Murea mustajuuri
Piha ja puutarha
Murea mustajuuri
Mustajuuri on eksoottinen herkkuvihannes, jonka ravintoarvoa ylistetään kilvan. Siemenet kylvetään heti, kun maa on saatu kylvökuntoon.
17.12.2013
 |
Viherpiha

Mustajuuri (Scorzonera hispanica) on monivuotinen kasvi, mutta meillä sitä viljellään tavallisesti yksivuotisena. Osan juurista voi jättää maahan talven yli ja korjata varhain keväällä.

Mustajuuri vaatii runsasravinteisen, syvään muokatun ja kivettömän kasvualustan. Jos pellon multakerros on ohuehko, kasvia kannattaa viljellä harjussa. Tasapaksu paalujuuri kasvaa jopa 30–50 senttiä pitkäksi.

Saatavana on muun muassa vanha lajike ’Venäläinen jättiläinen’ ja uusi tuttavuus ’Lange Jan’.

Näin onnistut mustajuuren kasvatuksessa

1. Neulasmaiset siemenet kylvetään keväällä mahdollisimman aikaisin, sillä kasvu on hidasta. Pohjois-Suomessa siemenet voidaan kylvää jo kasvukauden lopussa routaantuvaan maahan.
2. Taimet harvennetaan 5–8 sentin etäisyydelle. Kesän aikana rikkakasvit kitketään riviväleistä haraamalla. Mustajuuri on arka veden puutteelle juuren paksuuntumisvaiheessa, joten kastelusta on syytä huolehtia.
3. Mustajuurelle annetaan lisälannoitusta keskikesällä, sillä paalujuuri jatkaa kasvuaan talven tuloon asti. Syyskuun alussa juuri on vielä laiha.
4. Loppusyksyn kasvua voi edistää peittämällä maan naateilla. Näin lämpö säilyy maassa. Sadonkorjuu aloitetaan juuri ennen maan routaantumista. Osan juurista voi nostaa vasta keväällä. Hauraat juuret nostetaan varoen talikolla.

Terveellinen herkkujuures

  • Valkeamaltoinen juuri hyödynnetään keitettynä muhennoksissa tai parsan tapaan sekä raakaraasteena.
  • Juuren sisältämistä hiilihydraateista pääosa on inuliinia.
  • Juuressa on paljon kuitua. Maku on pähkinäisen makeahko.
  • Mustajuuri voidaan pakastaa ryöpättynä. Juuret säilyvät kellarissa hiekkaan upotettuna.
Kommentoi »