Puutarhan kasvit
Puutarhan kasvien äärettömästä kirjosta löytyy sopivia vaihtoehtoja jokaiseen puutarhaan. Nauti perennojen ja kesäkukkien kukoistuksesta, pensaiden ja havukasvien vehreydestä sekä hyötykasvien tuottamasta herkullisesta sadosta. Täältä löydät parhaat vinkit puutarhan kasvien valintaan ja hoitoon!
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Puutarhan kasvit tekevät puutarhan tunnelman! Panosta kasvivalinnoissa lajeihin, jotka viihtyvät puutarhasi oloissa ja tuottavat sinulle iloa.

Puutarhan kasvit, joilla saat pihan kukoistamaan

Ihanat perennat

Perennat ovat puutarhan kasvien kuningattaria! Näiden kaunottarien kukoistuksesta on mahdollista nauttia kasvupaikasta ja oloista riippumatta, sillä lajien moninaisesta kirjosta löytyy sopiva jokaiseen puutarhaan. Tutustu esimerkiksi aurinkoisen paikan perennoihin sekä varjoisissa oloissa viihtyviin perennoihin.

Perennojen joukosta löytyy lukematon määrä erilaisia värimaailmoja ja kauniita kukintojen muotoja, joita yhdistelemällä on mahdollista rakentaa juuri sellainen istutus, josta olet aina unelmoinut. Kokeile vaikkapa keijunkukkia, kurjenmiekkoja ja klassisia päivänliljoja.

Vaaleanpunaisten perennojen ystävän kannattaa istuttaa kukkapenkkiin syysleimuja, pioneja ja tuoksukurjenpolvia. Jos kaipaat vahvempia sävyjä, tutustu koosteeseemme, josta löydät kauneimmat punaiset perennat. Kultapallot ja keltapäivänliljat ovat puolestaan keltaisia klassikkoperennoja, jotka ilahduttavat hohteellaan vuodesta toiseen.

Aina yhtä suositut sipulikasvit

Kukapa ei rakastaisi tulppaaneja, daalioita ja liljoja? Syksyllä istutettujen kukkasipulien kukoistus alkaa heti kevään ensimmäisistä päivistä, jolloin helmililjat ja narsissit kurkottelevat kohti aurinkoa. Myöhemmin koittaa kauneimpien tulppaanien ja muiden upeiden kukkijoiden aika.

Myös tuttuja kausikukkia voi mainiosti istuttaa puutarhaan ilmojen lämmittyä. Esimerkiksi narsissi ja hyasintti viihtyvät ja kukoistavat puutarhassa senkin jälkeen, kun niiden aika sisätiloissa alkaa olla ohitse. Kannattaa kokeilla, sillä saat näistä kasveista vielä pitkäkestoisen ilon!

Tunnetko harvinaisempia sipulikasveja, kuten papukaijatulppaaneja tai perhosnarsisseja? Näitä lajikkeita ei joka puutarhasta löydykään, mutta niiden kasvatus on silti yhtä helppoa kuin perinteisten sipulikukkien. Tutustu erikoisiin lajikkeisiin ja istuta puutarhaasi jotain uutta ja ihanaa!

Kesäkukat kruunaavat värikimaran

Kesäkukkien sesonki on yhtä värien ilotulitusta! Ainoa ongelma on valinnan vaikeus: mitkä näistä ihanuuksista valitsisikaan ruukkupuutarhaan tänä vuonna?

Puutarhakaupat ovat pullollaan erilaisia kesäkukkalajeja aina huhtikuusta lähtien, mutta kokeilunhaluinen kotipuutarhuri voi kylvää kasvit myös itse. Kesäkukkien hoidossa kannattaa huomioida oikeanlaiset olosuhteet ja elää säiden ehdoilla kukinnan säilyttämiseksi. Lue, mitkä kesäkukat sopivat aurinkoon ja mitkä kesäkukat puolestaan viihtyvät varjoisalla paikalla!

Istutuksia kannattaa lähteä suunnittelemaan rohkeasti sen mukaan, mikä omaa silmää sattuu miellyttämään. Erilaisista värikoosteistamme löytyy kiinnostavia kasvivalintoja jokaiseen makuun. Kiinnostaisivatko esimerkiksi söpöt siniset ja liilat kesäkukat tai punaisen eri sävyissä hehkuvat kesäkukat?

Puutarhan tilanjakajat: kauniit ja rönsyilevät köynnöskasvit

Eikö olisikin ihanaa, kun puutarhan pergolaa tai terassia reunustaisivat runsaat köynnökset? Tai jos kuistin seinällä kiipeilevä kukkiva kaunotar toivottaisi sinut tervetulleeksi jokaisena kesäpäivänä? Erilaiset köynnökset luovat pihaan ja puutarhaan erilaisia tiloja sekä aivan uusia ulottuvuuksia. Köynnökset sopivat myös pienen puutarhan kasviksi, tilaahan tarvitaan vain pystysuunnassa. Miten hyvä syy hankkia kaikki mahdolliset lajikkeet omaksesi!

Kärhö on puutarhan kasvien kestosuosikki, joka jaksaa ihastuttaa vuodesta toiseen. Jos et vielä tunne tätä upeaa köynnöstä, aloita tutustumalla valloittaviin kärhölajikkeisiin ja kärhöjen hoitoon. Ehkä seuraavaksi marssitkin jo puutarhakauppaan? Silloin kannattaa kurkata täydelliset ohjeet kärhön istutukseen!

Puutarhan puut ja pensaat – helppohoitoiset ja näyttävät puutarhan kasvit

Puut ja pensaat tuovat kaikissa mahdollisissa väreissä loistaville istutuksille ryhdikkyyttä, ja niiden vehreydestä voi usein nauttia kesän alusta loppuun – havukasvien tapauksessa jopa ympäri vuoden.

Lehti- ja havupensaiden hoito vaatii tietyissä tapauksissa hieman vaivannäköä, sillä niiden leikkaaminen on suotavaa kasvun ja kasvin hyvinvoinnin varmistamiseksi. Jutustamme löydät 12 ideaa erilaisiin lehti- ja havupensaisiin, joista tarvitsee vain valita oma suosikkisi.

Kukkivat pensaat tuovat rehevyyden lisäksi puutarhaan ihania värejä ja tuoksuja. Suosituimpia ovat tietenkin alppiruusut sekä atsaleat. Ei myöskään pidä unohtaa kukkivien pensaiden klassikkoa, perinteistä pihasyreeniä!

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.