Häiritsevätkö linnut? 10 hauskaa ideaa linnunpelättimiin
Piha ja puutarha
Häiritsevätkö linnut? 10 hauskaa ideaa linnunpelättimiin
Linnunpelättimen tarkoitus on toimia herkkutarhan suojana ja pitää linnut pois marjojen ja muiden syötävien kimpusta. Entäpä jos teetkin siitä puutarhaan hauskan koristeen?
Julkaistu 2.7.2016
Viherpiha
1. Yksinkertaisimmillaan pelätin rakennetaan kahdesta puukappaleesta, joista toinen toimii vartalona ja sen kanssa ristiin kiinnitetty puukappale käsinä. Ripusta niiden varaan vanhoja liehuvia vaatteita ja kiinnitä pelättimen päähän lierihattu.
2. Tässä pelkistetyssä mallissa pelättimen virkaa esittää ristikkäin kiinnitetyt heinäseipäät. Pääksi kelpaa vaikka puhjennut nahkainen jalkapallo. Vanha säkki pysyy paikoillaan helmasta roikkuvien vanhojen saappaiden painosta.
3. Linnunpelättimen ihmismäisyys korostuu sitä enemmän, mitä enemmän sen ylle laittaa vaatetusta. Lippalakki ja irtohuppu peittävät kätevästi pään. Vanhoja työkaluja kannattaa myös hyödyntää somistuksessa.
4. Piirrä ruukulle kasvot ja istuta siihen koristeheinä. Näin saat pelättimelle hienon pään. Kiinnitä se tukevasti, sillä etenkin saviruukku painaa paljon. Puisen vartalon yllä liehuva mekko ja kaulassa hulmahteleva huivi toimivat pelotteena – toivottavasti!
5. Lintu linnunpelättimenä? Huovasta ja kankaasta askarreltu lintuhahmo on päässyt istumaan keskelle peltoa. Poikkipuuna toimii risunippu, joka on sidottu kiinni heinäseipääseen. Siipinä kahisee kuiva heinä.
6. Kuiva olki sopii mainiosti pelättimen materiaaliksi. Vaatteiden sisälle tungettuna se pullistaa pelättimen muhkeaksi. Paljaaksi jätetty pää saattaa tosin houkutella lintuja nokkimispuuhiin, sillä olki tarjoaa hyviä suojapaikkoja hyönteisille.
7. Pelättimen voi halutessaan muotoilla vaikka kuinka hienoksi, kuten tässä itävaltalaisessa näytepuutarhassa on tehty. Olki on sidottu rungon ympärille narulla. Olkinainen koreassa mekossaan on kuin puutarhapatsas.
8. Tässäpä vasta herkullinen pelätin, jonka pelotevaikutetta sopii kyllä epäillä! Jos satoa riittää ylen määrin, voihan sen näinkin käyttää. Herneenversot tukkana sekä salaatit ja yrtit on kiinnitetty ruukkuineen varta vasten tehtyyn huokoiseen vartaloon. 
9. Ruusupapukasvuston vartijaan on kerätty monenmoista peltirojua: on siivilöitä, kattilaa, sankoa ja purkkeja. Pelti välkähtelee ja kolisee auringossa ja tuulessa, joten rujosta olemuksestaan huolimatta tämä voi olla tehokas pelätin.
10. Metallinen kissanpää heiluu kirsikkapuun oksalla ja vahtii kypsyvää satoa. Pelotteena toimii muoto ja valonsäteissä välkähtelevät lasisilmät. Samanlaisen efektin saat aikaan käytöstä poistetuilla cd-levyillä, joita kannattaa ripustella hedelmäpuihin.

Lue lisää:

Kommentoi »