Härmän torjunta
Piha ja puutarha
Härmän torjunta
Härmä on keskikesän yleisin ja haitallisin kasvitauti. Lue, miten tunnistat sieni-itiöinä leviävän härmän ja miten voit torjua sitä.

Härmän tuntomerkit
- Härmä ei ole vain yksi tautilaji, vaan useita sienilajeja (Erysiphaceae), joilla on samanlaisia ominaisuuksia.
- Härmällä on useita isäntäkasveja. Esimerkiksi heinämäisillä kasveilla on oma härmäsieni (Blumeria graminis) ja mansikalla mansikan härmä (Sphaerotheca alchemilla). Vaahteralla on jopa useita eri härmälajeja.
- Eri härmälajit käyttäytyvät hiukan eri tavalla. Yhteistä niille on, että ne eivät varsinaisesti tapa kasvisolukkoa, mutta näivettävät lehdet, kun kasvilta loppuvat ravinteet.
Leviäminen
- Härmä leviää suvullisena tai suvuttomana itiönä ilmavirtausten mukana kasvilta toiselle.
- Tauti iskee sateisina ja kylminä kesinä. Se vaatii menestyäkseen yli 80 prosentin suhteellisen ilmankosteuden. Toisaalta sen suvuton aste tarvitsee kuivan ja lämpimän jakson. Siksi taudin ennustaminen on erittäin vaikeaa.
Näin vahingot ilmenevät
- Härmä aiheuttaa valkeaa tai vaaleanharmaata jauhomaista kasvustoa lehtien pinnalle.
- Tauti iskeytyy erityisesti nuoriin kasvinosiin, kuten versoihin ja nuoriin lehtiin.
- Yleensä aikuiset puut ja pensaat kestävät härmätaudin ilman, että siitä olisi haittaa seuraavana kesänä. Mitä myöhempään härmä iskee, sitä vähemmän se ehtii haitata kasvia.
- Monilla ruohovartisilla kasveilla ja perennoilla aikainen härmäsaastunta voi kuitenkin aiheuttaa kasvin kuoleman tai heikentää sitä merkittävästi.
Vaarassa ovat:
- koristepuut ja pensaat
- perennat
- kesäkukat
- marjakasvit.
Suositeltavat torjunta-menetelmät
- Luomutorjuntana voit kokeilla pihlajanmarja- tai puolukkamehua (ilman sokeria).
Härmän ennaltaehkäisy
- Huolehdi, että kasvusto on ilmava ja hyvinvoiva. Esimerkiksi härmänarat kasvit, kuten syysleimut kannattaa istuttaa ilmavaan kasvupaikkaan.
- Lannoita maltillisesti. Liiallinen typpilannoitus voi edesauttaa härmän iskeytymistä. Myös voimakas leikkaaminen voi altistaa esimerkiksi hernepensaan härmän tuhoille.
- Valitse härmänkestäviä kasveja. Jotkut kasvilajit tai lajikkeet ovat kestävämpiä härmää vastaan kuin toiset. Esimerkiksi ohutlehtiset ruusut ovat paksulehtisiä lajikkeita alttiimpia härmälle.
- Ravitse kasveja piitä sisältävällä peltokortekäytteellä. Liota 500 grammaa peltokortteen tuoreita versoja 5 litrassa vettä vuorokauden ajan. Keitä seosta sen jälkeen puoli tuntia. Laimenna vedellä ja ruiskuta kasveja. Viidestä litrasta saat valmista ruiskutetta 10–20 litraa.
- Aloita torjunta ennen oireiden ilmaantumista ja ruiskuta kasvustoa useita kertoja kesässä.