Värikäs ruukkupuutarha
Piha ja puutarha
Värikäs ruukkupuutarha
Monet lämpöä vaativat ja värikkäät kesäkukat viihtyvät mainiosti juuri ruukuissa. Lue vinkit värikkään ruukkupuutarhan kasvivalintoihin.
11.3.2015
 |
Viherpiha

Kokoa portaille värikäs kesäkukkameri

Kotiintulo on entistä ihanampaa, kun portailla odottaa kesäkukkien virkistävä värikylpy. Kesä on vain kerran vuodessa, joten laita kukkaruukku joka askelmalle. Kivitalo ja -portaat varastoivat lämpöä, joka kannattaa hyödyntää. Lämmöstä pitävät muun muassa pelargoni, samettikukka ja verbena. Heliotrooppi ja tulikruunu hyötyvät myös lämmöstä, ja lisäksi ne tuoksuvat, joten ne sopivat kulkuväylien varrelle.

Ruukussa ravinteet loppuvat nopeasti. Pitkään kukkivat kesäkukat tarvitsevat jatkuvaa kastelua ja lannoitusta. Lannoiteliuoksesta kasvi saa ravinteet nopeasti. Kesäkukkien ravinteet kannattaa lisäksi turvata hitaasti liukenevilla lannoiterakeilla.

Luo eksoottinen ruukkupuutarha

Monet yksivuotiset kesäkukkamme ovat kotoisin toisilta mantereilta tai Välimeren maista. Tee mielikuvitusmatka omassa puutarhassa: Terrakottaruukut siivittävät ajatukset Kreikkaan tai Italiaan, varsinkin jos säilytät istutukset yksinkertaisina. Kivi ja kuluneet materiaalit kuuluvat asiaan. Kaktukset ja mehikasvit tehostavat eteläeurooppalaista vaikutelmaa.

Vaikka punainen pelargoni liitetään mummon mökkiin, kirkkaanpunainen kukka on silti eksoottinen. Suomen luonnossa sellaista ei juuri näe. Punainen kukka tuo aina terveiset lämpimiltä leveysasteilta.

Istuta isosti

Kesäkukkia ja koristeheiniä yhdistämällä saat uutta ilmettä. Espoon Marketanpuistossa kuvatussa istutuksessa on sulkahirssiä, daalioita, pelargoneja ja laventelia. Erikorkuiset kasvit tuovat asetelmaan näyttävyyttä.

Mitä suurempi ruukku, sitä helpompaa on kastelu ja lannoitus. Ruukun pohjassa on hyvä olla reikä. Myös kunnon salaojitus soralla tai kevytsoralla tuo juuristolle ilmavuutta. Isoja ulkoruukkuja voi tiedustella suurista puutarhamyymälöistä. Valikoima on kasvanut viime vuosina.

Kestävä pikkupetunia

Pikkupetuniaa kutsutaan myös miljoonakelloksi. Tämä petunialajike tekee valtavasti pieniä, kellomaisia kukkia. Riippuvakasvuiset lajikkeet ovat hyviä amppelikasveja. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa. Pikkupetunia kestää tuulta, sadetta ja kylmää paremmin kuin muut petuniat.

Herkkä riippapelargoni

Riippapelargonien kantaäiti on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva Pelargonium peltatum. Siitä on jalostettu runsaasti lajikkeita, joista yhä näkyy yhteys luonnonlajiin. Sukulaissuhteen paljastavat rento kasvutapa sekä lehtien muoto. Kukat ovat yksinkertaiset tai kerrannaiset. Väriskaala ulottuu valkoisesta punaiseen ja violettiin, jopa purppuraan.

Kasvutapansa vuoksi riippapelargoni sopii amppeleihin tai kukkalaatikoiden reunoille.

Se on siro ja helppohoitoinen. Pelargonit pitävät varsin pienestä multatilasta ja tarvitsevat paljon ravinteita.

Suloinen ’Ruusuliisa’

Oksista punottu amppeli asettuu luontevasti puun oksalle. Ahkeraliisan kerrannaiskukkainen lajike ’Ruusuliisa’ on hyvä amppelikasvi matalan, pyöreän kasvutapansa vuoksi. Lehtihomeen välttämiseksi kastele multaa, älä lehtiä.

Kaunislehtinen koristebataatti

Koristebataattia kasvatetaan kauniiden lehtien vuoksi. Se viihtyy hyvin ruukussa ja kasvaa korkeuttaan leveämmäksi. Paahteesta bataatti ei pidä, mutta puolivarjossa siitä tulee rehevä. Myynnissä on limenvihreän, sammalenvihreän ja tumman purppuran värisiä lajikkeita.

Rehevä värinokkonen

Suklaanruskeaa, punaista, neonkeltaista, vihreää, valkoista. Isokirjopeipistä eli värinokkosesta on jalostettu runsaasti lehti- ja värimuotoja. Tämä reheväkasvuinen vanhanajan huonekasvi sopii myös ruukkuun tai kesäkukkapenkkiin. Se tarvitsee aurinkoisen paikan, sillä varjossa lehdet muuttuvat usein vihreiksi.

Hienostunut sinisarja

Sinisarja on monivuotinen mukulakasvi, joka ei meillä talvehdi. Siksi sitä on kasvatettu ruukussa. Vanhanajan koristekasvi henkii kartanotunnelmaa, joten se sopii paremmin huvilan kuin hirsimökin pihaan. Myös moderni yksinkertainen puutarha ja vesiaiheet tekevät kasville oikeutta.

Vaikuttava istutus syntyy, kun sinisarja saa kasvaa yksinään todella suuressa ruukussa. Pikkupuutarhassa muutama näyttävä istutus voi olla parempi ratkaisu kuin monta pientä.

Sinisarja viihtyy ravinteikkaassa savipitoisessa mullassa aurinkoisella paikalla. Se saa korkeutta 50–80 senttiä ja kukkii heinä–elokuussa.

Lasitettuun ruukkuun

Orvokki ei siedä kuivuutta. Siksi se kannattaa istuttaa suureen, lasitettuun saviruukkuun. Savi imee liian veden, lasitus hidastaa kosteuden haihtumista. Ruukussa orvokki tarvitsee säännöllistä kastelua ja lannoitusta kukkiakseen kauan. Poista kuihtuneet kukat, niin syntyy jatkuvasti uusia nuppuja.

Elegantit daaliat

Tarhadaaliat ovat todellisia leidejä. Tuntuu, että ne pukeutuvat aina parhaimpiinsa. Kukkien muodoissa ja väreissä riittää valinnanvaraa yksinkertaisista vuokkomaisista lajikkeista kerrannaisiin pallodaalioihin ja kaikkeen siltä väliltä. Ruukkuihin sopivat parhaiten matalat lajikkeet. Tarhadaaliat tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan, syvämultaisen kasvualustan ja paljon ravinteita.

Katoksen alle

Kanna on vanhanajan kesäkukka, jota kasvatettiin kartanopuistoissamme yli sata vuotta sitten. Sillä on komeat lehdet ja kukat ja korkeutta puolesta metristä yli metriin. Kukat kärsivät sateista, joten ruukkukasvatus katoksen alla on hyvä ratkaisu. Aurinko ja lämpö ovat kukinnan edellytys.

Hyväntuulinen nallekarhu

Auringonkukan tanakka ’Teddy Bear’ -lajike menestyy ruukussa. Hyväntuulisempaa tapausta saa hakea. Esikasvatus nopeuttaa kukintaa, ja kylmäkäsittely edistää siementen itämistä. Korkeutta ’Teddy Bear’ saa puolisen metriä. Se tarvitsee syvämultaisen ja ravinteikkaan kasvualustan.

Kevään kestosuosikit

Orvokit ovat suomalaisten kestosuosikkeja. Heti kun ne ilmestyvät taimimyymälöihin, niitä hankitaan parvekkeille ja ovenpieliin kevättä kuuluttamaan. Hallaöitä ei tarvitse pelätä, sillä orvokki kestää pientä pakkasta. Se kukkii runsaasti aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa, mutta ei siedä paahdetta.

Lue lisää:

Kommentoi »