Ulkotakka lämmittää terassilla
Rakenna ja remontoi
Ulkotakka lämmittää terassilla
Ulkotakan ympärillä on mukavaa istua vilttiin kääriytyneenä viileinä syysiltoina. Lue Unelmien Talon & Kodin vinkit ja suunnittele omalle terassillesi sopiva takka!
28.10.2008
 |
Unelmien Talo&Koti

Ulkotakan ympärillä on mukavaa istua vilttiin kääriytyneenä viileinä syysiltoina. Takka on kuitenkin syytä suunitella huolella, jotta se sopii sekä talon tyyliin että ympäröivään luontoon.

Vinkit ulkotakan suunnitteluun ja toteutukseen

1. Suunnittele takka huolella

Ulkotakan mittasuhteiden ja materiaalin tulee sopia talon tyyliin sekä ympäröivään terassiin ja luontoon. Mieti myös takan sijainti tarkkaan.

2. Tee hyvät perustukset

Paras pohja ulkotakalle on tietenkin kallio, mutta jos teet takan routivaan maahan, tarvitaan routaeristykseksi styroksi sekä paksu kerro soraa perustusten alle. Sorakerroksen päälle valetaan betonilaatta.

3. Aloita muuraaminen

Kuvan takka on muurattu pääosin harkoista, mutta takan sydän on tehty tulitiilistä. Tavalliset tiiletkin käyvät hyvin takan rakentamiseen. Piipussa on käytetty valmiita piippuelementtejä eli harkkoja ja keraamisia sisäosia, aivan kuin tehtäisiin sisätakkaa.

4. Viimeistele muoto

Jos haluat takkaan pyöreät muodot, se on helpompi muotoilla kun harkot ovat paikoillaan muurattuna. Toki harkkoja joutuu katkaisemaan ja muotoilemaan hieman jo muurausvaiheessa, mutta muotoilu onnistuu erinomaisesti lopuksi esimerkiksi kirveellä vuolemalla. Harkko on helposti muotoiltavaa, ja se onkin siksi erinomainen valinta ulkotakan rakennusmateriaaliksi. Jos harkosta lohkeaa liian iso pala, kolo on helppo täyttää laastilla.

5. Tasoita pinta

Lopullisen muodon löydyttyä kannattaa suurimmat kolot ja epätasaisuudet tasoittaa laastilla ennen pintamateriaalin kiinnitystä.

6. Kiinnitä pintamateriaali

Tämän ulkotakan pintamateriaaliksi valittiin liuskekivi, jota on käytetty myös talon sokkelin pinnoituksessa ja tukimuureissa. Näin takka istuu hyvin muuhun ympäristöön. Ulkotakan pinnoittamiseen sopivat myös mukulakivet sekä erilaiset verhoilukivet ja -tiilet. Liuskekivet on kiinnitetty takan pintaan saneerauslaattalaastin ja sementin sekoituksella.

7. Saumaa ja viimeistele

Liuskekivien välit on saumattu valkoisella muurauslaastilla. Laasteja on eri värisiä, eli kannattaa valita juuri omalle pihalle parhaiten sopiva väri. Muista pyyhkiä ylimääräinen laasti pois kivien pinnoilta ennen sen kuivumista.

Kommentoi »