Penkki pionien tuoksussa, ruokapaikka köynnösten katveessa – 15 x pihan ihanimmat oleskelupaikat
Piha ja puutarha
Penkki pionien tuoksussa, ruokapaikka köynnösten katveessa – 15 x pihan ihanimmat oleskelupaikat
Muista pysähtyä nauttimaan levollisesta puutarhassa olemisesta ja kauniista kesähetkistä. Suunnittele puutarhaasi useita erilaisia oleskelupaikkoja.

1. Yksi tuolikin riittää (kunhan se on pihan parhaassa paikassa)

Jo tieto siitä, mitä puutarhassa keväisin odottaa, tekee Katin onnelliseksi. Tulppaanien lukemattomien värien yhdisteleminen tuntuu, kun maalaisi puutarhassa.

Yksinäinen tuoli osoittaa, että paikassa on jotain erityistä. Sijoita tuoli paikkaan, josta avautuu kaunis näkymä tai jossa voi nauttia kasvien tuoksuista. Tuolia voi helposti siirrellä eri paikkoihin aina lempikasvien kukinta-aikojen mukaan.

2. Tankkaa kesän väriterapiaa

"Lempikasvejani ovat aina sillä hetkellä kukkivat", sanoo loviisalaispihaa hoitava Minna. Oranssit ruskoliljat ja violetin punaiset sormustinkukat loistavat sovussa vierekkäin.

Istuta oleskelualueen ympärille värikkäitä perennoja. Mikään ei ole ihanampaa kuin juoda iltapäiväteetä ja nauttia ympäröivästä väriloistosta.

3. Rakenna suojaisa nurkkaus

Marjan kauniissa siirtolapuutarhassa on suojaisa oleskelunurkkaus.

Rakenna pihan nurkkaan houkutteleva oleskelunurkkaus, ja päästä vaikkapa villiviini kieputtelemaan köynnöskehikossa. Unohda hetkeksi pihatyöt ja nauti ympäröivästä vehreydestä! Jos haluat rakennelmaan myös kevyen katoksen, löydät pergolan rakennusohjeet täältä.

4. Tee salainen piilopaikka

Marian perheen rento huvimaja valmistui kierrätysmateriaalista.

Huvimajat, viherhuoneet ja muut puutarhan piilopaikat tarjoavat suojaa paahteelta, sateelta ja maallisilta huolilta. Valmiita majamalleja on runsaasti, mutta nikkarointitaitoinen voi rakentaa sellaisen itse vaikkapa ylijäämälaudoista. Sisusta piilopaikka kotoisaksi ulkoilmahuoneeksi ja sijoita se rauhalliseen paikkaan esimerkiksi puiden katveeseen tai näkymän kiintopisteeksi mäen töyräälle.

5. Anna puun siivilöidä valoa

Sisustustoimittajan kodin pihassa on vanha ranskalainen puutarhapöytä. Sen pinta on kauniisti ruostunut.
Astan ja Jannen pihassa päiväkahvittelu tapahtuu komean mongolianvaahteran vieressä. Asta on leikannut kookasta pensasta puun muotoon, ja karsinut alaoksia ja runkoa esiin.

Vanhojen ja kookkaiden puiden alla on vaikea saada kasvamaan muita kasveja, sillä tiheän latvuston varjostuksen ja puun juuriston vuoksi olosuhteet ovat monille kasveille hankalat. Käännä tilanne voitoksesi ja hyödynnä tila tunnelmallisena oleskelupaikkana.

6. Parhaat päiväunet otetaan puun alla

Viivin ja Janin ei tarvitse kesällä mennä omaa pihaa kauemas rentoutuakseen.

Miksi lekottelisit sisällä sohvalla, kun voit tehdä saman ulkona kasvien tuoksujen ja värien äärellä? Oleskelunurkkaus on useimmille meistä se puutarhan tärkein paikka, jossa voimme vain olla ja nauttia ympäröivästä kauneudesta.

7. Vie penkki pihan kaunottaren luo

Maakellarin edustalle siirretty pioni alkoi viihtyä Seijan ja Pentin pihassa vasta, kun siirrosta oli kulunut vuosia.

Kun pionien tai ruusujen kukinta on parhaimmillaan, ei niiden edestä tekisi mieli lähteä pois hetkeksikään. Onneksi ongelman voi ratkaista tuomalla perennojen viereen penkin.

8. Vehreytä terassin lähiympäristö

Kallioinen rinne on vuosien varrella vehreytynyt näyttäväksi kokonaisuudeksi Sadun taitavissa käsissä. Kasvirunsautta voi ihailla suurelta terassilta, jonka vasemmassa laidassa kasvaa katsura.

Milloin atsaleat tai alppiruusut puhkeavat kukkaan? Terassi on mitä mainioin paikka tarkkailla pihassa tapahtuvia muutoksia.

9. Keskity veden solinaan

Ei uskoisi, että vielä reilu viisi vuotta sitten Hennin ja Henrin piha oli hyvin paljas, jopa ankea.

Lekottelupaikka vienosti solisevan veden vierellä rauhoittaa. Tämä pieni sinkkisonkossa oleva suihkulähde toimii aurinkokennolla.

10. Ruokailupaikka köynnöshortensian suojissa

Mahtava köynnöshortensia suojaa ruokapöytää auringon paahteelta Seijan ja Pentin kesämökin pihassa.

Kesällä syödään ulkona aina kun sää vain sallii. Onneksi ruokapöydän ympärille voi rakentaa myös kevyen tai tukevamman katoksen. Kaipaatko näkösuojaa? 8 näyttävää kukkaköynnöstä löydät tästä jutusta.

11. Istahda portaille

Alppiruusu 'Mikkeliä' voi ihastella Sadun puutarhassa puisilla portailla istuen.

Jos pihassa on korkeuseroja, korosta niitä. Korkeuserot tuovat mukavasti jännitettä ja dynamiikkaa. Askelmien, muurien ja penkereiden avulla on myös helppo erottaa erilaisia tiloja toisistaan. Kuka tietää, vaikka portaikosta tulee lempipaikkasi, jonne istahdat aina kahvikuppi kädessä tarkkailemaan puutarhan muutoksia.

12. Paviljonki on pihan kruunu

Even villiviinin verhoaman paviljongin vieressä kasvaa perennoja ja riippapihlaja.

Huvimajat ovat klassisia puutarhojen oleskelupaikkoja. Huvimajoja ja kevytrakenteisempia paviljonkeja rakennettiin jo muinaisen Egyptin, Kiinan sekä antiikin Kreikan ja Rooman puutarhoihin. Ne oli pyhitetty hulppean huvielämän viettoon raikkaassa ulkoilmassa hyvien juomien, ruokien ja ystävien seurassa. 1800-luvulla huvimajat alkoivat yleistyä myös suomalaisen yläluokan puutarhoissa. Paviljonki toimii nykypuutarhassakin seuraelämän kesäisenä keskuspaikkana.

13. Unelmoi riippumatossa

Tämä riippumatto on Helenan ja Jarin huvikummun pihassa.

Viritä kahden pihapuun väliin riippumatto puutarhaunelmointipaikaksi. Ihanan ilmava kangasvuode ei hiosta kuumimpienkaan helteiden aikana, ja lehväkatto suojaa paahteelta ja pieneltä sateen ripseeltä. Ripusta matto tiukasti lujalla ja venymättömällä köydellä riittävän ylös, 150–200 sentin korkeudelle maasta. Näin maton matalin kohta asettuu noin puolen metrin korkeudelle, jotta siihen on helppo asettautua. Varmista, että tukipuut kestävät keinun rasituksen. Riippumaton voi kiinnittää myös tarkoitusta varten suunniteltuun telineeseen.

14. Jos pihassasi on kasvimaa, nauti siitä

Perusta viihtyisä oleskelualue yrttimaan läheisyyteen, jossa saat istahtaa alas ja nauttia tuoksusinfoniasta lepohetken lomassa. Laventelien, basilikojen ja muiden tuoksukasvien herkulliset aromit tuntuvat virkistäviltä nenässä. Ne ovat voimakkaimmillaan silloin, kun aurinko on ehtinyt kuivata aamukasteen lehdiltä. Pieneen soppeen sopivat sirot ja helposti liikuteltavat kalusteet. Peitä kasvimaan kupeessa olevan istuinryhmän ala esimerkiksi hakkeella tai singelillä, sillä kalusteet uppoavat ikävästi paljaaseen multapintaan.

15. Muista, että kesä on tehty keinumiseen

Pekan rivitalopihassa voi keinutella ja samalla ihailla ’Keltakaneli’- omenaputa, johon kiipeää jalokärhö.
Astan ja Jannen puutarhassa saa keinutella pihapolun vieressä, puiden varjossa.

Onko pihassasi keinu? Rentouttavasti heijaavassa liikkeessä mieli lepää ja rauhoittuu. Keinuminen tekee myös hyvää terveydelle, sillä keinuva liike kehittää esimerkiksi lasten tasapainoaistia.

Juttu on julkaistu alun perin 2.5. 2016

2 kommenttia