Punajuuren kasvatus
Piha ja puutarha
Punajuuren kasvatus
Punajuurikas tuo väriä kasvimaalle ja lautaselle. Keltaisten ja raitaisten värimuotojen myötä siitä on tullut yhä suositumpi.
17.12.2013
 |
Viherpiha

Punajuurikas (Beta vulgaris var. conditiva) menestyy multavilla hiekkamailla, mutta viljely onnistuu myös savimailla. Liiallista typpilannoitusta on vältettävä, sillä ylimääräinen typpi varastoituu mukulaan nitraattina.

Maan pH:n tulisi olla 6–7. Boorin puutteesta aiheutuvaa sydänmätää voi esiintyä, jos maan pH on boorin liukoisuuden kannalta liian korkea.

Hyviä punaisia lajikkeita ovat litteänpyöreä ’Egyptiläinen’, pyöreä ’Detroit’ ja pitkänomainen ’Forono’. Kokeilemisen arvoisia ovat myös punaraidallinen ’Chioggia’ ja keltajuurinen ’Burpees Golden’.

Näin onnistut punajuuren kasvatuksessa

1. Punajuurikas kylvetään vasta touko–kesäkuussa lämpimään maahan. Moni-ituisesta siemenestä kehittyy 2–4 sirkkatainta. Kustakin jätetään kasvamaan kaksi voimakkainta.
2. Nuoret harvennustaimet voi istuttaa uudelleen. Kasvu jatkuu, jos taimet irrotetaan juuria vioittamatta ja kastellaan hyvin. Punajuurikas ei kuluta paljon vettä, mutta kuivuus heikentää mukulan kehitystä.
3. Nuoret lehdet voidaan hyödyntää salaateissa. Kaunismuotoiset lehdet käyvät myös ruokien koristeluun. Entisaikaan naateista valmistettiin maukasta syötävää pinaatin tavoin.
4. Punajuurikas kasvaa nopeasti. Ensimmäiset mukulat kerätään heinäkuussa kasvustoa harventamalla. Näin kasvuaan jatkavat juurikkaat saavat tilaa.
5. Varastoitava punajuurikas korjataan syyskuussa. Sadonkorjuu jatkuu pitkälle syksyyn, sillä kasvi kestää hieman kylmää.
6. Poista naatit kiertämällä tai listimällä. Mukulan maltoa ei saa vioittaa. Punajuurikas säilyy 0–1-asteisessa varastossa haihtumiselta suojattuna.

Monipuolinen punajuuri

  • Punajuurikas on syksyllä erityisen mehevä ja maukas.
  • Aromikas juures sopii raakaraasteeksi, pihveihin, patoihin, muhennoksiin, laatikoihin ja keittoihin.
  • Jouluinen rosolli, venäläinen borssikeitto ja lindströminpihvit ovat klassikkoreseptejä.
  • Viinietikka, sitruuna ja omena raikastavat makeaa makua.
  • Myös selleri, palsternakka, piparjuuri ja yrtit sopivat punajuurikkaan seuraan.

 

Lue lisää:

Kommentoi »