6 ideaa parvekeviljelyyn ruukuissa
Piha ja puutarha
6 ideaa parvekeviljelyyn ruukuissa
Hyötykasvien parvekeviljely onnistuu erilaisissa ruukuissa. Parvekkeella voi kasvattaa vaikkapa mansikkaa, porkkanaa ja perunaa. Kylvö ja esikasvatus kannattaa aloittaa viimeistään huhtikuussa.
26.3.2016
 |
Viherpiha

1. Mangoldia ja mansikkaa

Miten punaisina hehkuvat mangoldin lehtiruodit! Esteetikko istuttaa samaan ruukkuun yhtä punakoita marjoja kypsyttävän mansikan. Kannattaa valita jatkuvasatoinen lajike ’Elan’, niin saat poimia herkkuja koko kesän. Valitse parille kookas ruukku, johon jää kasvutilaa. On eduksi, jos istutus on auringossa edes osan päivästä. Tasainen kastelu ja lannoitus antavat voimia sadon muodostukseen. Mangoldista on olemassa myös valko- ja keltaruotisia lajikkeita.

2. Retiisejä ruukussa

Retiisin siivut salaatissa tai leivän päällä kirvoittavat kielelle jäljittelemättömän maun. Sinappiöljyssä sen salaisuus! Pitkulaiset lajikkeet vaativat paksun multatilan, mutta pyöreitä lajikkeita voit hyvin kasvattaa parvekelaatikossa tai ruukussa. Terassilla tai parvekkeella kasvusto on myös helppo suojata rapsikuoriaisilta, jotka rakastavat retiisin lehtiä. Kylvä jo aikaisin keväällä parin viikon välein, niin saat tuoretta satoa jatkuvasti. Muista kastella taajaan, muuten pallerot eivät paisu ja niiden maku muuttuu karvaaksi.

3. Perunoita parvekkeelta

Perunoiden parvekeviljelyyn tarvitset syvän ruukun, myös ämpäri tai säkki käy. Pohjassa pitää olla reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois. Valitse varhainen lajike ja idätä perunat valoisassa, lämpimässä paikassa. Pane ruukku puolilleen multaa ja paina siihen 2–4 perunaa. Peitä mullalla ja kastele. Istuta viimeistään vappuna, jos mielit juhannussatoa. Pidä ruukkua lämpimässä, kunnes versot ilmestyvät näkyviin. Nosta ruukku sitten valoon. Lisää multaa versojen kasvun mukaan, kunnes ruukku on täynnä.

4. Pyöreitä porkkanoita

Porkkanasta on kehitelty perinteisten pitkulaisten lajikkeiden rinnalle lyhyitä ja pyöreitä söpöläisiä. Esimerkiksi ’Paris Market’ sopii juuri siksi laatikko- ja ruukkukasvatukseen. Se on aikainen ja nopeakasvuinen. Kylvä siemenet ilmavaan, hiekansekaiseen multaan. Harso kasvuston päällä suojaa porkkanakempeiltä ja -kärpäsiltä.

5. Minttua kesäjuomiin

Kesäiseltä baaritiskiltä haetaan juomia janoon ja virkistykseksi. Juomien sekoittaja pitää tämän mielessään, kun hän suunnittelee parvekeviljelmiään. Toki kaikki yrtit sopivat erilaisten juomien maustamiseen, mutta jotkut käyvät siihen erityisen hyvin. Saisiko olla hileinen jäätee piparmintun lehdillä maustettuna? Tai kenties nyt maistuisi lasillinen, johon veikeän vivahteensa antaa tuoksupelargoni ”Coca-Cola”? Voimakas kolajuoman tuoksu tulee erityisen hyvin esiin, kun hierot lehtiä. Piparminttu ei tee itävää siementä, joten sen taimet voit hankkia valmiina. Viherminttu puolestaan itää melko nopeasti. Hanki sille läpimitaltaan 20–30-senttinen ruukku, sillä sen juuristo kasvaa suureksi. Voit leikata siitä lehtisatoa pitkin kesää, se vain tuuhistuu typistelystä. 

6. Ainekset yrttiteehen

Tässäpä maukas pari teen ystävälle! Liilakukkainen yrtti- eli anisiiso hivelee niin maku- kuin näköhermojakin. Poimi muutama lehti ja kaada päälle kuumaa vettä. Nauti anisjuoma kuumana tai kylmänä. Väriminttu on puolestaan niin hyväksi havaittu, että ruotsiksi sen nimi on temynta, teeminttu. Sen kapeat torvimaiset kukat kuivataan ja säilötään tiiviissä purkissa. Molemmat ovat perennoja, mutta sopivat myös ruukkukasvatukseen, kun multa on ravinteikasta ja huolehdit kastelusta.

Lue lisää:

Kommentoi »