Talviuimareiden lipunmyyntikojusta tuli Viivin ja Janin unelmien mökki – "Täältä ei malta pysyä poissa"
Sisustus
Talviuimareiden lipunmyyntikojusta tuli Viivin ja Janin unelmien mökki – "Täältä ei malta pysyä poissa"
Riihimäkeläiset Viivi Saarela ja Jani Johansson voivat piipahtaa mökille vaikka joka päivä. Pieni saunamökki löytyy nimittäin heidän omalta pihaltaan.
2.5.2017
 |
Meidän Mökki

Aurinkoisella, omenapuiden ja marjapensaiden ympäröimällä pihamaalla lentelee perhosia, ja jostain kuuluu kanojen kaakatusta. Nostalgista mummolatunnelmaa täydentävät suloiset istuskeluryhmät ja pelargonit. Vaaleanpunainen pikkumökki sijaitsee aivan Riihimäen keskustan kupeessa, mutta silti tunnelma on aivan kuin maalla.

– Kun mökille on matkaa 20 metriä, ei sieltä malta pysyä pois, virnistää Viivi Saarela.

Hän muutti puolisonsa Jani Johanssonin kanssa 1930-luvulla rakennettuun taloonsa Riihimäelle kymmenen vuotta sitten. Alkuperäinen sauna oli piharakennuksessa, mutta se ei ollut käyttökunnossa. Ensimmäisen vuoden pariskunta sinnitteli kokonaan ilman saunaa.

Alun perin mökki toimi talviuimareiden lipunmyyntimökkinä Tampereella. Edelliset omistajat olivat jo remontoineet mökin, ja siitä Viivin ja Janin oli hyvä jatkaa.
Sisustus on syntynyt pikkuhiljaa. Viivi on ahkera kirppurtorien kiertäjä, ja luovuudelle ei sisustamisessa ole rajoja.

Kun Viivin eno tarjosi käytöstä poistettua, entistä Tampereen talviuimareiden lipunmyyntimökkiä heille saunaksi, pariskunta tarttui heti tarjoukseen. Mökki siirrettiin nykyiselle paikalleen kokonaisena. Aiemmat omistajat olivat sen jo kunnostaneet.

Viivi ja Jani maalasivat puunvärisen mökin vaaleanpunaiseksi ja samalla he rakensivat siihen katoksen. Sitten oli terassin ja kesäkeittiön vuoro. Sisustus on syntynyt pikkuhiljaa.

– Se on osin sattuman summaa; tavaroita on kerätty aikojen saatossa ja ne ovat löytäneet mökistä oman paikkansa, Viivi kertoo.

Keittiön seinälle kiinnitetyt lipastonlaatikot ajavat maustehyllyn virkaa, ja erilaiset purnukat ja keittiötarvikkeet ovat kauniisti esillä.
Kekselisyydellä ei ole rajoja. Vanha ikkunanpoka, piparimuotit ja lamput muodostavat persoonallisen valaisimen.

Viivi kelpuuttaa mökilleen kaiken, mikä miellyttää silmää.

– En varsinaisesti etsi mitään, mutta tiedän kun sopiva tavara tai materiaali tulee vastaan. Annan itselleni luvan hankkia tavaran vasta, kun keksin sille jonkun käyttötarkoituksen – nyt tai tulevaisuudessa. Meillä on roipetta melkoinen määrä, mutta sisustus elää jatkuvasti ja laitan tavaraa myös kiertämään, Viivi kertoo.

Myös ystävät ja sukulaiset tuovat vanhoja tavaroita, joista tietävät Viivin ilahtuvan.

Tuoreita munia tulee joka päivä, siitä pitävät kanaset huolen. Kanala tehtiin vanhaan ulkohuussiin.
Vanhat ikkunat toimivat kasvihuoneena tomaateille. Kasvatuslaatikoissa kasvaa muun muassa perunaa.

Viivi ja Jani ovat teatterityöläisiä, ja heidän kesänsä kuluvat normaalisti kesäteattereissa ympäri maan.

– Tämä kesä oli ensimmäinen, jonka vietimme täällä Janin kanssa yhdessä. Meillä oli aikaa keskittyä myös pihaan ja kasvimaahan. Rakensimme vanhaan ulkohuussiin pitkään haaveilemamme kanalan, jonne muutti neljä ihanaa kaakattajaa, Viivi kertoo.

Omassa puutarhassa puuhastelu on hänen mielestään selkeästi kesän parasta antia. Viivi on istuttanut vanhoihin kattiloihin ja sinkkiämpäreihin salaattia, yrttejä ja kukkia. Tomaatit kasvavat parista vanhasta ikkunasta kasatussa kasvihuoneessa. Kasvimaalla kasvaa kasvatuslaatikoissa muun muassa perunaa, herneitä ja maissia. 

Kaiken kauniin voi laittaa näkyville. Kynttilät ovat esillä vanhassa lipastonlaatikossa.
Takan päällä on nuoria koivunrunkoja, joiden oksiin voi ripustella lyhtyjä tai sesongin koriste-esineitä. Sulo-kissa viihtyy omassa pienessä metsikössään.

Pariskunta käyttää mökkiä myös talvisin, mutta lähinnä vain saunomiseen. Tuvan saa tarvittaessa nukkumiskuntoon irtopatterilla.

– Tykkäämme mökkeilystä, mutta ajokortittomina ja autottomina se on hankalaa. Koska olemme töiden takia paljon liikkeessä, on vapaa-ajalla ihanaa olla kotona.

Kun kesämökki löytyy takapihalta, ei kynnys lähteä ole korkea. Eikä meitä täältä kesäisin juuri minnekään saa lähtemään, Viivi toteaa.

– Tämä on omantuntuinen paikka, koska olemme tehneet kaiken itse omien mieltymystemme mukaisesti. Tämä riittää meille.

Mökin kuistilla vanhat lipastot toimivat kesäkeittiönä. Vaalea kaappi löytyi nettihuutokaupasta ja ruskean toivat ystävät.
Viivin ja Janin ei tarvitse kesällä mennä omaa pihaa kauemas rentoutuakseen. Päiväunet metsäisessä taukopaikassa saavat unohtamaan arjen kiireet.
1 kommentti