Meidän Mökki

Valitse sopivat marjapensaat pihalle: näin teet mökkipihaankin oman marjapaikan

Valitse sopivat marjapensaat pihalle: näin teet mökkipihaankin oman marjapaikan

Makea mansikka, mehevä mustikka, vallaton vadelma vai kenties komea karhunvadelma? Marjapensaiden istutus tuo iloa pihaan.
Teksti Meidän Mökki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Sari Tammikari
Mainos

Monet marjapensaatovat myös kauniita koristepensaita. Jos mökkipihassa on tilaa, hanki sinne vaikkapa herukoita, vadelmia, karviaisia, mustikoita ja mansikoita.

Marjapensaat kaipaavat pääsääntöisesti valoisan paikan, mutta mustaherukkapensas viihtyy pihan varjoisallakin puolella. Pensaiden kasvualustaa on hyvä kalkita. Älä kuitenkaan kalkitse pensasmustikan, puolukan ja muiden metsäisten kasvien kasvupaikkaa. Istuta nämä pensaat mieluiten havuille ja rodoille tarkoitettuun multaan.

Vaivattomin mökkipuutarhan marjakasvi on ahomansikka. Se leviää rönsyjen avulla itsekseen tiiviiksi matoksi.

Jos pidät mustikan mausta ja haluat pihalle korkeita pensaita, kokeile marjatuomipihlajaa. Se on itsestään pölyttyvä, joten saat satoa yhdestäkin pensaasta. Marjat maistuvat myös linnuille, joten ole nopea sadonkorjuussa.

Merenrannan tuulisten ja kallioisten paikkojen omistajat voivat huoletta istuttaa tyrnipensaita. Piikikäs pensas ei ole vaativa kasvualustan suhteen. Jotta tyrnistä saa marjoja, pitää pihalle kuitenkin hankkia vähintään kaksi tyrnipensasta, emi- ja hedekasvit.

Mökkipihan parhaat marjapensaat

Muhkeaa satoa

Tutun punaisen karviaisen lisäksi voit kasvattaa esimerkiksi ’Hinnonmäen keltainen’ -lajiketta, jonka marjat ovat vihreänkeltaiset. Karviaispensas selviää vaatimattomassakin maassa ja sitä leikataan vähemmän kuin muita marjapensaita.

Upea ruskaväritys

Pensasmustikan juuristo kasvaa lähellä maanpintaa, joten se ei kestä pitkää kuivuutta. Pensasmustikalla on hieno punertava syysväri. Se vaatii aurinkoisen, lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Pensasmustikka ei hätkähdä hallaa, mutta maistuu jäniksille.

Kirpeitä marjoja

Punaherukkapensas kasvaa kookkaaksi, mutta sen versot ovat mustaherukkaan verrattuna tukevammat eivätkä ne välttämättä kaipaa tukea. Herukoita saa myös rungollisina, jolloin ne muistuttavat pikkupuita, eivätkä tarvitse juuristoalueelta niin suurta tilaa.

Varsinainen vitamiinipommi

Herukoista ja karviaisista leikataan keväällä vanhimpia oksia. Myös kuivat, kuolleet ja toisiaan vasten hankaavat oksat on hyvä poistaa. Varsinkin mustaherukkaa on syytä leikata vuosittain. Mustaherukka menestyy varjoisallakin paikalla.

Valkoinen herukka on makeampi

Valkoherukka on samantapainen pensas kuin punaherukka. Valkeat marjat ovat punaherukoita makeampia ja miedompia. Jos haluat isoja valkoherukoita, valtse lajike ’Valkoinen Jüterbog’.

Merenrantojen kasvatti

Tyrnipensas tarvitsee aurinkoisen kasvupaikan. Ellet halua poimia piikikkään pensaan marjoja, voit puristaa mehun oksista tyrnipuristimella. Osa tyrnin lajikkeista menestyy myös Pohjois-Suomen VI-vyöhykkeellä.

Kukkiessa kaunis

Karhunvadelman valkoiset kukat houkuttelevat pölyttäjiä. Sen pariin metriin hujahtavat versot tuetaan säleikköön. Versot ovat vadelman tapaan kaksivuotisia. Karhunvadelma tekee runsaasti juurivesoja, joten rajaus juurimatolla on suositeltavaa.

Satoa vattumaalta

Vadelma tuottaa satoa vasta toisen vuoden versoilla. Syksyllä sesongin aikana marjoneet versot leikataan matalaksi. Myös liialliset juurivesat kannattaa poistaa, ja tehdä sopuisasti kasvustolle tilaa. Keltaisen vadelman maku on miedompi kuin punaisten.

Pelätti suojelee marjasatoa

Linnut saattavat sotkeentua jaloistaan marjapensaiden verkkoihin, joten niiden käyttöä kannattaa välttää. Pelätti vahtii marjasatoa joskus huonommalla menestyksellä, mutta onhan sitä hauska katsella.

Lue lisää:

Tyrni on kaunis ja marjat terveellisiä – näin tyrnin istutus ja kasvatus onnistuu

Vinkit marjojen kasvatukseen, lue hoito-ohjeet marjapensaille

Tunnista ja torju marjapensaiden taudit

Julkaistu: 29.7.2015