Sisustussuunnittelija auttaa: näin sommittelet kalusteet erimallisille terasseille – katso piirroskuvat!
Sisustus
Sisustussuunnittelija auttaa: näin sommittelet kalusteet erimallisille terasseille – katso piirroskuvat!
Jos terassin tai parvekkeen tunnelmassa ja toimivuudessa tuntuu olevan jokin pielessä, luo katse kalusteisiin. Onko terassilla liikaa tavaraa, ja kuinka kalusteet on sijoiteltu? Poimi sisustussuunnittelija Maru Hautalan vinkit terassin sisustamiseen!
Julkaistu 1.6.2018
Meillä kotona

Terassilla olisi kiva ruokailla, löhötä, grillata, pitää ruukkupuutarhaa ja, ja, ja... Mutta miten kaikki toiminnot saa mahtumaan pienelle, hankalan muotoiselle terassille?

Yleisiä kompastuskiviä terassin ja parvekkeen sisustamisessa ovat ne, että kalusteet ovat liian suuria tai niitä tuodaan pieneen tilaan liikaa, kertoo sisustussuunnittelija Maru Hautala Kysy sisustussuunnittelijalta -sarjastamme.

– Silloin oleilulle ei jää tilaa. Myös kulkeminen terassilla tai sen läpi on hankalaa, jos kulkureitit ovat tukossa, Hautala sanoo.

Erityisesti päänvaivaa sisustajille aiheuttavat pitkät ja kapeat terassit tai parvekkeet.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun pientä ja hankalan mallista terassiaan sisustaa, Maru Hautala?

Poimi täsmäohjeet erimallisille terasseille!

Vältä pitkällä ja kapealla terassilla käytävätunnelmaa

Kapeat ja pitkät tilat ovat haasteellisia sisustettavia niin sisällä kuin ulkonakin.

Kulkureitit täytyy pitää mahdollisimman esteettöminä, joten kalusteiden sijoittaminen poikittain pitkulaiselle terassille tai parvekkeelle on lähes mahdotonta. Vaarana on, että tila näyttää käytävältä.

Pitkänomaista linjaa voi rikkoa tuomalla tilaan viherkasveja sekä lyhtyjä hieman irti terassin pitkän sivun reunoista. Jo parinkymmenen sentin väli seinään tai terassin reunaan tekee tilasta viihtyisämmän sekä erottaa toisistaan tilan eri käyttötarkoituksia, kuten oleskeluryhmää ja grillauspistettä.

Erilaiset keveät korituolit rikkovat myös hyvin pitkää linjaa, jos kalusteet muutoin on sijoitettava seinän vierustalle.

Pyöreät muodot sopivat neliön malliselle terassille

Neliskanttiselle terassille tai parvekkeelle sopivat pyöreät muodot, kuten pyöreä pöytä tai pyöreänomaiset nojatuolit.

Pyöreiden kalusteiden alle kannattaa sijoittaa suorakulmainen matto sitomaan kokonaisuutta, antamaan ryhtiä ja rajaamaan tilojen käyttötarkoituksia.

Asettele kalusteet aina niin, että tilassa on helppo liikkua. Ovelta on hyvä olla esteetön kulku etenkin grillipaikalle, sillä keittiöstä kuljetetaan usein ruoka-aineksia grillille ja takaisin.

Tee valinta: mitä haluat tehdä terassilla?

Tosiasiat kannattaa kohdata: pienelle terassille tai parvekkeelle ei mahdu määräänsä enempää toimintoja. Kuinka juuri te haluatte käyttää tilaa?

Kesäisin terassista tulee monille olohuoneen jatke. Tämän takia tilasommittelua kannattaa ajatella rentoutumisen näkökulmasta. Suosittelen panostamaan kalusteisiin, joissa on erityisen mukava viettää aikaa.

Monille suomalaisille on juurtunut ajatus ruokapöydän tuomisesta terassille. Etenkään ahtailla terasseilla se ei kuitenkaan ole aina järkevin ratkaisu. Ruokapöydän tuolit vievät pienellä terassilta paljon tilaa. Toisinaan käy niin, että terassille on tuotu suuri pöytä, jota ei kuitenkaan juurikaan käytetä.

Terassikalusteissa on nykyisin runsaasti valinnanvaraa. Valitse rohkeasti ja ennakkoluulottomasti!

Sirot kalusteet säästävät tilaa ruukkuviljelmille.

Sijoita kalusteet seurustelupisteiksi

Sohva ja tuolit kannattaa sijoitella vastakkain, jolloin kalusteista muodostuu luonteva seurustelupiste. Kulmasohvan kaveriksi sopivat sirot nojatuolit, joiden alaosassa on ilmavuutta. Esimerkiksi rottinkikalusteet ovat siroja ja helppoja siirrellä.

Kun terassia sisustaa, kannattaa huomioida myös kalusteiden muunneltavuus ja siirreltävyys. Näin kalusteiden paikkaa voi halutessaan vaihtaa: auringonpalvoja hakeutuu aurinkoisille paikoille, ja varjoa rakastava nauttii pitkin päivää tilan viileistä paikoista.

Terassien kalustevalikoimista löytyy nykyisin kivasti moduulisohvia, joista voi muokata erilaisia kokonaisuuksia. Muista näissäkin ratkaisuissa keveä rakenne, jotta siirtely sujuu vaivattomasti.

Älä ole suuruudenhullu!

Mittaa terassi ennen kuin lähdet kalustekaupoille. Liikkeissä kalusteet näyttävät huomattavasti pienemmiltä kuin omalla terassilla.

Harmitus on suuri, jos kotona sohvan huomaa olevan turhan kookas tai sohvapöytä ei mahdukaan siihen, mihin oli ajatellut.

Varaa tilaa kangaspäällisten säilyttämiselle

Kaikki kangaspäälliset eivät kestä sadetta. Mikäli et halua kanniskella sohva- ja koristetyynyjä kattamattomalta terassilta sisään, kannattaa terassille sijoittaa tilava säilytyslaatikko. Laatikot vievät yllättävän paljon tilaa, mikä kannattaa huomioida terassia sisustaessa.

Muovilaatikot eivät useimmiten hivele silmää, mutta ovat säänkestäviä. Voit rakentaa säilytyslaatikon myös itse esimerkiksi koivuvanerista – käsittely venelakalla antaa sille vedenpitävän pinnan!

Terassin voi rajata eri alueiksi rimaseinän avulla

Rimaseinän avulla terassille saa suojaa katseilta. Hieman isommalla terassilla rimaseinällä voi myös rajata terassin eri toimintoja selkeiksi, omiksi kokonaisuuksikseen.

Tänä kesänä yksi terassihitti ovat erilaisen rimaseinät, jotka rajaavat tiloja tyylikkäästi.

Rimaseinä on yksinkertainen toteuttaa jo olemassa olevan terassirakenteen yhteyteen. Rakenna rimaseinä esimerkiksi sohvakalusteen selkänojan taakse, ja jaa terassi kahteen eri yksikköön.

Rimaseinän avulla avonaisesta terassista saa myös suojaisamman ja intiimimmän, kun rimaseinää rakennetaan pieni pätkä ikään kuin seinään jatkeeksi.

Tilanjakajana toimivat myös erilaiset viherseinät – sellaisen voit rakentaa helposti itse köynnöskasvien ja juuttinarun avulla. Viritä juuttinarut pystyyn, ja asettele köynnökset kasvamaan niitä pitkin.

Hyödynnä vanhan kalusteen runko

Aurinko ja kosteus tekevät vuosien mittaan tehtävänsä myös säänkestäville pinnoille. Koko sohvaryhmää ei tarvitse laittaa uusiksi, jos runko on kunnossa. Kangaspäälliset on kuitenkin syytä uusia aika ajoin – samalla saa piristettyä vanhan kaluston ilmettä.

Kangaskaupoista löytyy nykyisin kattava valikoima säänkestäviä kankaita. Jos terassilla ei ole lainkaan katosta, tilaa voi somistaa esimerkiksi ompelemalla sisustustyynyjä kernikankaasta.

1 kommentti