Kati rakastaa pihansa tulppaanimerta niin, että käy ihailemassa sitä jopa öisin: ”Mikään ei voita kevään kukkaloiston tuomaa euforiaa”
Piha ja puutarha
Kati rakastaa pihansa tulppaanimerta niin, että käy ihailemassa sitä jopa öisin: ”Mikään ei voita kevään kukkaloiston tuomaa euforiaa”
Jo tieto siitä, mitä puutarhassa keväisin odottaa, tekee Kati Jukaraisen onnelliseksi. Tulppaanien lukemattomien värien yhdisteleminen tuntuu, kun maalaisi puutarhassa.
Julkaistu 28.5.2019
Kotivinkki
Tulppaanit ilahduttavat myös kimpuissa ja asetelmissa. Sipuleita kannattaa istuttaa niin paljon, että niitä raaskii myös leikata. Kati miettii lajikevalintoja myös kimppuja silmällä pitäen.

Tulppaaniharrastukseni alkoi tavallisesti: ostin tulppaaneja täydentämään perennapenkkieni kukintaa. Laajemmaksi homma äityi, kun päätin täyttää koko kymmenmetrisen perennapenkin tulppaaneilla. En olisi millään malttanut odottaa kevääseen. Kun kaikki nuput vihdoin rävähtivät auki, haukoin henkeäni. Tuntui että kukkameri vain jatkui ja jatkui. Taisin ottaa tuona keväänä ennätysmäärän kuvia.

Joka syksy minuun iskee hulluus ja ostan suuret määrät uusia sipuleita. Satsaan erikoisiin lajikkeisiin ja villitulppaaneihin. En viitsi tehdä istutuskarttoja, joten talven jälkeen luvassa on yllätys. Unohdan aina mitä ja minne olen istuttanut.

Tulppaanit sopivat parhaiten perennapenkkiin, sillä perennat ovat vielä pieniä ja matalia tulppaanien kukinta-aikaan. Kun kukat alkavat lakastua, ne jäävät jo perennojen jalkoihin. Kuihtuvat lehdet eivät siksi pistä silmään, ja piha jatkaa kukkimistaan.
Rakastan leikkiä väreillä. Tuntuu kuin maalaisin puutarhassa.
Kati on koulutukseltaan suunnitteluhortonomi. Taitavan puutarhaharrastajan piha kukkii varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Kati jakaa kuvia tulppaaneistaan 100% outdoor -blogissaan. ”Kuvia ihastellaan mutta paljon kysellään myös kasvatusvinkkejä”, Kati kertoo.
‘Happy Generation’ on todellinen huomion keskipiste. Katin mielestä punavalkoinen tulppaani koettelee jo hieman hyvän maun rajoja.

Tulppaanien määrä vaihtelee vuosittain. Meillä on melko vähän myyriä, mutta joka vuosi sipuleita katoaa. Jalostetummat lajikkeet taantuvat nopeasti, joten ikinä ei voi tietää, moniko niistä kukkii uudestaan. Istutan suunnilleen kaksisataa uutta sipulia joka syksy. En ole ikinä laskenut tulppaaneja, mutta satoja niitä täytyy olla. Istutus on terapeuttista puuhaa.

Mikään ei ole upeampi tunne kuin kevään kukkaloiston aiheuttama euforia. Tulen onnelliseksi jo, kun tiedän mikä puutarhassa odottaa. Rakastan leikkiä väreillä. Tuntuu kuin maalaisin puutarhassa. Kukat myös rauhoittavat vilkasta mieltäni, joka onneksi hiljenee puutarhassa. Se on minulle tosi tärkeää.

Kati välttelee kokonaan kirkkaanpunaisia kukkia puutarhassaan. Kirkas pinkki ja muut punertavan sävy ovat sen sijaan tervetulleita.
Aina ei mene putkeen. Syksyllä valinta voi tuntua loistavalta ja keväällä saa todeta, että väri ei sovi minkään kanssa yhteen. ‘Monsella’ on Katin vahinko-ostos. Kaikki tulppaanit saavat siitä huolimatta kukkia.
Jo parilla kukalla saa kaunista aikaiseksi, kun kukat ovat yksittäin pienissä lasimaljakoissa. Kitkemisen ohessa napsahtaa tulppaaneja poikki väkisinkin. Ne ovat juuri täydellisiä pieneen asetelmaan.
Valkoiset tulppaanit toimivat erityisen hyvin siinä osassa pihaa, jonne varjot laskeutuvat aikaisin. Kuutamolla kukat ovat kauneimmillaan. Välillä Katin on pakko käydä katsomassa tulppaaneja myös yöaikaan.
Kati rakastaa erikoisempia ripsureunaisia tulppaaneja. ‘Louvre Orange’ on täydellinen kevätkukka.

En usko, että osaisin elää ilman puutarhaa. Joskus kyllä manaan, kun unohtuneita sipuleita löytyy marraskuussa. Rautakanki on ollut paras apu routaisen maan kanssa. Hyvin ovat vihoviimeisetkin maahan saadut sipulit kukkineet.

Tulppaaneja kasvaa nykyään kaikissa pihani perennapenkeissä. Suurin osa sipulikukista on istutettu kaikenkirjaviin ryhmiin. Suosikkini on tummien ja valkoisten tulppaanien yhdistelmä, mutta olen alkanut himoita erikoisempia lajikkeita. Ripsureunaiset ja vihreäraitaiset tulppaanit ovat ihania! Tykkään yhdistellä myös lilja- ja papukaijatulppaaneja.

Toukokuun värikäs kukinta on parasta mitä tiedän, kun sielu kaipaa herättelyä värittömän talven jäljiltä.

Kati sekoittaa mielellään samaan istutukseen sekaisin erilaisia kasvumuotoja. Kerratut tulppaanit tuovat kukkapenkkiin vaihtelua. Kuvassa liila ‘Backpacker’.
Kukan väriä ei aina osaa sanoa, kun tulppaani on riittävän kirjava. Tällainen on esimerkiksi vihreäraitatulppaani ‘Groenland’.

Katin vinkit tulppaanien kasvatukseen

Valitse kestävä lajike

Kestävimpiä ovat darwintulppaanit ja kasvitieteelliset tulppaanit, jotka nousevat vuodesta toiseen. Pitkälle jalostetut lajikkeet kukkivat vain 1–3 kesää.

Istuta tuoremultaan

Tulppaanit viihtyvät läpäisevässä ja tuoremultaisessa maassa. Sipulikukat eivät menesty happamassa kasvualustassa. Istuta tulppaaneja perennapenkkeihin ja pensaiden juurille. Silloin maa on jo valmiiksi muokattu. Hyvässä pohjassa on sekaisin puutarhamultaa ja hiekkaa.

Lannoita keväällä

Perennoille, pensaille ja sipulikukille sopii sama lannoite.

Anna lakastua rauhassa

Leikkaa siemenkodan alku pois, kun kukinta on ohi. Anna lehtien lakastua rauhassa ja poista ne vasta kuihtumisen jälkeen.

Kevät on vuoden kiireisintä aikaa puutarhassa. Kun säät sallivat, Kati kantaa kalusteet ulos. Silloin muistaa myös istua alas ihailemaan kukkaloistoa. Osa kukista aukeaa nopeasti ja osa pysyy supussa alusta loppuun. Avonaiset tulppaanit näyttävät sen takia hieman suuremmilta.
Kommentoi »