Lilja tuo puutarhaan häikäisevää kukkaloistoa ihmeen vähällä vaivalla – poimi vinkit liljojen kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Lilja tuo puutarhaan häikäisevää kukkaloistoa ihmeen vähällä vaivalla – poimi vinkit liljojen kasvatukseen ja hoitoon
Lilja kuuluu puutarhan näyttävimpiin kukkiin. Liljojen kasvatusta arastellaan, vaikka todellisuudessa ne ovat mainettaan helpompia. Nappaa tästä neuvot, niin saat liljasta puutarhaasi uuden upean katseenvangitsijan.
Julkaistu 15.3.2018
Viherpiha

Liljojen kasvatus

Sopiva kasvupaikka

Liljat kasvavat ja kukoistavat vuodesta toiseen, kunhan tarjoat niille syvämultaisen kasvupaikan. Ne pitävät kalkkipitoisesta puutarhamullasta, jossa vesi ei jää seisomaan niiden juuristoon. Valitse liljoille mieluiten aurinkoinen tai osan päivästä varjoinen kasvupaikka ja anna niille ilmavuutta ja tilaa kasvaa, jotta kauniit kukat ja lehdet pääsevät kunnolla esiin.

Hauskan näköinen 'Lollypop'-lajike on kuin puutarhan karkki.
Tummien lajikkeiden väri pääsee aurigossa parhaiten esille. Vaaleat lajikkeet ovat näyttäviä puolivarjossa.

Liljojen istutus

Möyhennä maata syvältä. Paranna sitä tarvittaessa hyvällä puutarhamullalla ja veden läpäisyn parantamiseksi karkealla hiekalla, jotta lilja saa hyvät kasvun eväät heti alusta alkaen. Istuta sipulit 10-20 sentin syvyyteen ja etenkin isokokoiset puuliljan sipulit on syytä istuttaa riittävän kauaksi toisistaan, noin 30 sentin välein, jotta kasvustosta ei tule liian tiheä. Kastele lopuksi liljapenkki kunnolla, jotta multa tiivistyy ja liljojen juuret saavat

Ihana 'Stargazer'-lilja tuo paratiisin tunnelmaa puutarhaan. Se on helppo kasvattaa ja nousee maasta uskollisesti joka vuosi.

Ruukkuliljojen istutus puutarhaan

Jos olet kasvattanut liljoja ruukussa, saat niistä monivuotisen ilon, kun istutat ne kukinnan jälkeen puutarhaan. Istuta liljan sipuli samaan syvyyteen tai hieman syvempään, kuin se on ollut ruukussa kasvaessaan. Liljoja voi myös esikasvattaa ruukussa. Huhtikuussa ruukkuun istutetut liljat ehtivät hyvään kasvuvauhtiin ennen maan sulamista ja maahan istuttamista. Ohjeen liljojen esikasvatukseen löydät täältä!

Ensimmäisenä vuonna voit nauttia liljoista terassilla tai parvekkeella. Myöhempinä vuosina ne ilahduttavat puutarhassa.

Liljojen hoito

Liljojen kastelu, lannoitus ja suojaus

Kun olet perustanut liljojen kasvupaikan huolellisesti, kasvu pääsee heti kunnolla käyntiin. Jatkossa lannoita liljakasvustoa keväisin tavallisella puutarhalannoitteella pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Syyskesällä voit antaa liljalle syyslannoitetta, jotta sipuli kerää voimia seuraavan vuoden kukintaa varten.

Pitkinä poutajaksoina voit kastella liljoja niin kuin muitakin kukkapenkin kasveja. Muuten liljat eivät tarvitse mitään erityishoitoa. Syksyllä suojaa liljakasvusto havuilla, jos maassa ei ole lunta. Muuten lumi suojaa liljoja parhaiten kylmyydeltä.

Liljojen jakaminen

Jos kasvustosta tulee liian tiivis, voit kaivaa sipulit varovasti ylös ja jakaa kasvustoa emosipulien viereen kehittyneistä sivusipuleista. Tee tämä varhain keväällä tai syksyllä.

Komeat puuliljat, kuten tämä 'Lakeside Beloved' palkitsevat kasvattajansa upealla ja huumaavan tuoksuisella kukinnallaan.

Liljojen tuholaiset ja home

Jos liljojen lehdissä alkaa näkyä reikiä tai joku on selvästi nakertanut lehtiä, voit olla varma, että kasvuston seassa piileskelee liljakukkoja. Liljakukon aikuiset yksilöt ovat kirkkaan oranssinpunaisia. Niiden toukat puolestaan piilottelevat lehtien alapinnoilla mustan ulostemassa keskellä. Poista välittömästi lehtien alapinnoilta toukat ja pyri pyydystämään ja liiskaamaan aikuiset liljakukot. Kovakuoriaiset ovat ovelia ja pudottautuvat maahan, jos yrität jahdata niitä, joten ole nopea, kun pyydystät niitä. Liljakukot saavat olla rauhassa linnuilta, sillä niiden kirkuva suojaväri kertoo, että ne ovat pahanmakuisia.

Tältä näyttää liljojen tuholainen numero yksi. Napsi ja liiskaa liljakukot hengiltä heti, jos näet niitä.

Jos liljoihin iskevät kirvat, torju ne kirvojen torjuntaan tarkoitetuilla torjunta-aineilla.

Harmaahome voi alkaa vaivata etenkin sateisina kesinä ja liian tiheitä liljakasvustoja, joten riittävän harva ja ilmava istutuspaikka vähentää harmaahomeen vaaraa. Jos ruskeita laikkuja kuitenkin ilmaantuu liljojen lehtiin, napsi ne heti pois.

Jos näet liljoissa punaisia liljakukkoja, katso vielä lehtien alapinnoillekin. Sieltä saattaa löytyä mustaa limaa, jonka keskellä liljakukon toukka popsii lehteä. Pyyhi toukat pois lehtien alapinnoilta ja liiskaa ne.
1 kommentti