Suojaan luonnon oikutteluilta! Terassilasitus toi Päivikille ympärivuotisen lisähuoneen
Rakenna ja remontoi
Suojaan luonnon oikutteluilta! Terassilasitus toi Päivikille ympärivuotisen lisähuoneen
Terassilasitus pidentää terassikautta merkittävästi. Samalla siivoustarve vähenee, koska pöly, roskat, vesi ja lumi pysyvät pihan puolella. Pienen harkinnan jälkeen myös Päivikki hankki terassilasitukset – eikä ole katunut hetkeäkään.
25.4.2017
 |
Meidän Talo

Jyväskyläläinen Päivikki Savikko on juuri saapunut töistä kotiin. Edessä on päivän paras hetki. Iltapäiväauringon säteet lämmittävät mukavasti, ja vieno kahvin tuoksu täyttää terassin.

Savikko rentoutuu usein lasitetun terassinsa lämmössä. Mieluiten hän ihailee pihamaalla kohoavia tulppaaneja ja krookuksia, jotka keinuvat tuulen tanssittamina. Lasitettu terassi estää puhurin pääsemisen lasiseinien sisäpuolelle.

Ero entiseen on vielä hyvässä muistissa, sillä Savikko hankki terassilasit vasta viime kesänä.

– Odotukseni ovat täyttyneet sataprosenttisesti! Ihan kuin olisin saanut yhden huoneen lisää.

Savikko muutti uuteen kotiin loppukesästä 2013. Tuolloin katettu terassi ei ollut vielä lasitettu, mutta tilaisuus tuli nopeasti, kun rivitaloyhtiö päätti asiasta.

Yhtiö haki kaupungilta toimenpideluvan, ja asiasta innostuneet osakkaat saivat asennuttaa pystypuitteettomat terassilasitukset omakustanteisesti.

Heti Savikko ei osannut tarttua tilaisuuteen. Reilun vuoden naapurin uutta terassia katseltuaan Savikkokin päätti hankkia oman.

Päivikki on tyytyväinen valintaansa. Uusi lasitettu terassi on kuin ylimääräinen huone, jossa voi viettää aikaa myös syksyn viiletessä.

– Halusin sisustaa terassin kauniiksi ja pitää sen siistinä, sillä vietän paljon aikaa ulkona. Entinen terassi likaantui nopeasti tuulen tuomasta pölystä ja roskista. Jo siivousta seuranneena päivänä se saattoi olla ihan likainen.

Ongelmana oli myös terassikauden lyhyys. Savikko olisi viihtynyt ulkona, mutta oikukas ilmasto teki tepposiaan. Kesälläkin kylmä tuuli saattoi viedä ilon. Pimenevässä syysillassa istuskelu olisi vaatinut jo pilkkihaalariin pukeutumista.

Terassilasitus voidaan tehdä pienelläkin vaivalla. Päivikin terassin lasituksen asentaminen oli sangen helppoa ja suhteellisen edullista, sillä 11,5-neliöisessä tilassa oli valmis puuterassi ja katto. Suorakaiteen muotoisen terassin suojaksi tarvittiin vain lasiseinät.

Toinen terassin lyhyistä sivuista oli lisäksi suojattu puuseinäkkeellä, joten käytännössä lasitus tuli vain kahdelle sivulle. Puuseinän päälle tosin asennettiin kolmiolasi, joka estää tuulta hujeltamasta terassille seinän yli. Lasipintaa tarvittiin kaikkiaan noin 15 neliön verran.

Savikon terassilasitus kustansi asennettuna 4 700 euroa. Lisävarusteena hankitut, laseihin kiinnitettävät laskosverhot nostivat kokonaishinnan 5 900 euroon.

Jos Lumon olisi rakentanut lasituksen ohella myös terassin lattian perustuksineen sekä katon, hinta olisi noussut noin 14 000 euroon.

Myyntipäällikkö Anssi Keskisaaren mukaan Lumon asentaa vuosittain yli 4 000 terassilasitusta pientaloihin. Suurin osa kohteista on samankaltaisia kuin Savikolla.

Terassin lasit voi lukita kätevästi avaimella. 
Verhot ovat lisävaruste, mutta ne istuvat täydellisesti ja antavat suojaa.

Lasitetun terassin perustukset yritys tekee ruuvipaaluilla ja käyttää lattian runkona puupalkkeja. Varsinaisen lasiterassin runko ja elementtien ylä- ja alareunan puitteet ovat alumiinia.

– Käytämme kestävää, kahdeksanmillistä karkaistua lasia. Se kestää kovankin tuulikuorman. Pystypuitteita ei tässä lasimallissa ole. Sivu- ja etulasit liukuvat yhtä kiskoa pitkin sivuun ja ne saa käännettyä nippuun, joten ne vievät auki ollessaan vain vähän tilaa, Keskisaari kertoo.

Lasien väliin asennetut silikonitiivisteet estävät roskien ja veden kulkeutumisen terassille. Kutsumattomat vieraat pysyvät loitolla avaimellisen lukituksen avulla.

Terassilasitus on luvanvaraista puuhaa. Kun lasitetun terassin kaikki terassilasit ovat avattavia, kuten Savikon tapauksessa, toimenpidelupa riittää.

Jos terassi on umpinainen, asuinkunta saattaa laskea terassialan talon rakennusneliöihin. Tällöin projektiin vaaditaan rakennuslupa.

Lasitusurakoiden sesonki on kesäkaudella, noin maaliskuusta marraskuuhun. Jos terassin lasituksen tilaa vuoden hektisimpinä hetkinä, valmista voi joutua odottamaan parikin kuukautta.

Terassilasitus voidaan asentaa myös talvella. Silloin toimitusajat ovat lyhyemmät ja routa suojaa pihaa asennustyön jäljiltä. Kun työ tehdään talvella, terassikauden alkaessa kaikki on valmista.

Peruslasituksen kokoaminen vie ammattilaiselta keskimäärin yhden työpäivän verran. 

Terassin lasitus on tiivis kattoon asti. Mittatarkasti leikatut lasit ovat karkaistuja.
Päivikin lasitus on puitteeton, joten karmit eivät riko lasipintaa.

Savikko on päässyt nauttimaan uudesta lasitetusta terassista pian kaikki neljä vuodenaikaa. Emännästä loistaa tyytyväisyys, kun hän avaa puhtaina hohtavat lasit ja työntää ne terassin sivuun.

– Aiemmin en syyskuussa enää terassilla juuri viihtynyt. Viime syksynä, loka-marraskuun vaihteessa, join täällä vielä tuttavani kanssa villasukat jalassa kahvit.

Savikon mielestä lasitettu terassi on yksinkertaisesti paljon aiempaa käytännöllisempi ja kauniimpi.

– Keskustelutkaan eivät kuulu enää niin hyvin naapuriin.

Savikolla on mielessään jo muutamia parannuksia, joilla lasitetun terassin käyttöä voi entisestään tehostaa.

– Lämmittimet saatan hankkia ja mattoja jalkoja lämmittämään. Terassille voisi tuoda myös taljoja. Silloin ulkona voisi syödä vaikka joulupuurot.

Kommentoi »