Viherpiha

Amppelikukat parvekkeelle ja patiolle

Amppelikukat parvekkeelle ja patiolle

Näyttävät amppelit saavat patiot ja parvekkeet kukkimaan. Amppelikukissa valikoimaa löytyy räväkästä tyylistä hillittyyn harmoniaan.
Teksti Anne Joutsenlahti-Lankinen
Kuvat Timo Villanen
Mainos

Amppelikasvien määrä on kaksinkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa, sillä viljelyyn on tullut yhä uusia riippuviin ruukkuihin sopivia lajeja. Helpoimmalla pääsee, kun ostaa valmiin, kasvihuoneella muhkeaksi kasvatetun kukka-amppelin. Jos sopivaa yhdistelmää ei löydy, voi suosikkilajeistaan sommitella mieleisensä yhdistelmän.

Tasapainoinen amppeli-istutus kasvaa kesän mittaan kokoa alas ja ylöspäin sekä sivulle. Istuta siis samaan ruukkuun pystykasvuisia, pensasmaisesti tuuhettuvia ja reilusti alaspäin valuvia lajeja. Yksittäinen tuoksuherne voi kiivetä ylös amppelin kiinnitysketjua pitkin. Kukkien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lehtien väreihin ja muotoihin.

Kesäkukat istutetaan uuteen, kesäkukille tarkoitettuun multaan. Istutusastiaksi valitaan tilava ruukku, jossa on reilusti multatilaa.

Kukka-amppelit vaativat paljon vettä, helteellä jopa kaksi kertaa päivässä. Kasvin kuivahtaminen tai lannoituksen laiminlyöminen näkyy herkästi kukintataukona. Kätevimmin lannoitus käy sekoittamalla kasteluveteen vesiliukoista lannoitetta.

Jos kasvi näyttää muodostavan siemeniä kukinnan jälkeen, kannattaa lakastuneet kukat poistaa. Näin kasvi ei kuluta voimiaan siementen muodostukseen.

Amppelikukat x 6

1. Riippapelargoni kukkii ahkerasti aurinkoisella parvekkeella. 2. Yksinkertaiset pelargonilajikkeet kestävät sadetta. Kerrannaiset pelargonit sijoitetaan katoksen alle. 3. Kirjomaahumala kasvattaa pitkät rönsyt varjoon sijoitetussa amppelissa. Ahkeraliisan tuuhea kasvusto täyttää amppelin yläosan. Keijunmekon kukat pilkahtavat punaisina valkovihreästä kasvustosta. 4. Keijunmekko kukkii siroin, nuokkivin kukin. Tässä se kasvaa kilvan kirjomaahumalan kanssa. 5. Riippapelargoni ja sinikukkainen lumihiutale kasvavat länsiparvekkeella runsaaksi amppeliksi. Intiaanimintun tuoreenvihreät versot suuntautuvat alaspäin. 6. Lumihiutale kasvattaa tuuhean kasvuston puolivarjoisella ja varjoisella paikalla. Se kukkii ahkerasti, kunhan huolehditaan tasaisesta kastelusta.

Lue lisää:

Tee kaunis amppeli koivunrisuista

Kasvata mesimarjaa amppelissa

Iloinen sisäänkäynti kutsuu kylään

Julkaistu: 18.4.2016
Katso myös nämä