Herukat: kasvatus, hoito ja parhaat lajikkeet
Piha ja puutarha
Herukat: kasvatus, hoito ja parhaat lajikkeet
Herukat ovat joka pihan marjapensaita. Tutuista punaisesta, mustasta ja valkoisesta viinimarjasta on jalostettu uusia lajikkeita. Kiinnostaisiko vaaleanpunainen 'Aili' tai C-vitamiinipommi viherherukka?
Julkaistu 31.7.2017
Viherpiha

Herukat voi jakaa kahteen ryhmään: puna- ja mustaherukoihin. Viherherukka on mustaherukan muunnos, valkoherukka puolestaan punaherukan muunnos.

Näin onnistut herukoiden kasvatuksessa

Maa

Istuta herukat vettäläpäisevään ja kuohkeaan maahan. Suosi kohopenkkiä, jos maa on savipitoista. pH 6–6,5.

Herukan kasvupaikka

Suurimman sadon herukat tekevät auringossa. Kohtuullinen tuulisuus vähentää herukan sienitauteja.

Herukan lannoitus

Melko niukka peruslannoitus kompostimullalla tai kompostoidulla lannalla sopii parhaiten herukoille. Sekoita moniravinteista kivennäislannoitetta kasvualustaan noin 50–70 grammaa. Suuri satomäärä ja tyvellä kasvava heinä lisäävät herukkapensaan ravinnetarvetta.

Herukan tukeminen

Punaherukan ja sen muunnosten ryhdikkyys ja jäykät oksat tekevät tukikehikot yleensä tarpeettomiksi. Sen sijaan valtaosa musta- ja viherherukan lajikkeista hyötyy tuesta.

Herukan kastelu

Tärkeintä herukkapensaan kastelu on istutusta seuraavina kahtena vuotena. Satoiässä kastelu on tärkeintä kukinnasta sadonkorjuuseen. Se edistää versokasvua, vähentää herukan raakileiden karisemista ja lisää marjojen kokoa ja mehukkuutta.

Herukan lisäys

Lisää herukoita taivukkaista ja puutumattomista pistokkaista keskikesällä ja puutuneista pistokkaista kevättalvella. Musta- ja viherherukan lisääminen on helppoa. Ota lisäysmateriaalia vain terveistä emokasveista.

Kasvinsuojelu

Herukoiden pahimmat kasvitaudit ovat varistetauti, härmä, ruostesienet ja suonenkatotauti. Tuholaisista herukanäkämäpunkki vaivaa mustaherukkaa. Kompostoi sairaat lehdet, kerää pulleat äkämäsilmut ja hävitä äkämäpunkin valtaama pensas.

Sadonkorjuu

Seuraa herukan marjojen värin ja maun kehitystä. Kerää sato ennen kuin tertun suurin marja nahistuu.

Herkullisia herukkalajikkeita

Punaherukka

Punaherukasta on olemassa myös vartettuja pikkupuita. Rungollisen herukan voi kasvattaa myös itse.

’Punahilkka’

  • Pystykasvuinen, vähähappoinen herukkalajike. Erikoisuutena vaaleanpunaiset kukat. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–II (III).

’Rotes Wunder Katri’

  • Runsas sato ja suuret marjat. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–IV.

’Jonkheer van Tets’

  • Aikainen.
  • Vyöhykkeet: I–IV.

’Punainen Hollantilainen’

  • Kookas, kirpakkamarjainen pensas. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–V.

Vaaleanpunainen herukka

’Aili’

  • Miedonmakuinen marja.
  • Vyöhykkeet: I–VI.

Mustaherukka

Mustaherukan lajikkeiden kasvutapa vaihtelee lamoavasta pystykasvuiseen. Mustaherukasta on iloa aina keväästä lähtien, sillä sen lehdistä voi hauduttaa virkistävää ja aineenvaihduntaa kiihdyttävää teetä. Nuoret lehdet sopivat myös salaattiin.

’Marski’

  • Poikkeuksellisen pystykasvuinen, joten sopii myös aidanteeseen. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–V.

’Mortti’

  • Voimakas ja pysty kasvutapa. Satoisa, melko myöhäinen. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–IV(V).

’Mikael’

  • Mieto ja makea lajike tuorekäyttöön. Vaikuttaa soveltuvan myös pohjoiseen.FinE.
  • Vyöhykkeet: I–VI.

’Hedda’

  • Aikainen, pysty kasvutapa. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–V.

’Pohjan Jätti’

  • Isomarjainen, pystykasvuinen ja härmänkestävä.
  • Vyöhykkeet: I–IV.

’Öjebyn’

  • Yleinen, melko vanha lajike.
  • Vyöhykkeet: I–IV(V).

Viherherukka

Kellanvihreä viherherukka maistuu mustaherukkaa miedommalta. Marjat ovat makeimmillaan täysin kypsinä juuri ennen varisemista. Korjaa osa sadosta karistamalla marjat laakeaan astiaan. Vihreä väri saattaa suojata satoa linnuilta.

’Vilma’ ja ’Venny’

  • Noin kaksinverroin C-vitamiinia tavalliseen mustaherukkaan verrattuna. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–IV(V).

Valkoinen herukka

’Lepaan Suomalainen’

  • Satoisa, makea, tuorekäyttöön. FinE.
  • Vyöhykkeet: I–V.

’Lepaan Valkea’

  • Makea, suuri marja tuorekäyttöön. FinE.

FinE = MTT:n tavaramerkki, josta tunnistat poikkeuksellisen terveet ja kestävät lajikkeet.

1 kommentti