
Saat karkeahöylätyistä lankuista tukevan terassipöydän, joka tarjoaa reilusti tilaa ruokailemiseen ja lehtien lukemiseen. Voit käyttää jämäkkää pöytää myös työpöytänä esimerkiksi mökkiaskareissa.
Pöytä on helppo rakentaa. Ainoastaan jalkojen liitokset vaativat huolellisuutta ja tarkkuutta. Jalkaliitoksen tekoa kannattaa harjoitella pinon huonoimmalla lankulla. Piirrä lankun reunaan jalan muoto ja harjoittele kiilojen sahausta ja niiden irrottamista taltalla ja vasaralla sekä kolon viimeistelyä puukolla.
Jalan tulisi sopia loveen vaivatta. Lovi ei saa olla liian iso, muuten jalka pääsee liikkumaan eikä se saa liitoksesta haettua tukea. Loven ei pidä olla liian tiukkakaan, sillä ulkokalusteessa puu tarvitsee turpoamisvaran. Kun lovien teko onnistuu harjoituskappaleessa, siirry tekemään liitokset varsinaisiin pöytälankkuihin.
Terassipöytä – tarvikkeet:
Pöydän koko: 80 x 190 x 75 cm (leveys x pituus x korkeus).
- karkeahöylättyä eli mitallistettua lankkua 48 x 98 mm, 30 m
- ruostumattomia uppokantaruuveja 5 x 80
- saha
- pora ja ruuvinväännin
- suorakulma, rullamitta ja kynä
- karhea hiomapaperi
- puuöljyä, esimerkiksi mustaa Tikkurilan Valtti-puuöljyä.
Tarvikkeet yhteensä noin 102 euroa.
Terassipöytä – ohje:
1. Sahaa kahdeksan 190 cm:n pituista lankkua pöytätasoa varten ja neljä 75 cm:n pituista jalkaa. Nosta työpöydälle kaksi lankkua, nurjat puolet ylöspäin. Merkitse jalan kuvio lankun ulkoreunalle ja siirrä suorakulman avulla sama alue peilikuvana toiselle lankulle. Piirrä lyijykynän ja suorakulman avulla viiva lankun ympäri.
2. Aloita jalkaliitoksen teko viipaloimalla merkitty alue sahalla 1−2 sentin välein lähes vaakaviivaan asti. Tarkista sahatessasi, ettet ylitä viivaa kummaltakaan puolelta. Jos ylität viivan, virhe jää rumasti näkyviin. Suoraselkäinen saha sopii liitosten tekoon parhaiten, myös vedettäessä sahaava retkisaha on näppärä.
3. Naputtele taltalla ja vasaralla sahatut palikat pois, siten että viiva jää näkyviin. Aloita naputtelu sentin päästä reunasta ja etene rauhallisesti, kunnes kiilat on poistettu.
4. Viimeistele loveus puukolla. Tartu puukkoa kahvasta ja terästä ja vedä ohuita lastuja itseesi päin. Sovita välillä jalkaa loveen. Jalan pitäisi loksahtaa vaivatta paikalleen. Tee samalla lailla kolme muuta lovea.
5. Kun kaikki neljä lovea ovat valmiit, lado väliin tulevat pöytälevyn lankut paikoilleen. Mittaa lovien väli ja sahaa senpituinen tukilankku, johon pöytälevyn lankut kiinnitetään. Poraa kaksi vinottaista reikää jokaista pöytälankkua kohti ja kiinnitä ruuvit.
6. Kiinnitä jalat. Varmista suorakulmalla, että jalka tulee 90 asteen kulmaan pöytälevyyn nähden. Kiinnitä jalka kahdella ruuvilla pöytälevyyn ja kahdella ruuvilla tukilankkuun. Poraa ruuville alkureikä ja ennen ruuvin kiinnitystä suurenna reikää kartioterällä tai isolla poranterällä, jotta ruuvi uppoaa näkymättömiin.
7. Lisää poikkipuu vastakkaisten jalkojen välille. Kiinnitä se ruuviparilla molemmista päistä. Käännä pöytä ylösalasin ja kiinnitä jalkaparien välille pitkä tukipuu.
8. Käsittele terassipöytä kosteudelta suojaavalla sävytetyllä puuöljyllä. Kaada puuöljyä ensin neljään astiaan ja nosta pöydänjalat astioihin. Anna maata vasten tulevien sahapintojen imeä öljyä reilusti. Nosta sitten pöytä tukikeppien päälle ja käsittele pöytä öljyllä kauttaaltaan yhteen tai kahteen kertaan.
Tarvikkeiden ostopaikka: K-rauta.