salaojituksella estät liian kosteuden kertymisen astioiden pohjalle. Levitä 2–3 sentin kerros lekasoraa astioiden pohjalle ja peitä se vettä läpäisevällä kankaalla. Siten multa ei valu soran sekaan.

26. Kate hidastaa kuivumista

Kate estää veden haihtumisen astioista. Käytä parvekelaatikoiden ja ruukkujen pinnalla soraa, kiviä, värihiekkaa tai simpukoita. Ne ovat myös koristeellisia.

27. Mistä lisää tilaa?

Erilaiset amppelit, seinäruukut, hyllyt ja hyllyköt mahdollistavat tehokkaan tilan käytön. Markkinoilla on myös kasviseiniä. Ne koostuvat erikokoisista istutuskaukaloista, joihin voit kuhunkin istuttaa muutaman taimen. Persilja sekä muut mätäsmäiset yrtit sekä pinaatti, mansikka ja tomaatti ovat erinomaisia amppelikasveja.

Tomaatteja voi kasvattaa myös amppeleissa.
Hyllyyn mahtuu paljon kasvatettavaa, ja samalla tila tulee hyödynnettyä tehokkaasti.
Kun istutuksia nostaa myös seinille, parvekkeesta saa ihanan rehevän!

Parvekepuutarhan kasvien kastelu, lannoitus ja kasvinsuojelu

28. Parvekekasvit kuivuvat nopeasti, muista siis kastelu

Tuulessa ja lämmössä kasvavat parvekekasvit kuivuvat nopeasti. Loppukesällä ­kasvien juuret täyttävät multatilan ja veden kulutus on suurempaa. Valitse parvekkeelle kuivuutta kestäviä kasveja ja istuta taimet harvaan, jos et pysty kastelemaan säännöllisesti. Käytä kasteluun huoneenlämpöistä vettä ja kastele aina koko kasvualusta kosteaksi. Hyvä kasteluaika on illalla tai aamulla tai tarpeen mukaan. Vältä veden roiskumista lehdille, ettei niihin tule laikkuja.

Tomaatti on vesisyöppö, jota pitää muistaa kastella usein.

29. Lannoita parvekekasveja maltilla

Liiallinen lannoitus altistaa kasvit taudeille ja tuholaisille. Se vaikuttaa myös vihannesten ja yrttien makuun sekä vähentää kukintaa. Monivuotisten kasvien talvenkestävyys saattaa heiketä. Kesäkukat nauttivat saadessaan runsaasti ravinteita, lannoita kesäkukkia siis säännöllisesti. Anna muille kasveille lisälannoitusta muutaman kerran kesässä, monivuotisille kasveille mieluiten vain alkukesällä. Käytä yleislannoitteita, ne sopivat kaikille kasveille. Jos kasvualusta on kuiva, kastele se ennen lannoittamista.

30. Anna kasvitaudeille ja tuholaisille porttikielto

On tärkeää, että ilma kiertää parvekkeen kasvustossa hyvin. Se estää lehtihomeen ja muiden sienitautien esiintymistä. Käytä tuhohyönteisten torjuntaan vesisuihkua tai luonnonmukaisia torjunta-aineita. Hävitä sairastuneet kasvit, jos et saa torjuntatoimia tehoamaan.

Parvekepuutarhan kasvien hoito ja uudelleenkylvö

31. Hoitoon tarvittavat välineet

Parvekekasvien hoidossa tarvitset kastelukannua, suihkepulloa sekä pieniä puutarhasaksia esimerkiksi sadon korjuuseen tai oksien poistoon. Kylmältä kasveja suojataan hallaharsolla tai pakkaspeitolla.

Parvekepuutarhassa tarvittavia välineitä voi säilyttää esimerkiksi tasojen alla laatikoissa.

32. Nypi, nypi ja nypi!

Poista erityisesti kesäkukkien kukkineet kukat säännöllisesti. Se edistää uusien kukkien muodostumista ja estää kasvin siementämisen.

Aivan kaikkia kesäkukkia ei onneksi tarvitse nyppiä. Esimerkiksi harsotyräkki kukkii runsaasti ilman nyppimistä.

33. Kylvä uutta, kun edelliset on popsittu

Tee uusintakylvöjä jatkuvan sadon saamiseksi. Lehtisalaatti ja retiisi ovat aloittelijallekin sopivia lajeja.

Retiisiä voi kasvattaa parvekkeella mainiosti. Se kasvaa nopeasti, joten satoa saa kesässä useamman.

34. Leikkaa puita ja pensaita, jaa perennoja

Leikkaa parvekkeella kasvavia pensaita ja puita samalla tavalla kuin puutarhassakin. Jaa nopeakasvuisten perennojen kasvustoja säännöllisesti. Poista sairaat ja kuolleet versot sitä mukaan kuin niitä ilmaantuu. Vaihda ruukut isompiin, kun kasvu alkaa heikentyä.

35. Talvetuskin onnistuu

Monivuotiset puuvartiset kasvit, perennat sekä keväällä kukkivat sipulikasvit talvehtivat parvekkeella hyvin. Vähennä kastelua ilman viiletessä – kylmä ja märkä maa on myös parvekekasvien tuho. Kääri kasvit tarvittaessa pakkaspeitteeseen. Siirrä arat kasvit sisälle ja säilytä niitä viileässä ja valoisassa paikassa. Pelargoni ja yrtit talvehtivat hyvin huoneenlämmössä.

Värikkäät kesäkukat kukoistavat Huvila ja huussi -ohjelmastakin tutun Kati Jukaraisen parvekkeella.

Muokkaus 22.4.2020: Juttuun lisättiin runsaasti kuvia ja tietoa. Alkuperäinen juttu on julkaistu 17.5.2017.

4 kommenttia