Ihanat kesäkukat: näin onnistuu kylvö ja hoito
Piha ja puutarha
Ihanat kesäkukat: näin onnistuu kylvö ja hoito
Ihanat kesäkukat tuovat väriä ja iloa parvekkeelle, terassille ja puutarhaan. Kylvä kesäkukat itse siemenistä tai osta valmiit taimet.
13.4.2017
 |
Viherpiha

Kesäkukat ovat yksivuotisia koristekasveja. Ne kukkivat ja tekevät siemenensä yhden kesän aikana ja kuihtuvat sitten pois.

Kesäkukkien sesonki alkaa usein huhtikuussa myytävistä orvokeista, toukokuussa tarjonta kasvaa äitienpäivän tienoilla ja jatkuu vilkkaana kesäkuun lopulle saakka, joskus myöhempäänkin. Elokuun aikana tarjolle tulee loppukesään ja alkusyksyyn sopivia kasveja, kuten esimerkiksi krysanteemeja. Taimimyymälöissä on tarjolla runsaasti erilaisia ja erilaisille kasvupaikoille sopivia kesäkukkia. 

Useita kesäkukkia voi myös kasvattaa itse siemenestä lähtien. Kesäkukkien siemenet ovat edullisia. Osa kesäkukista tarvitsee kuukauden tai parin esikasvatuksen. Silloin kukinta aikaistuu. Katso videolta vinkit kesäkukkien kylvöön.

Osan kesäkukista voi kylvää suoraan kasvupaikalleen toukokuun alussa. Voit myös suunnitella kesäkukista edullisen kylvökukkapenkin puutarhaasi.

Kesäkukkien avulla parvekkelle ja puutarhaan saa joka vuosi vaihtelevan ilmeen. Ruukkuihin istutetut kesäkukat ilahduttavat niin portin pielessä kuin patiollakin. Katso videolta vinkit, miten istutat kesäkukat ruukkuun.

Kesäkukkia kannattaa kylvää ja istuttaa myös kasvimaalle hyötykasvien joukkoon. Myös ruukkuihin saa mukavaa vaihtelua istuttamalla niihin syötäviä kasveja ja kesäkukkia.

Kesäkukkien hoito

Suurin osa kesäkukista tarvitsee runsaasti lannoitusta ja kastelua kukkiakseen runsaasti koko kesän. Kesäkukkien hoito kuitenkin vaihtelee lajikohtaisesti eli kullakin lajilla on omat vaatimuksensa kasvupaikan ja hoidon suhteen. Hoito-ohjeet kannattaakin tarkistaa kunkin lajin kohdalta erikseen.

Videolta näet, miten kesäkukkien hoito onnistuu helpommin eli vinkit kasteluun ja lannoitukseen.

Lobelia

Sirot, pienikukkaiset lobeliat ovat mainioita sellaisenaan amppeleissa ja ruukuissa tai yhdistettynä muiden kesäkukkien kanssa. Niiden kasvutapa on pallomainen tai alaspäin ryöppyävä. Riippalobelian hoito-ohjeet sopivat myös sinilobelialle.

Orvokki

Orvokki on kevään ilopilleri ja ensimmäinen myyntiin tuleva kesäkukka. Se kestää viielitäkin säitä ja kukkii hyvin hoidettuna koko kesän. Lue orvokin hoito-ohje ja katso ideoita orvokki-istutuksiin.

Petunia

Petunioilla on näyttävät ja värikkäät kukat. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa säännöllisesti, jotta kukinta jatkuu läpi kesän. Kuvassa tumma 'Debonair Black Cherry'. Lue petunian hoito-ohje ja katso ideoita petuniaistutuksiin.

Pelargoni

Pelargoni kukkii parhaiten auringossa. Puolivarjossa kukinta on kohtalaista. Lannoita ja kastele säännöllisesti kerran viikossa. Pelargoneissa riittää lajeja ja lajikkeita jokaiseen makuun. Lue pelargonin hoito- ja lisäysohjeet, kurkkaa pelargonitaloon tai katso ideoita pelargoni-istutuksiin.

Daalia

Näyttävät daaliat hurmaavat moninaisuudellaan. Kukat voivat olla yksinkertaiset, puolikerrannaiset tai runsaan muhkeasti kerrannaiset, myös pallomaisia kukkia löytyy. Valitse ruukkuun matalia lajikkeita. Juurakon voi yrittää talvettaa. Lue daalian hoito-ohje ja katso ideoita värikkään ruukkutarhan kasveista.

Verenpisara

Verenpisara kukkii kauniisti vielä puolivarjossa ja varjossakin. Kasvutavaltaan verenpisara voi olla pystykasvuinen, puolipystykasvuinen tai riippuva. Lue verenpisaran hoito-ohje ja poimi ideoita verenpisaran käyttöön.

Lumihiutale eli lumiherttasomakki

Aiemmin lumihiutaleena, nykyisin lumiherttasomakkina tunnettu rentokasvuinen kesäkukka sopii amppeleihin ja ruukkuihin sellaisenaan tai yhdistettynä pystykasvuisten lajien kanssa. Valkoisen lisäksi löytyy vaaleanpunaisia ja liilansinisiä lajikkeita. Lue lumihiutaleen hoito-ohje sinisten ja liilojen kesäkukkien jutusta sekä ideoita muihin amppelikasveihin.

Pikkupetunia eli miljoonakello

Pikkupetuniat kukkivat vuolaasti. Monet pikkupetunian lajikkeet ovat melko rentovartisia, joten ne sopivat kesäkukkayhdistelmiin. Pikkupetunioilta ei yleensä tarvitse nyppiä pois kuihtuneita kukkia. Petunian hoito-ohjeet sopivat myös pikkupetunialle. 

Samettikukka

Samettikukkia on kasvatettu Suomessa tiettävästi jo 1700-luvulla. Näyttävä kukinta vaihtelee keltaisen, oranssin ja punaruskean sävyissä. Vaniljanvalkoisiakin lajikkeita on tarjolla. Lue samettikukan kylvö- ja esikasvatusohje.

Hopeavitja

Hopeavitja eli hopeaputous on hieno täydennyskasvi amppeleihin ja kaikkiin muihinkin kesäkukkaistutuksiin. Sen versot valuvat alaspäin hopeisen putouksen lailla. Pienet kellertävät kukat ovat vaatimattomat. Lue hopeavitjan hoito-ohje ja katso ideoita sen käyttöön ruukkupuutarhassa

Kesäkukkien talvettaminen

Myös joitakin monivuotisia kasveja kasvatetaan Suomessa usein yksivuotisina kesäkukkina. Näistä tutuimpia ovat pelargoni ja verenpisara. Ne vaativat talvehtimiseen lisävaloa ja viileähkön, mutta pakkasettoman paikan. Krysanteeminkin talvetus saattaa onnistua. Daaliat puolestaan säilytetään talven yli juurakoina.

Esimerkiksi ruukkuhortensia on periaatteessa monivuotinen, jos sen saa suojattua talveksi tai sen nostaa talvehtimaan vaikkapa kellariin talveksi. Maljaköynnös puolestaan on huonekasvi, jota nykyään yleisesti kasvatetaan yksivuotisena kesäkukkana, mutta talvettamista voi toki yrittää. 

Lue lisää:

Kommentoi »