Amppelikukat parvekkeelle ja patiolle
Piha ja puutarha
Amppelikukat parvekkeelle ja patiolle
Amppelikukat saavat patiot ja parvekkeet kukoistamaan ja muuttavat ne reheviksi keitaiksi. Amppelikukissa valikoimaa löytyy räväkästä tyylistä hillittyyn harmoniaan. Tee kesästäsi tänä vuonna erityisen värikäs!

Amppelikasvien määrä on kaksinkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa, sillä viljelyyn on tullut yhä uusia riippuviin ruukkuihin sopivia lajeja. Helpoimmalla pääset, kun ostat valmiin, kasvihuoneella muhkeaksi kasvatetun kukka-amppelin. Jos et löydä sopivaa amppelia, voit istuttaa suosikkilajeistasi mieleisesi yhdistelmän.

Tasapainoinen amppeli-istutus kasvaa kesän mittaan kokoa alas ja ylöspäin sekä sivulle. Istuta siis samaan ruukkuun pystykasvuisia, pensasmaisesti tuuhettuvia ja reilusti alaspäin valuvia lajeja. Yksittäinen tuoksuherne voi kiivetä ylös amppelin kiinnitysketjua pitkin. Kukkien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lehtien väreihin ja muotoihin.

Amppelikukkien istutus ja hoito – näin onnistut!

Istuta kesäkukat uuteen, kesäkukille tarkoitettuun multaan. Valitse istutusastiaksi tilava ruukku, jossa on reilusti multatilaa. Näin saat pidennettyä kasteluväliä, sillä isommassa ruukussa multa pysyy tasaisemmin sopivan kosteana. Jos et pysty kastelemaan amppeleita säännöllisesti, käytä istutusmultaa, johon on sekoitettu kastelukiteitä. Ne varastoivat vettä ja luovuttavat sitä kasville tarpeen mukaan.

Kukka-amppelit vaativat paljon vettä, helteellä jopa kaksi kertaa päivässä. Kasvin kuivahtaminen tai lannoituksen laiminlyöminen näkyy herkästi kukintataukona. Kätevimmin hoidat lannoituksen, jos sekoitat kasteluveteen vesiliukoista lannoitetta. On parempi, että lannoitat kasvia joka kastelukerralla miedosti kuin silloin tällöin ja liian vahvalla annostuksella.

Jos kasvi näyttää muodostavan siemeniä kukinnan jälkeen, nypi lakastuneet kukat pois. Näin kasvi ei kuluta voimiaan siementen muodostukseen. Jos haluat säästyä kukkien nyppimiseltä, valitse joku seuraavista helppohoitoisimmista lajikkeista.

Säihkyvimmät amppelikukat x 12

Pelargonit

Riippapelargonit ja yksinkertaiskukkaiset pelargonit sopivat amppeleihin. Niiden rennot varret kaartuvat kauniisti kukkien painosta. Istuta kahta pelargonilajiketta samaan amppeliin tai höystä istutusta esimerkiksi lobelialla tai isokukkaisella petunialla. Pelargonit viihtyvät parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, jossa on suojaa tuulelta ja sateelta.

Kirjopäivänsini

Kirjopäivänsini on kuin taivas itse! Päivänsini viihtyy parhaiten valoisalla ja tuulensuojaisella kasvupaikalla, jossa sille riittää lämpöä. Vaikka kirjopäivänsinen kukka kukkii vain päivän, uusia nuppuja kehittyy jatkuvasti ja kukinta on runsasta. Voit istuttaa kirjopäivänsinen myös säleikköön ja ohjata versot kasvamaan ylöspäin. Näin saat kukkivan näkösuojan.

Köynnöskrassi

Köynnöskrassi hehkuu ja täyttää amppelin nopeasti. Se riittää amppelikasviksi ihan yksinäänkin, sillä kasvi on niin reheväkasvuinen, että se peittää herkästi muut kumppanit alleen. Krassi viihtyy niin auringossa kuin varjossakin, mutta paahteessa sen kastelusta on huolehdittava säännöllisesti. Siirrä taimet ulos vasta hallaöiden mentyä, sillä vesipitoiset varret eivät kestä kylmyyttä.

Verenpisara

Nuokkuvien kukkien ansiosta verenpisara on erinomainen amppelikasvi, sillä vain alhaalta käsin pääset ihailemaan sen kukkien ihmeellistä kauneutta. Herkän hehkeät verenpisarat viihtyvät puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Kovaa tuulta ne eivät siedä, sillä niiden hauraat oksat katkeavat helposti. Muuten verenpisarat ovat helppoja kasvattaa ja palkitsevat kasvattajansa upealla kukinnalla.

Miljoonakello

Miljoonakello, japaninkello, pikkupetunia – rakkaalla lapsella on monta nimeä! Miljoonakello kuvastaa kasvin kukkarunsautta. Jos yhdistät monta eriväristä lajiketta yhteen amppeliin saat värikkään kukkapallon, joka takuulla kääntää katseet. Miljoonkello sopii hoitovapaasta amppelikasvista haaveilevalle, sillä sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Ne varisevat itsekseen.

Siniviuhka

Siniviuhka on kesäkukkatulokkaita, josta monilla ei ole vielä kokemusta. Mutta tämä kasvi kannattaa hankkia, sillä se oikea kukintakone, kunhan kastelet sitä säännöllisesti lannoitevedellä. Se on myös helppohoitoinen, sillä kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä. Kasvi viihtyy niin puolivarjoissa kuin paahteessakin. Myynnissä on myös vaaleanpunaisia lajikkeita.

Neitobegonia

Neitobegonia tuo väriä puolivarjoiselle tai jopa varjoiselle paikalle. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo kastelemasta liikaa, jos kasvi on hyvin varjoisassa paikassa. Multa ei saa olla litimärkää. Neitobegonia tarvitsee tuulensuojaisan paikan, sillä hauraat versot katkeavat kovassa tuulessa helposti.

Mustasilmäsusanna

Mustasilmäsusannaa voi kasvattaa joko amppelikasvina tai köynnöskasvina, jos sidot sen versot köynnöskehikkoon. Versot voivat venyä jopa pari metrin pituisiksi. Kasvi pitää lämpimästä ja suojaisasta kasvupaikasta. Kastele säännöllisesti lannoitevedellä, niin kasvi kukkii runsaasti.

Keijunmekko

Keijunmekon hametta muistuttavia kukkia pitää päästä ihailemaan alta päin, joten amppeliin istutettuna kasvi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Sydämenmuotoiset lehdet ovat myös hyvin kauniit. Istuta keijunmekon seuraksi vaikkapa saman sävyistä petuniaa, joka täyttää kukillaan ampelin päältä päin. Kasvata keijunmekkoa puolivarjoisella paikalla tai aurinkoisella paikalla. Kastele ja lannoita säännöllisesti.

Petunia

Petuniat ovat kesäkukka-amppeleiden kuningattaria. Valtava lajikekirjo takaa sen, että voit joka vuosi saada amppelistasi erinäköisen. Kukkien väreissä on laaja skaala yksivärisistä aina kirjaviin lajikkeisiin, ja upeat kerrannaiskukkaiset petuniat näyttävät erehdyttävästi ruusuilta. Petunia viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Kastele kasvia lannoitevedellä ja nypi kuihtuneet kukat pois, jotta uusia kukkia kehittyy jatkuvasti lisää.

Tarhaverbena

Tarhaverbena viihtyy aurinkoisella paikalla. Sen rennohkot pääsevät hienosti esiin amppeli-istutuksessa. Yhdistele tarhaverbenaa vaikkapa petunian ja riippapelargonin seuraksi. Tarhaverbena kukkii runsaasti, kunhan nypit kuihtuneet kukat pois kukkavarsineen. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Tarhaverbena kestää kuivahtamista mutta märästä mullasta se ei pidä.

Lumihiutale

Lumiherttasomakki tai tunnetummalta nimeltää lumihiutale kukkii valkoisin, vaaleanpunaisin tai liiloin kukin. Lumihiutale viihtyy valoisalla tai puolivarjoisalla paikalla. Se on helppo amppelikasvi, sillä kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Huolehdi tasaisesta kastelusta ja lannoituksesta, niin lumihiutale palkitsee sinut runsaalla kukinnalla läpi kesän.

1 kommentti