Viherpiha

Punajuuri ei kasva

Puutarhuri

Julkaistu: 18.9.2013

Kysymys:

Miksi punajuuri ei kasva? Kaikki muut viljelykasvit menestyvät joka vuosi ihan kelvollisesti, mutta punajuuri on kitunut jo monena vuonna. Ei auta paikan eikä lajikkeen vaihto. Lehdet kyllä kasvavat normaalisti, mutta juurta ei kehity käytännössä lainkaan. Suurimmat juurikkaat jäävät läpimitaltaan ehkä viisisenttisiksi.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska punajuurta lukuun ottamatta muut viljelykset onnistuvat hyvin, asiat eivät voi olla maassa kovin pielessä. Syy heikkoon mukulanmuodostukseen saattaa löytyä esimerkiksi liian aikaisesta kylvöstä tai sääoloista yleensä. Alkukesän viileät säät saavat punajuuren helposti virittymään kukkaan, mikä puolestaan vie kasvilta energiaa ja heikentää tai jopa estää mukulan muodostumisen. Kylmänarkuuden vuoksi punajuuri suositellaankin kylvettävän, kun maa on lämmennyt 10-asteiseksi. Siemenet kylvetään 2–3 sentin syvyyteen. Kukintariskiä voidaan vähentää esimerkiksi kateharsolla. Punajuuren mukulan kokoon vaikuttaa myös kasvutila ja viljeltävä lajike. Kylvökset harvennetaan 5–8 sentin välein riippuen siitä, minkä kokoiseksi mukulan haluaa kasvavan. Joidenkin pienimukulaisten lajikkeiden läpimitta on vain 5 senttiä, jopa alle. Sopiva riviväli on 25–30 senttiä. Hyvinvointia ja sadon muodostumista edesauttavat myös rikkakasvien säännöllinen kitkeminen ja kastelu poutakausina. Mikäli ongelmat yhä jatkuvat, kasvimaan ravinnetila kannattaa selvittää maanäytteen ja viljavuustutkimuksen avulla. Viljavuustutkimuksia tekevät muun muassa Viljavuuspalvelu ja Hortilab.

Teija Heinonen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.