Tee itse kompostikehikko lavakauluksista
Piha ja puutarha
Tee itse kompostikehikko lavakauluksista
Saat hienon kompostikehikon, kun laitat kuormalavakauluksia päällekkäin ja vuoraat sopivasti. Katso vaihe vaiheelta ohjeet ja kokeile!
30.8.2015
 |
Viherpiha

Lavatarhaus on tullut jäädäkseen. Villityksestä voimme kiittää nerokkaita kuormalavakauluksia, joista kokoat salamavauhdilla kompostikehikon tai kasvualustan. Pienellä tuunauksella saat kehikoista myös kestäviä ja hauskannäköisiä.

Tavaroiden kuljetukseen tarkoitettuja kuormalavakauluksia on kahdenlaisia. Niin sanottu FIN-lava on kooltaan 1 m x 1,2 m ja Eurolava 0,8 m x 1,2 m. Valitse malli tilan ja käyttötarkoituksen mukaan. Iso kaulus soveltuu pottujen ja muiden runsaasti multatilaa vaativien kasvien kasvatukseen. Kompostiksi sopii myös kapeampi lavakaulus.

Sekä uudet että käytetyt kaulukset kannattaa käsitellä ulkopuolelta puunsuojaöljyllä tai ulkokäyttöön tarkoitetulla maalilla. Jos haluat sulauttaa kompostin puutarhaan, maalaa pinta vihreäksi. Jos taas asetat sen keskeiselle paikalle, tee kompostista rohkeasti persoonallinen. Maalaa vaikkapa kukin kerros oman värisekseen.

3. Suora kosketus kosteaan multaan tai puutarhajätteeseen saa puukehikon lahoamaan nopeasti. Kompostin ikä pitenee usealla vuodella, kun vuoraat sen sisäpuolen muovilla. Kestävin ja tehokkain vaihtoehto on talojen perustusten kosteussuluksi tarkoitettu patolevy.
4. Kiinnitä patolevysuikaleet kauluksen sisäpintaan pienillä nauloilla niin, että levyn kohoumat tulevat lavan seinää vasten. Näin kompostissa tiivistyvä kosteus tai sadevesi soljuu kohoumien välistä alas ja puun ja patolevyn väliin jää tuulettuva ilmarako.

Lue lisää:

Kommentoi »