Terassi
Terassi on kuin toinen olohuone: paikka, jossa viihdytään yksin ja yhdessä. Terassi-teemastamme löydät parhaat ideat viihtyisän ja toimivan terassin luomiseen.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Terassi on kuin toinen olohuone: paikka, jossa viihdytään niin yksin kuin yhdessä. Pienellä panostuksella vaatimattomastakin terassista voi luoda paratiisin, joka kutsuu loikoilemaan, päiväunille, illanistujaisiin tai aamukahville.

Terassihaaveet on tehty toteutettaviksi

Millainen olisi unelmiesi terassi, jos saisit itse päättää? Olisiko se suojaisa piilopaikka puutarhassa, henkeäsalpaavan upea mökkiterassi vai jotain ihan muuta? Entä millainen terassi pihallesi olisi mahdollista rakentaa tai millaisen paikan haluaisit siitä tehdä?

Tämän unelmien terassin suunnittelun lähtökohtana oli mahtava, järvelle avautuva näköala. Talon ostanut pariskunta päätti heti kaupat tehtyään, että takapihalle tullaan rakentamaan yhteinen kokoontumispaikka. Nyt henkeäsalpaavia järvinäkymiä voi ihastella omalta takapihalta käsin vaikkapa illallisen lomassa.

Muutosjutussamme tavallisesta rivitalon terassista muovautuu pienillä panostuksilla kesähuone, joka antaa myös suojaa katseilta. Ja mikä hienointa: täydelliseen tunnelmanmuutokseen vaadittiin vain hieman nikkarointia, purjekangasta sekä sisustuksen hienosäätöä. Aina ei siis ole pakko rakentaa uutta saavuttaakseen unelmiensa terassin!

Pieni piha ei myöskään ole este terassihaaveiden toteuttamiselle – sen todistaa Susanin puutarha, joka koki hänen käsissään todellisen muodonmuutoksen. Villiintyneiden pensaiden ja rikkaruohojen tilalla kukoistavat rehevät perennat ja syreenit, ja kukkaloiston keskeltä paljastuu pihan sydän, viihtyisä ja avoin terassi.

Joko olet valmis toteuttamaan oman haaveesi unelmiesi terassista?

Terassin voi rakentaa myös itse

Terassin rakentaminen onnistuu alusta loppuun yksinkertaisilla, selkeillä ohjeillamme, ja aina perustuksista kaiteisiin asti. Suojaa kaipaavaan paikkaan on suositeltavaa rakentaa katettu terassi, jolloin auringon porotus tai pienet sadekuurot eivät pääse häiritsemään. Myös valmiiseen terassiin voi lisätä valokatteen, jonka asennus onnistuu helposti yksityiskohtaisilla vaiheittaisilla ohjeillamme.

Jos haluat tehdä terassista ympärivuotisen lisähuoneen tai kaipaat suojaa kesän oikuttelevilta säiltä, kurkkaa juttumme terassin lasittamisen tarjoamista mahdollisuuksista.

Terassin päällystämiseen on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja – miten olisivat huolettomat keraamiset laatat tai kestävä komposiittilauta?

Tunnettujen remppakonkarien Arin ja Kirsin johdolla pääset tutustumaan terassin rakentamiseen vaihe vaiheelta videoiden muodossa. Ensimmäisessä osassa rakennetaan terassille tukevat perustukset ja runko. Sarjan toisessa jaksossa terassi alkaa saamaan muotonsa kansilaudoituksen ja portaiden myötä. Kolmannessa osassa Ari ja Kirsi viimeistelevät terassirakennelman kaiteilla ja näkösuojilla.

Ennen kuin uusi terassikausi voi toden teolla alkaa, terassin kunto kannattaa tarkistaa. Nousseet naulankannat sekä maali- ja öljyroiskeet on hyvä hoitaa kuntoon. Tutustu terassin pesun ja öljyämisen saloihin ammattilaisen opastuksella!

Luo terassille tyyliä ja tunnelmaa

Terassin sisustuksen suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle tilan käyttötarkoituksesta: onko tarkoituksena pyhittää patio illanistujaisille vai onko terassi suojaisa auringonpalvojien valtakunta? Erilaisilla rakennelmilla ja oleskelupaikkaratkaisulla voi luoda terassille niin muunneltavia kokonaisuuksia kuin kiinteitä oleskelupaikkoja. Poimi ideoita terassille esimerkiksi näistä pihan ihanista oleskelupaikoista. Kurkkaa myös sisustussuunnittelijan vinkit erimallisten terassien sisustamiseen.

Terassin lokoisa ja huoleton kesätunnelma syntyy paitsi hyvistä puitteista ja mukavista löhöpaikoista myös omanlaisesta sisustustyylistä. Tyylin voi johdatella kodin muita tiloja mukaillen tai tehdä terassista kokonaan oman maailmansa. Käytä rohkeasti erilaisia tekstiilejä, luo näkösuojaa verhoilla, sirottele sopiviin paikkoihin tunnelmallisia lyhtyjä ja viimeistele terassin ilme kukilla sekä ruukkuistutuksilla.

Terassilla kannattaa hyödyntää vailla käyttötarkoitusta jääneet huonekalut ja muut sisustuselementit. Jopa vanhoista ikkunoista voi keksiä vaikka mitä mielikuvituksellista terassille, aina kasvilavoista näkösuojiin. Luovuudella ja pienellä panostuksella terassille on mahdollista luoda taatusti uniikki ilme – ammenna inspiraatiota esimerkiksi näistä terassin kierrätysideoista!

Lukuisilla ohjeillamme voit nikkaroida kalusteita myös itse! Karkeahöylätyistä lankuista valmistuu tukeva terassipöytä, ja keraamisella laatalla päällystetty pikkupöytä toimii kätevänä laskutasona. Terassista nauttimisessa auttavat luonnonnarusta solmittu riipputuoli tai saunanlauteesta nikkaroitava terassipeti. Simppeli kolmiosainen kaappi tuo aina kaivattua säilytystilaa.

Terassi kukoistamaan!

Kukkien ja kasvien vehreys tuo kaivattua väriä ja eloisuutta terassille. Usko tai älä, halutessaan terassille voi perustaa vaikka kokonaisen puutarhan! Erilaisten kasvien – kuten kesäkukkien, hyötykasvien ja pienten puiden – kasvattaminen onnistuukin mainiosti ruukuissa ja amppeleissa.

Ruukkupuutarhasta voi luoda juuri sellaisen kokonaisuuden kuin itse haluat. Päästä luovuus valloilleen ja löydä inspiraatio värikkääseen ruukkupuutarhaan sekä erilaisiin ruukkuihin ja vaihteleviin istutuksiin jutuistamme.

Hyötykasveihin hurahtanut voi kasvattaa terassilla esimerkiksi porkkanaa, perunaa – tai vaikka raparperia! Aurinkoisella paikalla satoa voi korjata kasvivalinnoista riippuen lähestulkoon koko kesän. Myös marjapensaiden kasvatus onnistuu mainiosti ruukuissa, kuten pienten hedelmäpuidenkin.

Rehevästi rönsyilevät amppelit ovat kasvattaneet suosiotaan niin kodeissa kuin terassin puolella. Ei yhtään hassumpaa, sillä amppelien myötä terassin kukoistus nousee kirjaimellisesti täysin uudelle tasolle! Kasveja löytyy jokaiseen tyyliin ja makuun – valitse omat suosikkisi esimerkiksi näistä amppelikasveista!

Myös köynnöskasvit tuovat runsautta ja monipuolisuutta terasseille. Köynnöksillä saa halutessaan lisäksi näkösuojaa, jos ne istutetaan aidan, seinän tai säleikön ääreen. Kurkkaa Annan terassille, joka on kauttaaltaan verhoutunut kelloköynnöksiin. Satumainen näky, vai mitä?

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo