Liljojen istutus ja kasvatus
Piha ja puutarha
Liljojen istutus ja kasvatus
Liljat kukkivat näyttävästi jo ensimmäisenä kasvatusvuonna. Kasvusto kuitenkin vielä komistuu vuosien mittaan.

Niin sanotut puuliljat ovat idänliljojen ja trumpettililjojen risteymiä, jotka kasvavat metrin korkuisiksi syvämultaisessa ja ravinteikkaassa maassa. Niiden kasvustot ovat komeimmillaan noin kolmen vuoden kuluttua istutuksesta. Liljat tuovat upeaa väriloistoa puutarhaan. Liljojen sipuleita saa kaupoista jo aikaisin keväällä.

Säilytä istutusta odottavat sipulit ilmavasti viileässä ja pimeässä paikassa, mieluiten +2–6 asteessa. Lämmin paikka innostaa sipulit kasvuun.

1. Istutusmullaksi sopii parhaiten hiekkapitoinen multa. Istuta liljojen sipulit ruukkuihin huhtikuussa. Jos omistat viileän ja valoisan kasvatuspaikan, voit istuttaa sipulit jo maaliskuun puolella. Myös voimakkaasti versovat sipulit kannattaa istuttaa ruukkuihin. 
2. Valitse syvä ruukku ja upota sipuli multaan useiden senttien syvyyteen. Voit myös istuttaa kookkaaseen ruukkuun useita sipuleita. Otollisin juurrutuspaikka on viileä, mutta voit juurruttaa sipulit myös huoneenlämmössä. Varo liikakastelua. Juurtumiseen kuluu pari kolme viikkoa. Nosta taimi valoisaan paikkaan, kun versot lähtevät kasvuun. Anna lisälannoitusta taimikasvatuksen aikana.
3. Nosta taimet ulos lämpimiksi kevätpäiviksi. Hyödynnä myös kasvihuonetta. Istuta taimet penkkiin tai ulkoruukkuun kesäkuun alun tienoilla, kun hallanvaara on ohi. Jos istutat liljat tätä aikaisemmin, suojaa taimet pakkasilta. Peittele taimi maahan niin, että sipuli jää 10–15 sentin syvyyteen. Tue hento taimi tukikepillä.
4. Istuta ruukussa kasvaneet liljat maahan keskikesään ajoittuvan kukinnan jälkeen. Liljat talvehtivat parhaiten vettä läpäisevässä maassa. Varastossa talvehtivat sipulit spurttaavat yleensä kasvuun jo talvella.

Lue lisää:

1 kommentti