Tee kompostille köynnösseinä
Tee itse
Tee kompostille köynnösseinä
Jos talouskompostori ei mahdu roskakatokseen, kätke se kasvillisuuden taakse. Kevyt köynnösseinämä valmistuu yhdessä iltapäivässä.
19.5.2016
 |
Meidän Talo

Köynnösseinä – tarvikkeet:

 • kaksi painekyllästettyä aitatolppaa
 • bambukeppejä
 • ruostumattomia nauloja
 • suodatinkangasta
 • multaa ja kuorikatetta
 • juuttinarua
 • kanttausrauta ja lapio
 • leka ja vasara
 • mittanauha
 • vatupassi
 • tussi ja sakset.

Kompostin köynnösseinä – ohje:

1. Mittaa kompostorisi leveys ja syvyys sen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa suodatinkankaasta 40 cm kompostiastiaasi leveämpi ja syvempi pala. Levitä kangas kohtaan, johon kompostorin haluat sijoittaa. Nosta se kankaan päälle ja tarkista, että kulkuväylä on sopiva, tyhjennykseen jää tilaa ja kannen saa kokonaan auki. Nosta kompostori pois ja merkitse kankaan reunat maahan linjalangalla. Poista pintamaa kankaan paikalta kanttausraudalla. Mittaa syntyneen suorakulmion reunasta 20 cm:n lisäkaistale istuksia varten sille sivulle, jolle köynnösseinämän haluat. Kaiva istutuskaistaleen kohdalta maata 40–60 cm:n syvyyteen sen mukaan, mitä kasveja aiot istuttaa. Täytä kaivanto tuoreella mullalla.
2. Levitä suodatinkangas paikoilleen ja peitä se kuorikatteella. Istutusalue jää tässä vaiheessa mullokselle.
3. Laita tolpan terävä kärki suodatinkankaan ja istutuskaistaleen kulmaan. Pyydä kaveri apuun pitämään tolppaa pystyssä. Kiipeä rakennustikkaille ja lyö tolppa lekalla maahan vähintään 30 cm:n syvyyteen. Tarkista tolpan suoruus vatupassin avulla.
4. Laske toinen tolppa maahan pystyssä olevan viereen siten, että terävä pää osoittaa kohti taivasta. Merkitse korkeus tussilla. Lyö toinen tolppa vastakkaiseen kulmaan merkin osoittamaan syvyyteen.
5. Laita harjanvarsi tolppien varaan ja vatupassi sen päälle. Tarkista, että tolppien päät ovat samalla korkeudella.
6. Mittaa ja merkitse tussilla naulojen paikat 10 cm:n välein tolpan yläreunasta alkaen. Lyö naulat merkitsemiisi kohtiin siten, että kantaa jää reilun senttimetrin verran näkyviin.
7. Mittaa bambukepit sopivan mittaisiksi. Käytä leikkaamiseen oksasaksia. Lado bambukepit naulojen varaan ja leikkaa juuttinarusta 80 cm:n pätkä. Taita naru kaksin kerroin ja tee keskikohtaan kaksoissilmukka. Pujota se bambukeppiin ja kiinnitä naulaan kuvan osoittamalla tavalla. Kierrä narun päät tolpan ympäri ja tuo takaisin eteen. Kierrä naulan yläpuolelta ristiin ja vielä kerran naulan alta ristiin. Solmi päät tolpan taakse merimiessolmulla. Kiinnitä näin kaikkien bambukeppien molemmat päät tolppiin.
8. Jos haluat kasvattaa köynnösseinän kasvit itse, kokeile vaikkapa ruusupapujen kasvatusta. Ruusupavun siemenet itävät nopeasti, ja niitä on hyvin saatavilla. Esikasvata taimet huhtikuussa sisällä. Täytä turveruukut taimimullalla ja kylvä niistä jokaiseen yksi siemen. Kastele hyvin. Voit istuttaa taimet ulos, kun yöpakkasista ei ole enää vaaraa.
9. Nosta kompostori paikoilleen. Istuta kasvit ja kastele ne hyvin. Peitä maa kuorikatteella. Ohjaile tarvittaessa köynnösten kasvua sidontalangoilla kesän kuluessa. Jos tahdot peittävän näkösuojan nopeasti, käytä yksivuotisia nopeakasvuisia köynnöksiä kuten kuvan ruusupapua. Talvella voit sitoa säleikköön jouluvalot.
Kommentoi »