Pergolan rakentaminen – näin onnistut!
Rakenna ja remontoi
Pergolan rakentaminen – näin onnistut!
Pergola on viileä levähdyspaikka ja mökkipihan silmänilo. Pergolan rakentaminen ei yleensä vaadi rakennuslupaa, mutta asia kannattaa varmistaa oman mökkikunnan rakennustarkastajalta.
Julkaistu 11.3.2016
Meidän Mökki

Pergola istuu sulavasti mökin pihapiiriin, ja käsittelemättömänä puu harmaantuu kauniisti auringon paahteessa. Jos haluat säilyttää tuoreemman puun tunnun, pintakäsittele puutavara puuöljyllä, kuultavalla tai peittävällä puunsuojalla tai ulkomaalilla.

Homekasvua voit ehkäistä homeenestoaineella. Muista, että ilman, maalin ja maalattavan pinnan tulee olla vähintään +5-asteista ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 prosenttia pintakäsittelyn ja kuivumisen aikana.

Varmista ennen painekyllästetyn puun pintakäsittelyä, että se on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu pergola on tarpeeksi kuiva käsittelyyn loppukesällä. Jos rakennat vasta kesällä tai syksyllä, tee pintakäsittely vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitelty puu kannattaa käsitellä jo asennuksen yhteydessä.

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puun kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä.

Pergola – tarvikkeet:

Mitat ovat esimerkkejä.

Runko (mitat mm):

 • pystytolpat (100 x 100)
 • aidan teräsjalat (102 x 102)
 • yläpalkit (48 x 48)
 • kattopalkit (48 x 123)
 • ruuvit (RST, 5 x 90).

Kaide-elementit:

 • ala- ja yläjuoksut (21 x 95)
 • päällyslauta (21 x 95)
 • pystyrimat (21 x 45)
 • päätylauta (21 x 95)
 • ruuvit (RST55 mm).

Esimerkkimittojen mukaan lasketut tarvikkeet yhteensä noin 318 euroa. 

Pergolan rakentaminen

 1. Lyö teräsjalat maahan pergolan pisimpien sivujen ulkoreunoihin. Jos maa on pehmeää, lyö ensin tolpat lekalla kiinni teräsjalkoihin, jotta ne eivät painu maahan. Onnistut parhaiten, jos laitat teräsjalan ja tolpan maahan makaamaan niin, että teräsjalan terävä pää on kivessä kiinni, ja lyöt lekalla tolpan päähän.
 2. Lovea tolppien yläpäät piirroksen osoittamalla tavalla. Varmista, että yläpään lovet ovat ulospäin pergolasta ennen kuin asennat pystytolpat maahan.
 3. Saat pystytolpat samalle korkeudelle, kun asetat tolppien päälle palkin ja sen päälle vatupassin. Jos toinen tolpan pää on ylempänä, lyö sitä alaspäin tai sahaa oikean pituiseksi. Tue tolpat työn ajaksi vinolaudoilla toisiinsa ja varmista vatupassilla ennen naulaamista, että ne ovat suorassa.
 4. Katkaise yläpalkit haluttuun pituuteen (esim. 2 kpl, 4 500 mm) ja viistoa päät kuten kuvassa. Asenna yläpalkit paikoilleen. Katso, että palkkien molempiin päihin jää ”räystästä” yhtä paljon. Ruuvaa palkit tolppiin kiinni.
 5. Sahaa kattopalkit sopivaan mittaan ja tee niihin piirrosten mukaiset lovet ja vinot päät. Tee ensin mallikappale ja kokeile, että se sopii. Tee loput lovet mallikappaleen mukaan.
 6. Asenna reunimmaiset kattopalkit yläpalkin päälle ulkoreunasta alkaen. Voit ruuvata reunimmaiset palkit kiinni myös pystytolppiin. Jaottele kattopalkit reunapalkkien väliin tasaisesti ja ruuvaa ne kiinni.
 7. Katkaise kaiteiden ala- ja yläjuoksut oikean pituisiksi ja aseta ne tasaiselle alustalle. Sahaa pystyrimat ja aseta ne ala- ja yläjuoksujen päälle. Laita toiset ala- ja yläjuoksut paikoilleen pystyrimojen päälle ja ruuvaa kiinni.
 8. Kiinnitä päätylaudat ruuveilla kaide-elementin molempiin päihin, ja ruuvaa koko elementti päätylaudoista pystytolppien väliin. Viimeistele kaide kiinnittämällä päällyslauta paikalleen. Halutessasi voit asentaa katolle vielä valokatteen.
 9. Puhdista pergolan puupinta pölystä ja irtoliasta. Uusi pintakäsittely tarvittaessa vuosittain.

Ohje: Puuinfo

1 kommentti