Kompostikehikko on helppo nikkaroida itse – katso simppelit ohjeet
Tee itse
Kompostikehikko on helppo nikkaroida itse – katso simppelit ohjeet
Kompostikehikko on mahdollista rakennella myös itse. Kaksiosainen kehikko muodostuu pitkästä takaosasta ja useammasta pienemmästä osasta. Katso ohjeet ja tee kompostikehikko itse!
Julkaistu 16.3.2016
Meidän Mökki

Kompostikehikko nikkaroidaan laudasta, jolloin se sulautuu maisemaan ja sopii hyvin mökkipihan laidalle. Kompostikehikon rakentaminen onnistuu helposti vaikka päivässä.

Esimerkin kompostikehikko on kaksiosainen. Ensimmäiseen osaan laitetaan tuore jäte ja toiseen osaan sellainen jäte, joka on maatunut jo jonkin aikaa. Kehikko koostuu pitkästä takasivusta ja viidestä pienemmästä osasta, joista tehdään sivut, etuseinä ja väliseinä. Osat liitetään yhteen sokilla, jotka työnnetään silmukkaruuvien läpi. Kompostiehikon voi helposti myös laajentaa vaikka kolmiosaiseksi.

Kompostin käyttö on helppoa: kun irrotat yhden sivun sokat ja nostat sivun pois, voit kätevästi kauhoa kompostimullan ulos.

Puutavara kannattaa käsitellä puuöljyllä tai puunsuojalla, niin puun pinta säilyy paremmin ja halkeilee vähemmän. Muista käsitellä puuosien päädyt erityisen hyvin.

Kompostikehikko – tarvikkeet:

Huom!

Mitoissa ei huomioitu hävikkiä.

 • lauta, kyllästetty (28 x 95 mm), 6 kpl x 1 862 mm
 • lauta, kyllästetty (28 x 95 mm) 30 kpl x 900 mm
 • lauta, kyllästetty (28 x 95 mm), 13 kpl x 740 mm
 • terassiruuvi A2 (200 kpl/ltk)
 • silmukkaruuveja 40 kpl
 • lankanauloja sokiksi 2 kg/ltk.

Puutavara yhteensä noin 86 euroa. Kyllästetty lauta myydään varastomittaisena, mutta se on mahdollista sahata mittoihin.

Kiinnitä laudat kuvan mukaisessa numerojärjestyksessä. Osat liitetään yhteen sokilla, jotka pujotetaan silmukkaruuvien läpi. Kulmakoukut toimivat erinomaisen hyvin sokkina, voit käyttää myös nauloja tai paksua rautalankaa.

Näin rakennat kompostikehikon

 1. Sahaa puuosat valmiiksi. Merkitse yhteen nurkkatolppaan mitat vaakalaudoitusta varten. Käytä tätä tolppaa mallina. Aseta tolpan alareuna vastakkain alimman laudan kanssa.
 2. Mittaa sivujen ulkomitat ja tarkista kulmien suoruus suorakulman avulla. Naulaa laudat kiinni kuvan mukaisessa järjestyksessä (1–8) . Taita ja niittaa naulat takapuolelta.
 3. Ruuvaa silmukkaruuvit ylös ja alas niin, että silmukat asettuvat päällekkäin kun sivut nostetaan pystyyn: Kaksi silmukkaa yhdelle sivulle, yksi kullekin vierekkäiselle sivulle.
 4. Nosta sivut paikoilleen. Laita kulmiin esimerkiksi ylijäämäpuutavaraa vahvikkeiksi. Kokoa rakenne laittamalla sokat silmukkaruuvien läpi.
 5. Käsittele puutavara puuöljyllä tai puunsuojalla: se suojaa puun pintaa ja vähentää puun halkeilua. Erityisen tärkeää on kyllästää puuosien päädyt pohjustusöljyllä. Kun käsittelet kestopuuta, varmista että se on riittävän kuivaa.
 6. Pöyhi kompostia säännöllisesti. Kun se on käynyt tarpeeksi pitkään, se näyttää ja tuoksuu mullalta. Tähän kuluu 1–3 vuotta.

Tiesitkö?

Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan komposti on sijoitettava siten, ettei siitä aiheudu haittaa naapureille tai ympäristölle. Sitä ei saa sijoittaa 15 metriä lähemmäs kaivoa tai vesialuetta.

Ohjeet: Puuinfo

Kommentoi »