Viherpiha

15 x pihan ihanimmat oleskelupaikat

Muista pysähtyä nauttimaan myös levollisesta puutarhassa olemisesta ja kauniista kesähetkistä. Suunnittele puutarhaasi useita erilaisia oleskelupaikkoja.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Satu Nyström, Anssi Kienanen, Johanna Myllymäki, Valpuri Kerttula

1. Mutkattomat kivikalusteet

Kivipinta on huoleton puutarhan oleskeluryhmän materiaali, joka on sopivan neutraali monenlaiseen maisemaan. Suunnittele kivikalusteiden paikka kuitenkin tarkkaan, sillä raskaita kalusteita on hankala siirrellä.

2. Nauti maisemasta

Yksinäinen tuoli osoittaa, että paikassa on jotain erityistä. Sijoita tuoli paikkaan, josta avautuu kaunis näkymä tai jossa voi nauttia kasvien tuoksuista. Tuolia voi helposti siirrellä eri paikkoihin aina lempikasvien kukinta-aikojen mukaan.

3. Istu viherkaton suojassa

Tammesta ja kalkkikivestä rakennettu pergolamainen suoja toimii vehreän, luonnonkasveilla istutetun puutarhan kiintopisteenä. Chelsea Flower Show’n mallipihassa on käytetty taidokkaasti ja poikkeuksellisen monipuolisesti. Sitä on sekä muurikivenä, askellaattoina, murskeena ja levyinä että penkeiksi tarkoitettuina lohkareina. Viherkatto houkuttelee paikalle myös mehiläisiä ja muita pölyttäjiä.

4. Tee piilopaikka

Huvimajat ja muut puutarhan piilopaikat tarjoavat suojaa paahteelta, sateelta ja maallisilta huolilta. Valmiita majamalleja on runsaasti, mutta nikkarointitaitoinen voi rakentaa sellaisen itse vaikkapa ylijäämälaudoista tai vanhoista heinäseipäistä. Sisusta piilopaikka kotoisaksi ulkoilmahuoneeksi ja sijoita se rauhalliseen paikkaan esimerkiksi puiden katveeseen tai näkymän kiintopisteeksi mäen töyräälle.

5. Ison puun varjossa

Vanhojen ja kookkaiden puiden alla on vaikea saada kasvamaan muita kasveja, sillä tiheän latvuston varjostuksen ja puun juuriston vuoksi olosuhteet ovat monille kasveille hankalat. Käännä tilanne voitoksesi ja hyödynnä tila tunnelmallisena oleskelupaikkana.

6. Ota päiväunet puun alla

Miksi lekottelisit sisällä sohvalla, kun voit tehdä saman ulkona kasvien tuoksujen ja värien äärellä? Oleskelunurkkaus on useimmille meistä se puutarhan tärkein paikka, jossa voimme vain olla ja nauttia ympäröivästä kauneudesta.

7. Nauti nuotiosta

Elävän tulen ympärillä on aina lumoavan vangitseva tunnelma. Oma nuotiopaikka mahtuu pieneenkin pihaan, kunhan tila rakennetaan niin, että tulesta mahdollisesti lentävät kipinät eivät aiheuta tulipalon vaaraa. Hiekka-, tiili- ja kivipinnat ovat turvallisia valintoja tällaisen oleskelupaikan katteeksi. Maahan upotetun tulisijan ympärille sopivat matalat istuimet, vaikkapa penkkimäiset kivenlohkareet. Kun istutat nuotiopaikan ympärille korkeaa suojaavaa kasvillisuutta, voit jo kuvitella olevasi retkellä luonnonhelmassa.

8. Helppohoitoista metallia

Luo aurinkoisen paikan istuinryhmälle hienostunut ranskalainen henki romanttista muotokieltä puhuvilla metallikalusteilla ja juuri oikealla tavalla rahisevalla vaaleasävyisellä sorakatteella. Oleskelupaikan läheisyyteen istutetut laventelimättäät korostavat eksoottista aurinkopaikkaa. Jos asut meren läheisyydessä, voit ripotella pikkukivien joukkoon myös simpukankuoren paloja, joita käytetään usein eteläeurooppalaisten puutarhojen poluilla. Mukavimmalta jalan alla tuntuvat kuitenkin pehmeämuotoiseksi pyöristyneet pikkukivet. Kalusteiden kestävä metallipinta ei tarvitse huoltoa, vain kevyen pyyhkäisyn rätillä silloin tällöin.

9. Keskity veden solinaan

Lekottelupaikka vienosti solisevan puron ja hempeän pastellinsävyisten perennojen huomassa tarjoaa kaupunkipihan omistajalle palasen rauhallista luonnonidylliä. Istuimen on suunnitellut englantilainen Jo Thompson Chelsean puutarhanäyttelyä varten.

10. Väriteeman yhdistämät

Modernit muovikalusteet sopivat etenkin pelkistetyn kaupunkipuutarhan tyyliin. Nivo kalusteet sulavasti osaksi puutarhaa valitsemalla niiden läheisyyteen kasveja, joiden kukinnat toistavat samaa värimaailmaa. Runsaana rönsyävä kasvillisuus sekä levollinen vesielementti pehmentävät sopivasti muuten suoraviivaista tyyliä.

11. Paraatipaikalla

Taitavasti muotoonleikatut ruukkupuut henkivät arvokkuutta. Nämä puutarhurin aarteet ovat ansainneet näkyvän paikan oleskelualueen läheisyydessä. Vahvista hienostunutta tyyliä ruukussa viihtyvällä sinisarjalla, jolla kartanoiden puutarhurit aikoinaan koristivat ulkotiloja. Suomen olosuhteissa puksipuuta paremmin tarkoitukseen soveltuvat marjakuusi ja tuija, jotka kumpikin kestävät hyvin muotoilua.

12. Seuraelämää paviljongissa

Huvimajat ovat klassisia puutarhojen oleskelupaikkoja. Huvimajoja ja kevytrakenteisempia paviljonkeja rakennettiin jo muinaisen Egyptin, Kiinan sekä antiikin Kreikan ja Rooman puutarhoihin. Ne oli pyhitetty hulppean huvielämän viettoon raikkaassa ulkoilmassa hyvien juomien, ruokien ja ystävien seurassa. 1800-luvulla huvimajat alkoivat yleistyä myös suomalaisen yläluokan puutarhoissa. Paviljonki toimii nykypuutarhassakin seuraelämän kesäisenä keskuspaikkana. Sijoita paviljonki kesäkeittiön läheisyyteen, sillä katoksen alla voi kahvitella tai ruokailla rauhassa säästä riippumatta – ja ulkona kaikki maistuu vielä kaksin verroin makoisammalta.

13. Unelmointia riippumatossa

Viritä kahden pihapuun väliin riippumatto puutarhaunelmointipaikaksi. Ihanan ilmava kangasvuode ei hiosta kuumimpienkaan helteiden aikana, ja lehväkatto suojaa paahteelta ja pieneltä sateen ripseeltä. Ripusta matto tiukasti lujalla ja venymättömällä köydellä riittävän ylös, 150–200 sentin korkeudelle maasta. Näin maton matalin kohta asettuu noin puolen metrin korkeudelle, jotta siihen on helppo asettautua. Varmista, että tukipuut kestävät keinun rasituksen. Riippumaton voi kiinnittää myös tarkoitusta varten suunniteltuun telineeseen.

14. Istu kasvimaan kupeessa istuskelua

Perusta viihtyisä oleskelualue yrttimaan läheisyyteen, jossa saat istahtaa alas ja nauttia tuoksusinfoniasta lepohetken lomassa. Laventelien, basilikojen ja muiden tuoksukasvien herkulliset aromit tuntuvat virkistäviltä nenässä. Ne ovat voimakkaimmillaan silloin, kun aurinko on ehtinyt kuivata aamukasteen lehdiltä. Pieneen soppeen sopivat sirot ja helposti liikuteltavat kalusteet. Peitä kasvimaan kupeessa olevan istuinryhmän ala esimerkiksi hakkeella tai singelillä, sillä kalusteet uppoavat ikävästi paljaaseen multapintaan.

15. Pesässä keinumista

Rentouttavasti heijaavassa riippukeinussa mieli lepää ja rauhoittuu. Keinuminen tekee myös hyvää terveydelle, sillä keinuva liike kehittää esimerkiksi lasten tasapainoaistia. Mukavan pesämäisessä paikassa keinutellen koululainen kuluttaa kokonaisen lomapäivän vaikka sarjakuviin uppoutuneena. Kiinnitä riippukeinu lujasti kiinni kattoon. Jätä keinun läheisyyteen tilaa myös pienelle pöydälle tai muulle laskutilalle, jolle keinujan ulottuville voi asettaa mehukannun tai mansikkakulhon.

Lue lisää:

Julkaistu: 2.5.2016
1 kommentti