Kukoistavaa väriloistoa pihalle ja parvekkeelle! 14 ideaa ruukkupuutarhaan
Piha ja puutarha
Kukoistavaa väriloistoa pihalle ja parvekkeelle! 14 ideaa ruukkupuutarhaan
Kaunis ja käytännöllinen ruukkupuutarha sopii pihalle tai parvekkeelle. Ruukkuina voi hyödyntää erilaisia kierrätysmateriaaleja.
Julkaistu 31.5.2014
Viherpiha

Ruukkupuutarha: 14 ideaa kasveihin ja istutuksiin

1. Pieneen ruukkuun kannattaa istuttaa vain yhtä lajia. Pikkupetunian kerrannaiskukkainen lajike on oiva valinta säväyttäväksi yksittäiskasviksi. Sen voi istuttaa amppeliin tai nostaa ruukussaan ylös hyllylle, jolloin jopa 70-senttiset kukkaversot pääsevät vapaasti ryöppyämään alaspäin. Aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka on pikkupetunialle mieleen. Kukinta kestää kesäkuulta syyskuulle.

2. Kesäharso on monelle se keskikesän ehdoton kukkasuosikki. Kylvä siemenet touko–kesäkuussa, niin pääset nauttimaan suloisesta kukkapilvestä heinä–elokuussa. Kasvi viihtyy parhaiten auringossa.

3. Vyöhykepelargoni ’Mårbacka’ on ollut ruotsalaisten suosikkipelargoni jo kymmeniä vuosia. Nimensä se on saanut maan rakastetun kirjailijan Selma Lagerlöfin kodin mukaan. Hempeät kerrannaiskukat peittävät tätä auringossa ja puolivarjossa viihtyvää kaunotarta varhaisesta keväästä pakkasiin saakka. Istuta pelargoni mieluummin liian pieneen kuin liian isoon ruukkuun, kastele maltillisesti, lannoita ja poista kuihtuneet kukat. ’Mårbacka’ on näyttävä ilmestys sekä yksinään että yhdessä muiden lämmössä viihtyvien kesäkukkien kanssa. Valkoista tiiliseinää vasten myös lankaköynnös sekä harmaalehtiset neilikka ja hopeavitja erottuvat edukseen.

Vinkki!

Varmista pitkä kukinta antamalla kastelulannoitetta kerran viikossa.

4. Tähtisilmä ja ”poutapilvi” eli harsotyräkki ’Diamond Frost’ täydentävät toisiaan paitsi nimiensä, myös kontrastia tuovien kukkiensa ansiosta. Etelä-Afrikasta kotoisin oleva tähtisilmä vaatii aurinkoisen paikan, poutapilvi viihtyy auringossa ja varjossa. Molemmat ovat helppohoitoisia, pitkään kukkivia lajeja.

5. Yhdistele parvekelaatikkoon kukkivia ja lehteviä lajeja, kuten murattia, orvokkia ja lumihiutaletta. Jos tilaa on vähän, aseta kukkalaatikoita päällekkäin hyllyille tai vaikkapa leveille tikkaille.

6. Valitse kesäkukille ruukku, joka myötäilee niiden kasvutapaa. Lumihiutaleen riippuva kasvutapa pääsee oikeuksiinsa kapeassa uurnamaisessa astiassa. Pikkupetunian Millions Bells -lajike tuo asetelmaan sähäkkyyttä. Nimestään huolimatta pikkupetunia (Calibrachoa) ei ole aito petunia (Petunia), joskin sille läheistä sukua. Molemmat lajit ovat peräisin Etelä-Amerikasta ja vaativat säännöllistä kastelua ja lannoitusta jaksaakseen kukkia keskeytyksettä.

7. Petuniat ovat olleet suosittuja Suomessa jo 1800-luvun lopulta saakka. Uusia lajikkeita kuitenkin tulee markkinoille vuosittain. Nyt kysyttyjä ovat kukat, joissa on tummia, dramaattisia sävyjä. Palkitun ’Phantom’-lajikkeen tumman samettisten kukkien keltaiset tähtikuviot erottuvat hyvin iltahämärässäkin. Sijoita petuniaruukku paikkaan, johon aurinko paistaa vähintään kuusi tuntia päivässä. Poista kuihtuneet kukat kukkapohjuksineen.

8. Laakeaan astiaan mahtuu paljon kasveja, mutta matalassa multatilassa kastelun ja lannoituksen merkitys korostuu. Varaudu antamaan poutapilvelle, orvokille, pelargonille ja verbenalle vettä päivittäin. Kastelu- ja lannoitusväliä voit pidentää sekoittamalla laavakiveä sisältävää maanparannusainetta mullan joukkoon tai käyttämällä kastelukiteitä sisältävää multaa.

9. Perennat ja kesäkukat täydentävät toisiaan yhtä lailla astiassa kuin kukkapenkissäkin. Ruukkuasetelmaan kannattaa valita perennoja, jotka kukkivat pitkään. Kuvan istutus tuo aurinkoiselle patiolle paitsi tyynnyttäviä värejä, myös lempeän aromikkaita, perhosia houkuttelevia tuoksuja. Ne ovat peräisin monivuotisista ’Six Hills Giant’ -mirrinmintusta ja ’Anouk’-tupsulaventelista, jotka ovat kietoutuneet pelargonin ympärille. Molemmat perennat kukkivat läpi kesän. Tupsulaventeli on arka laji, jonka talvetusta voi kokeilla viileässä, valoisassa tilassa. Kastele tätä istutusta säännöllisesti, mutta varovaisesti. Liikakastelu voi koitua pelargonin ja laventelin kohtaloksi.

10. Hanging baskets eli Englannissa kauppakatujen varsilla suositut rehevät amppeli-istutukset sopivat mainiosti myös suomalaiseen puutarhaan. Valitse astiaan pitkäversoisia lajeja ja sommittele niistä värikkäitä tai seesteisen harmonisia kudelmia. Surfinia-petunia ’Tumbelina Priscilla’, tarhaverbena ja hopeakäpälä ’Variegata’ menestyvät paahteisen aurinkoiselle paikalle nostetussa amppelissa.

11. Lehdillään koreilevat pitkäversoiset lajit, kuten hopeavitja ja hopeakäpälä, sopivat ruukkujen ja laatikoiden reunoille sekä kukkaistutusten täytekasveiksi. Hopeavitjan ja -käpälän versot voivat kasvaa jopa metrin mittaisiksi. Molemmat lajit ovat monikäyttöisiä, sillä ne viihtyvät niin auringossa kuin puolivarjossakin ja niiden hopeanhohtoiset lehdet sointuvat yhteen kaikenväristen kukkien kanssa. Tässä ne ovat saaneet kumppaneikseen aurinkoa rakastavat tähtisilmän ja kerrannaiskukkaisen marketan.

12. Kerää ruukkuja ja astioita lähelle toisiaan. Näin pääset sommittelemaan kasveista isoja yhtenäisiä kokonaisuuksia, samaan tapaan kuin tekisit istuttaessasi uutta kukkapenkkiä. Valitse ruukkupuutarhallesi tietty teema ja pidä siitä kiinni, jotta vaikutelma säilyy tyylikkäänä eikä menetä jännitettään. Ruukkukasvien vaihtaminen ja siirtäminen on vaivatonta, ja niinpä teematkin voivat muuntua vuodesta tai vuodenajasta toiseen. Alkukesästä kaipaat ehkä hempeitä pastellisävyjä, päivien pidentyessä syksyä kohti leiskuvampia ja voimakkaampia värejä. Kuvassa muurikello, lankaköynnös ja orvokki ovat päässeet vanhan lipaston ylälaatikkoon. Vasemmanpuoleisessa ruukussa mirrinminttu ’Six Hills Giant’ toistaa muurikellon värimaailmaa. Isosta ruukusta on löytynyt tilaa myös hyötykasveille. Pensastomaatti ja limenvihreä oregano kasvattavat satoa hopeakäpälän, pelargonin ja lobelian keskellä.

13. Hillitty harmaa saviruukku korostaa hempeän kesäkukkayhdistelmän kauneutta. Kerrannaiskukkainen kanarianmarketta ’Double Pink’ kukkii vuolaasti kesäkuusta alkaen. Lumihiutale ja kirjavalehtinen hopeakäpälä ’Variegata’ ovat kesän alussa vielä pieniä – loppukesästä niiden versot jo riippuvat ruukun ympärillä pitkinä putouksina.

Marketta ja lumihiutale kukkivat syksyyn saakka, ne eivät hätkähdä edes pientä pakkasta. Marketasta on poistettava kuihtuneet kukat pitkin kesää, mutta lumihiutale ei kaipaa nyppimistä. Hopeakäpälää kasvatetaan sen koristeellisten lehtien takia.

Ruukun kasvit rakastavat aurinkoa ja lämpöä, joskin lumihiutale ja hopeakäpälä selviävät mainiosti myös puolivarjossa. Kastelua ja lannoitusta ei pidä unohtaa, se olisi erityisen kohtalokasta marketalle ja lumihiutaleelle.

Vinkki!

Jos käytät ruukkupuutarhassa paju- tai päreastioita, vuoraa ne sisältä muovilla.

14. Ruukun valitseminen on vähintään yhtä tärkeää kuin siihen tulevien kasvien. Ei ole mitään syytä, miksi kasvit pitäisi istuttaa perinteiseen savi- tai muoviruukkuun. Yhtä lailla astiaksi kelpaa ruostunut valurautakori, jossa muratti, kaunokainen eli bellis ja tupsulaventeli ’Anouk’ näyttävät viihtyvän kuin kotonaan. Kasveja voi istuttaa myös erilaisiin paju- ja pärekoreihin, laatikoihin, ämpäreihin tai vaikkapa vanhoihin kasseihin ja laukkuihin. Valitse astia, josta pidät ja joka näyttää hyvältä tai hauskalta – tai molemmilta.

Oli astia mikä hyvänsä, pidä kuitenkin huoli, ettei vesi jää multaan lillumaan. Tällöin mullasta loppuu happi ja kasvilta yhteyttäminen. Jos vain mahdollista, tee ruukun pohjalle aina yksi tai useita reikiä, joista ylimääräinen vesi pääsee valumaan ulos. Peitä reikä sanomalehden tai ruukun palasella ja laita sen päälle kerros kevyt- eli lekasoraa, karkeaa hiekkaa tai soraa ennen kuin täytät ruukun ravinteikkaalla mullalla. Jos astiaan ei voi tehdä pohjareikää, sijoita se paikkaan, jonne ei sada.

Kommentoi »