Astalla ja Jannella kului tuntikausia nurmikonleikkuussa, mutta sitten riitti – näin he mylläsivät isosta pihasta itselleen helpomman
Piha ja puutarha
Astalla ja Jannella kului tuntikausia nurmikonleikkuussa, mutta sitten riitti – näin he mylläsivät isosta pihasta itselleen helpomman
Paimiolaiset Asta ja Janne Tuominen saivat ison pihan nurmikonleikkuusta tarpeekseen ja päättivät uudistaa pihan kertaheitolla puutarhaksi. Pensaat, perenna-alueet ja kiveykset tekevät pihasta heille helpomman.
Julkaistu 28.4.2020
Meidän Talo

Suuri, 6000 neliön tontti on näyttävä ilmestys: valtaosa tontista, eli noin 4000 neliötä, on hoidettua puutarhaa, joka pitää sisällään istutusalueita, paljon eri kasvilajeja ja -lajikkeita ja huolella tehtyjä kiveyksiä.

Toisin oli 20 vuotta sitten, kun Asta ja Janne Tuominen tekivät kaupat Paimiossa sijaitsevasta talosta ja tontista. Tuolloin piha-alue oli suurimmaksi osaksi nurmikkoa, jonka leikkuussa saattoi vierähtää kerralla monta tuntia. Lopulta pariskunta kyllästyi nurmikon leikkaamiseen.

– Päätimme helpottaa ruohonleikkuutyötä, joten pienensimme nurmialaa. Istutusalueet vaativat vähemmän huomiota kuin nurmikko, varsinkin jos istutuksissa suosii kookkaita kasveja, koristepensaita ja isoja perennoja, Asta perustelee.

Vihreä portti ja kasviaidanne rajaavat suurta pihapiiriä. Portin ulkopuolen istutuksissa kasvaa muun muassa helppohoitoisia perennoja, kuten komeamaksaruohoa ja vuorenkilpeä.
Mongolianvaahtera on kasvanut jo puun mittaan. Asta on leikannut kookasta pensasta puun muotoon, ja karsinut alaoksia ja runkoa esiin. Sopiva ajankohta vaahteran leikkaukseen on loppukesällä.
Isolla pihalla ajatellaan isoja mittasuhteita. Leveät käytävät ja kulkureitit tuovat avaruutta pihapiiriin. Kasvillisuus kiertää suojaavina, laajoina istutusalueina tontin rajoilla.
Luna on tarhurin vakioapulainen. Pensasmustikat ovat Lunan herkkua.
Loppukesän puutarhaa kukittavat muun muassa värimintut ja päivänliljat.

Piharemontti alkoi vanhan pihan nurmikoiden kuorimisella. Aluksi hommaan ryhdyttiin lihasvoimin ja lapion kera, mutta lopulta Asta ja Janne päätyivät käyttämään maanmuokkaukseen oman LVI-alan yrityksensä pienkaivinkonetta säästääkseen aikaa ja voimia. Talon viereen pariskunta laittoi pienen siirtonurmen ja istutti muutaman omenapuun.

Muut piha-alueet varattiin käytäville, kulkureiteille ja istutuksille. Istutusalueille Asta ja Janne kantoivat reilusti multaa, jotta kasvillisuus sai hyvän kasvustartin. Paksun multakerroksen ansiosta kastelusta ei tarvitse huolehtia aurinkoisellakaan paikalla kuin korkeintaan kesän kuumimpina aikoina.

Tavoitteena oli luoda helppohoitoinen, mutta näyttävä puutarha.
Käytävien ja istutusten rajaus selkeyttää. Asta on käyttänyt puutarhassa rajauksina puuta, kiviä, betonikiveä ja turveharkkoja.
Pallotuijat tuovat hauskaa vaihtelua istutusten muotoihin.
Puutarhassa on käytetty luovasti erilaisia kivimateriaaleja. Liuskekivi yhdistyy soraan ja katteen kiviin. Keittiötarhassa on hyödynnetty myös kierrätystiiliä.
Nykyisen keittiötarhan paikalla on ollut aiemmin lasten pelikenttä.

Vanhasta puutarhasta saivat jäädä paikoilleen suuri tuija-aita, pihasyreeni, muutamat angervot ja vanha tammi. Inspiraatiota puutarhan rakentamiseen Asta haki kirjojen ja puutarhalehtien sivuilta. Tavoitteena oli luoda helppohoitoinen, mutta näyttävä puutarha.

Laajoja istutusalueita vehreyttävät kookkaat ja helppohoitoiset koristepensaat, kuten norjanangervot, unkarinsyreenit ja mongonlianvaahterat.

– Koristepensaat luovat puutarhaani hyvän ja kestävän peruskasvillisuuden. Jos kaipaa vihreän lisäksi muuta väriä, löytyy pensaista myös tumma- ja hopealehtisiä vaihtoehtoja.

Liuskekivien ladonta on kuin palapelin tekoa. Yksitellen kivistä haetaan toistensa viereen sopivat muodot.
Talousrakennuksien rakennusvaiheessa näkyy vielä varsin paljas piha.

Myös kasveilla saa olla kokoa. Asta pitää erityisesti reheväkasvuisista perennoista: penkeissä kasvavat kuunliljat, kurjenpolvet, värimintut, nauhukset, lännenkimikit ja päivänliljat. Yhden kasvilajin laajempi alue rauhoittaa näkymää ja lisää maisemallista vaikutelmaa.

– Isolla pihalla ei kannata kainostella kasvien määrässä. Esimerkiksi pionipenkissäni on valkoisia pioneja kymmenkunta.

Vuosien mittaan Asta on istuttanut myös arkoja ja harvinaisia kasveja. Tähtimagnoliat ovat menestyneet suojaisalla paikalla ja ilahduttaneet keväisellä kukinnalla. Vaikka onnistuneet kokeilut ovat tuoneet iloa, aikoo Asta keskittyä jatkossa helppohoitoisiin ja hyvin talvehtiviin kasveihin, kuten perennoihin.

Vanhan talon kerroksellinen puutarha on yhdistelmä uutta ja vanhaa, kukkaloistoa sekä kookkaita pensaita ja havuja.
Värimintut herättävät huomiota loppukesän kukkapenkissä.
Toisto rauhoittaa ison pihan näkymää ja luo maisemallisuuden tuntua. Samaa kasvia kannattaakin istuttaa useita kappaleita. Keskikesän jälkeen pihan pitkässä istutusalueessa kukkivat pionit.
Asta suunnitteli vanhan kanalan perustuskivistä pisaranmuotoisen istutusalueen happaman maan kasveille talousrakennuksen viereen.

Pisaranmallisessa istutusalueessa kukkivat alkukesällä alppiruusut ja atsaleat, loppukesällä hortensiat. Silloin pensaiden alta pilkistävät myös siniset syyskatkerot, vanamot, punaiset puolukat ja karpalot. Pensasmustikoista riittää poimittavaa herkutteluhetkiä varten. Happaman maan kasveille tarkoitetun alueen reunus on tehty vanhan puretun kanalan perustuskivistä.

– Jotta happaman maan kasvit viihtyisivät, isäni toi suolta kasvualustaksi luonnostaan hapanta turvetta. Vanhempien metsästä siirsin myös vanamoa. Puolukan ja karpalon taimet löysin puutarhamyymälästä. Pidän siitä, että pihalla kasvavat luonnonvaraiset herkät kasvit, sillä ne muistuttavat luonnosta.

Alueella on lisäksi Luna-koiralle oma tähystyskivi, jolta voi tarkkailla puutarhaelämää.

– Luna on aina seuranani puutarhapuuhissa. Se kulkee mukana kevään kitkentäkierroksella ja istutustöissä ja nauttii kottikärrykyydeistä.

Tuomisten puutarhan pohjapiirros

Paimiossa sijaitsevan 6 000 neliömetrin tontin maaperä on moreenia, johon edelliset asukkaat ovat ajaneet kuorma-autoittain puutarhamultaa. Rehevä ja kerroksellinen puutarha on luotu istuttamalla näyttäviä koristepensaita. Kasvuvyöhyke Ib. Kuvassa: 1. tuija-aita, 2. kasvihuone, 3. perennoja, 4. keittiötarha, 5. perunamaa, 6. talousrakennus, 7. "pisarapenkki", 8. allas, 9. marjapensaita, 10. talo, 11. omenapuut.
Kommentoi »