15 x hopeanhohtoiset kasvit puutarhassa ja parvekkeella
Piha ja puutarha
15 x hopeanhohtoiset kasvit puutarhassa ja parvekkeella
Hopeanhohtoiset ja hopeanharmaat kasvit tuovat puutarhan vihreiden ja värikäskukkaisten kasvien joukkoon tyylikkyyttä ja piristävää kontrastia. Hopeanharmaa antaa pihalle kuulaan ja modernin säväyksen.
25.10.2016
 |
Viherpiha

Hopeanhohtoisuus ja hopeanharmaus kasveilla on harvinaista. Sävy johtuu yleensä kasvin lehtien ja varsien hennosta nukkakarvapeitteestä tai vahakerroksesta. Niiden tehtävänä on suojata kasvia kovilta sääoloilta ja pidättää kosteutta. Kukat ovat useimmiten sivuosassa.

Hopeanhohtoisia perennoja ja kesäkukkia kannattaa istuttaa sitovaksi ja rauhoittavaksi lisäksi värikkäiden kasvien joukkoon. Hopeanharmaa sopii yhdistettäväksi kaikkien värien kanssa.

Hopeansävyiset puut ja pensaat sopivat vihreä- ja tummanpurppuralehtisten tovereidensa rinnalle. Ne kohottavat ja tuovat eloisuutta istutusten ilmeeseen.

Hopeanhohtoisia ja hopeanharmaita perennoja

Hopeanhohtoiset perennat kasvavat luontaisesti kuivilla, paahteisilla hiekkamailla, joten puutarhassakin niiden kasvuolot kannattaa huomioida. Liian ravinteikkaassa maassa ja varjoisalla kasvupaikalla hohde sammuu.

Alppipiikkiputki

Viihtyy kuivassa, hiekkaisessa maassa, aurinkoisella paikalla. Korkeus noin 60 senttiä. Kukinta heinä–elokuussa. 

Koiruoho

Vanha lääkekasvi, nykyisin lähinnä koristekasvi. Kasvaa parhaiten auringossa, hiekkapitoisessa maassa. Korkeus 70–120 senttiä.

Hopeamaruna

Pystyt, kapealehtiset versot ovat noin metrin korkuiset. Leviää hanakasti. Kasvaa parhaiten valoisassa, kuivahkossa paikassa.

Hopeatäpläpeippi

Peittokasvi, jonka lehdissä hopeanvalkeat täplät. Lehtien kirjavuus ja kukkien väri vaihtelee lajikkeittain. Kasvaa parhaiten puolivarjossa, ei siedä talvimärkyyttä.

Hopeahärkki

Juurtuvilla versoillaan helposti leviävä peittokasvi. Alkukesästä valkeat, lehtien yläpuolelle nousevat kukat. Viihtyy kuivassa, aurinkoisessa paikassa.

Nukkapähkämö

Istutus karuun, hiekkapitoiseen maahan, aurinkoiseen paikkaan. Lehtiruusukkeet peittävät hyvin maata. Kasvi kannattaa jakaa, kun se alkaa harventua keskeltä.

Hopeanhohtoisia ja hopeanharmaita puita ja pensaita

Villapaju

Kostealla paikalla viihtyvä pensas, korkeus 80–200 senttiä. Istutus aurinkoon tai puolivarjoon. Menestymisvyöhykkeet I–VIII.

Hopeapaju eli hopeasalava

Viihtyy auringossa, kostealla paikalla. Korkeus 6–18 metriä. Nopeakasvuinen, vaatii paljon tilaa. Menestymisvyöhykkeet I – IV(V).

Tyrni

Kasvaa lajikkeesta riippuen 2–5 metriseksi. Vaatii aurinkoa viihtyäkseen, mutta on maan laadun suhteen vaatimaton. Menestyminen Suomessa vaihtelee lajikkeen mukaan I–IV(VI).

Hopeapäärynä

Istutus aurinkoon tai puolivarjoon, läpäisevään puutarhamaahan. Kasvaa hitaasti, korkeus 5–8 metriä. Menestymisvyöhykkeet I–II(III).

Pensassembra

Harmaansinivihreät, pitkät neulaset. Viihtyy hyvin vettä läpäisevässä hiekkamaassa, auringossa. Korkeus 1–1,5 metriä, leveys jopa 2,5 metriä. Menestymisvyöhykkeet I–V(VI).

Hopeanhohtoisia ja hopeanharmaita kesäkukkia

Hopealehti eli hopeavillakko

Pystykasvuinen, helppohoitoinen. Menestyy parhaiten hiekkapitoisessa mullassa. Parhaimmillaan auringossa, mutta menestyy myös puolivarjossa.

Hopeavitja eli hopeaputous

Pitkäversoinen kasvi sopii amppeleihin tai maanpeitteeksi. Kasvaa parhaiten tasakosteassa, lannoitetussa mullassa ja aurinkoisessa paikassa.

Hopealanka

Korallimainen, siron pallomainen kasvutapa. Istuta aurinkoon, sillä varjossa menettää muotonsa ja värinsä. Sopii myös syysistutuksiin.

Hopeakäpälä

Istutus ruukkuun tai maahan, aurinkoiseen paikkaan. Lajikkeiden koko ja lehtien väri vaihtelee. ’Silver Mist’ -lajike on harmaalehtinen ja voimakaskasvuinen.

Lue lisää:

Kommentoi »