Syysleimu on todellinen perennakaunotar – näin takaat pitkään kestävän kukkaloiston
Piha ja puutarha
Syysleimu on todellinen perennakaunotar – näin takaat pitkään kestävän kukkaloiston
Syysleimu tuo kukkapenkkiin loistokkuutta. Leiskuvan, heinäkuusta syyskuuhun jatkuvan kukinnan saat, kun valitset kasvupaikan huolellisesti ja lannoitat tarpeeksi. Kerromme myös, miten vältät leimuhärmän.
Julkaistu 14.3.2018
Viherpiha
Heinäkuusta syyskuulle kukkivat syysleimut tuovat puutarhaan väriä ja kukoistusta. Ne ovat myös perhosten suosikkikasveja.

Hyvä kasvupaikka takaa syysleimun kukinnan

Syysleimu on vaivaton perenna kunhan suot sille sopivat kasvuolot.

Valitse syysleimulle valoisa tai puolivarjoinen kasvupaikka. Kasvualustaksi sopii parhaiten runsasravinteinen savimaa tai hyvä puutarhamulta. Jos maa on kovin hiekkapitoista, paranna sitä vahvalla kompostimullalla tai perennoille tarkoitetulla puutarhamullalla, ennen kuin ryhdyt istutushommiin.

Jos syysleimun kasvupaikka on hyvin aurinkoinen, huolehdi siitä, että sillä on kuitenkin paksu multapatja missä kasvaa. Reilu multakerros säilyttää kosteuden tasaisesti. Voit edistää kasvin viihtyvyyttä vielä siten, että istutat sen ympärille muita matalampia peittokasveja, jotta syysleimun juuristo ei kärsi paahteesta.

Joillakin lajeilla kukan nielu on voimakkaan värinen, vaikka itse kukka on muuten pastellinsävyinen.

Hoida syysleimua hellästi istutuksen jälkeen

Huolehdi siitä, että taimi ei kärsi kuivuudesta. Syysleimu pitää ravinteikkaasta maasta, joten lannoita kasvia keväisin. Kesäkuun loppupuolella tai heinäkuun alussa voit antaa vielä kukintaa edistävää puutarhalannoitetta.

Istuta kasvi uudestaan joka viides tai kuudes vuosi, kun taimien keskusta alkaa harventua. Jaa tarvittaessa kasvusto pienempiin osiin. Käytä jakamisessa terävää veistä, jotta saat eroteltua juurakot siististi pienempiin osiin. Jokaisessa juurakon palasessa tulee olla useita silmuja. Sopiva uudelleenistutusaika on kevät. Istuta taimet 35-40 sentin välein.

Vahvan pinkki syysleimulajike näyttää upealta ja kiinnittää takuulla kaikkien katseet.

Näin estät leimuhärmän

Leimuhärmä vaivaa syysleimuja, jos niiden kasvuolot ovat epäedulliset. Suuret päivän ja yön väliset lämpötilaerot saavat aikaan otolliset olot leimuhärmälle. Siksi syysleimun kasvupaikan valinnalla on suuri merkitys. Istuta taimi mieluiten puolivarjoiselle paikalle, jotta kasvi ei kärsi paahteesta ja kuivuudesta.

Raidalliset kukat ovat kuin karkkeja. Syysleimuissa on lukemattomia eri väriyhdistelmiä, joita kannattaa kokeilla.
3 kommenttia