Viherpiha

Lilja tuo puutarhaan häikäisevää kukkaloistoa – ihmeen vähällä vaivallaLilja tuo puutarhaan häikäisevää kukkaloistoa – ihmeen vähällä vaivalla

Lilja kuuluu puutarhan näyttävimpiin kukkiin. Liljojen kasvatusta arastellaan, vaikka todellisuudessa ne ovat mainettaan helpompia. Nappaa tästä neuvot, niin saat puutarhaasi uuden upean katseenvangitsijan.
Teksti Auli Honkanen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Hauskan näköinen 'Lollypop'-lajike on kuin puutarhan karkki.

Lilja tarvitsee oikean kasvupaikan

Liljat kasvavat ja kukoistavat vuodesta toiseen, kunhan tarjoat niille syvämultaisen kasvupaikan. Ne pitävät kalkkipitoisesta puutarhamullasta, jossa vesi ei jää seisomaan niiden juuristoon. Valitse liljoille mieluiten aurinkoinen tai osan päivästä varjoinen kasvupaikka ja anna niille ilmavuutta ja tilaa kasvaa, jotta kauniit kukat ja lehdet pääsevät kunnolla esiin.

Tummien lajikkeiden väri pääsee aurigossa parhaiten esille. Vaaleat lajikkeet ovat näyttäviä puolivarjossa.

Perusta kasvupaikka hyvin

Möyhennä maata syvältä. Paranna sitä tarvittaessa hyvällä puutarhamullalla ja veden läpäisyn parantamiseksi karkealla hiekalla, jotta lilja saa hyvät kasvun eväät heti alusta alkaen. Istuta sipulit 10-20 sentin syvyyteen ja etenkin isokokoiset puuliljan sipulit on syytä istuttaa riittävän kauaksi toisistaan, noin 30 sentin välein, jotta kasvustosta ei tule liian tiheä. Kastele lopuksi liljapenkki kunnolla, jotta multa tiivistyy ja liljojen juuret saavat

Ihana 'Stargazer'-lilja tuo paratiisin tunnelmaa puutarhaan. Se on helppo kasvattaa ja nousee maasta uskollisesti joka vuosi.

Ruukkuliljat jatkavat elämäänsä puutarhassa

Jos olet kasvattanut liljoja ruukussa, saat niistä monivuotisen ilon, kun istutat ne kukinnan jälkeen puutarhaan. Istuta liljan sipuli samaan syvyyteen tai hieman syvempään, kuin se on ollut ruukussa kasvaessaan. Liljoja voi myös esikasvattaa ruukussa. Huhtikuussa ruukkuun istutetut liljat ehtivät hyvään kasvuvauhtiin ennen maan sulamista ja maahan istuttamista. Ohjeen liljojen esikasvatukseen löydät täältä!

Ensimmäisenä vuonna voit nauttia liljoista terassilla tai parvekkeella. Myöhempinä vuosina ne ilahduttavat puutarhassa.

Lannoita ja kastele liljaa

Kun olet perustanut kasvupaikan huolellisesti, kasvu pääsee heti kunnolla käyntiin. Jatkossa lannoita liljakasvustoa keväisin tavallisella puutarhalannoitteella pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Syyskesällä voit antaa liljalle syyslannoitetta, jotta sipuli kerää voimia seuraavan vuoden kukintaa varten.

Pitkinä poutajaksoina voit kastella liljoja niin kuin muitakin kukkapenkin kasveja. Muuten liljat eivät tarvitse mitään erityishoitoa. Syksyllä suojaa liljakasvusto havuilla, jos maassa ei ole lunta. Muuten lumi suojaa liljoja parhaiten kylmyydeltä.

Komeat puuliljat, kuten tämä 'Lakeside Beloved' palkitsevat kasvattajansa upealla ja huumaavan tuoksuisella kukinnallaan.

Jaa liljakasvusto tarvittaessa

Jos kasvustosta tulee liian tiivis, voit kaivaa sipulit varovasti ylös ja jakaa kasvustoa emosipulien viereen kehittyneistä sivusipuleista. Tee tämä varhain keväällä tai syksyllä.

Torju vihulaiset ja home

Jos liljojen lehdissä alkaa näkyä reikiä tai joku on selvästi nakertanut lehtiä, voit olla varma, että kasvuston seassa piileskelee liljakukkoja. Liljakukon aikuiset yksilöt ovat kirkkaan oranssinpunaisia. Niiden toukat puolestaan piilottelevat lehtien alapinnoilla mustan ulostemassa keskellä. Poista välittömästi lehtien alapinnoilta toukat ja pyri pyydystämään ja liiskaamaan aikuiset liljakukot. Kovakuoriaiset ovat ovelia ja pudottautuvat maahan, jos yrität jahdata niitä, joten ole nopea, kun pyydystät niitä. Liljakukot saavat olla rauhassa linnuilta, sillä niiden kirkuva suojaväri kertoo, että ne ovat pahanmakuisia.

Tältä näyttää liljojen tuholainen numero yksi. Napsi ja liiskaa liljakukot hengiltä heti, jos näet niitä. Jos näet liljoissa punaisia liljakukkoja, katso vielä lehtien alapinnoillekin. Sieltä saattaa löytyä mustaa limaa, jonka keskellä liljakukon toukka popsii lehteä. Pyyhi toukat pois lehtien alapinnoilta ja liiskaa ne.

Jos liljoihin iskevät kirvat, torju ne kirvojen torjuntaan tarkoitetuilla torjunta-aineilla.

Harmaahome voi alkaa vaivata etenkin sateisina kesinä ja liian tiheitä liljakasvustoja, joten riittävän harva ja ilmava istutuspaikka vähentää harmaahomeen vaaraa. Jos ruskeita laikkuja kuitenkin ilmaantuu liljojen lehtiin, napsi ne heti pois.

Jos löydät kaupasta liljojen sipuleita, aloita esikasvatus. Löydät siihen hyvän ohjeen täältä !

Julkaistu: 15.3.2018