Parveke
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Parveke on parhaimmillaan monikäyttöinen lisähuone, jonka viihtyvyyteen kannattaa panostaa. Kalusteilla sekä kasvi- ja kukkavalinnoilla on iso merkitys siihen, tuleeko parvekkeesta lämpimien kuukausien suosikkitila.

Tee parvekkeesta toinen olohuone – näillä vinkeillä onnistut

Viihtyisä sisustus tekee parvekkeen tunnelman

Piha- ja puutarhakalusteiden valintaoppaasta selviää, miten yleisimmät kalustemateriaalit eroavat toisistaan ja mitä kannattaa huomioida kalusteostoksilla. Säännöllinen huolto takaa, että parvekekalusteet säilyvät kunnossa vuosikausia.

Parvekkeen sisustusta suunnitellessa kannattaa miettiä haluaako tilasta rentoutumispaikan, ruokailutilan vai vehreän kesäkeitaan. Jos sisustat boheemilla otteella, uudista parveketta maanläheisillä sävyillä, löhönurkalla ja parilla helppohoitoisilla kasveilla. Iloinen kesäkeidas syntyy värikkäistä tekstiileistä, persoonallisista koriste-esineistä ja rehevistä kukista. Kokosimme vinkit myös harmonisen kaupunkiparvekkeen sisustamiseen.

Parvekkeesta voi luoda todellisen hemmottelupaikan, eikä se välttämättä vaadi isoa tilaa tai budjettia. Vanhan sohvan tai sängyn voi päällystää peitoilla tai kankailla ja pehmeillä tyynyillä. Eurolavakin muuntuu helposti ja edullisesti leppoisaksi oleskelupaikaksi. Pirteimmät parvekekalusteet kootaan kirpparitavaroista, jotka maalataan uudenveroisiksi. Pikkubudjetilla valmistuvat myös parvekkeen rento vihernukka sekä helppo riipputuoli ja pikkupöytä.

Haaveiletko päiväunista omalla parvekkeella? Lasitetulle tai muuten suojaisalle parvekkeelle voi loihtia unelmien päiväpedin. Nappaa ideoita koosteestamme!

Etenkin pieni parveke voi monesti palvella vain yhtä käyttötarkoitusta. Pienenkin tilan saa houkuttelevaksi sopivilla kasveilla ja kalusteilla. Kokonaisen kalustesetin sijaan parvekkeen tuoleina voi käyttää esimerkiksi puisia säilytyslaatikoita, joista saa kivan lepopaikan pehmusteilla ja tyynyillä. Kätevät betonijakkarat sopivat istuimiksi ja tarvittaessa myös kukkapöydiksi.

Loppukesän pimenevissä illoissa tunnelmaa tuovat lyhdyt tai valosarjat. Pehmeää valoa saat tyhjistä juomatölkeistä tai viinipulloista tuunattavista lyhdyistä. Tuulisemmalle parvekkeelle voi valmistaa tukevia kynttilälyhtyjä betonista ja vanhoista juomalaseista.

Vesi on rauhoittava elementti, jonka pystyy tuomaan parvekkeellekin pienen suihkulähteen muodossa.

Tuo parvekkeelle vehreyttä parvekekukilla

Parvekkeen viimeinen silaus tehdään kauniilla kukilla. Jos parveke on käytössä syksyyn asti, kasvit kannattaa valita niin, että kukkaloistoa riittää koko kasvukauden ajan. Kokosimme 35 vinkkiä parvekepuutarhan perustamiseen ja hoitoon.

Aurinkoinen parveke on haastava paikka kesäkukille. Valtaosa kesäkukista viihtyy puolivarjossa, mutta varjoisaankin paikkaan on tarjolla upeita kesäkukkia. Katso koosteistamme, mitkä kukat sopivat paahteeseen, puolivarjoon ja varjoon.

Kukkalaatikoiden lisäksi kesäkukkia voi istuttaa amppeleihin ja ruukkuihin. Näyttävissä amppelikukissa on valinnanvaraa hillityistä räväkän sävyisiin. Käytännöllinen ja tarvittaessa siirreltävä ruukkupuutarha käy loistavasti kaiken kokoisille parvekkeille. Hehkuvat syyskukat viihtyvät loppukesän viilenevässä säässä. Hopeanhohtoiset kasvit tuovat modernia tyylikkyyttä värikkäiden kukkien joukkoon. Hopeanharmaa sopii yhdistettäväksi kaikkien värien kanssa – kokeile itse!

Erilaisten kasvihyllyjen lisäksi etenkin pienellä parvekkeella kannattaa hyödyntää myös seinätilaa. Köynnöskasveilla saa parvekkeelle helposti vehreyttä ja tarvittaessa näkösuojaa. Ruukuissa tai istutuslaatikoissa viihtyvät köynnökset tuetaan säleiköllä, joka on helppo nikkaroida omin käsin.

Innostu parvekeviljelystä

Omalle parvekkeelle voi perustaa ihanasti tuoksuvan yrttipuutarhan tai huolettoman viljelijän siirreltävän kasvimaan. Hyötykasvien parvekeviljely onnistuu niin ruukuissa, kasseissa kuin ämpäreissäkin, jotka on kätevä napata mukaan kesämökille lähtiessä.

Ruukuissa voi kasvattaa vaikkapa mansikkaa, porkkanaa ja perunaa. Raparperista saat näyttävän ruukkukasvin, jonka satoa voi korjata säännöllisesti. Kauppojen kierrätyskassit ovat omiaan kassikasvatukseen, joka tuottaa satoa pienessäkin tilassa. Kokeile esimerkiksi perunan kasvatusta ja nosta kesän ensimmäiset perunat omalta parvekkeelta! Ämpäreissä onnistuu vaikkapa tomaattien, yrttien ja lehtikaalin kasvatus.

Kun perustat yrttipuutarhan parvekkeelle, saat nauttia maukkaasta sadosta koko kesän. Lue kattavat vinkit parvekkeella viihtyvien lajien valintaan ja yrttipuutarhan perustamiseen. Yrtit ansaitsevat myös arvoisensa kasvupaikan – kolmikerroksisen yrttilaatikon nikkaroit helposti erillisistä lokeroista.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.