19 kauneinta köynnöskasvia puutarhaan ja parvekkeelle – monivuotiset ja yksivuotiset hurmurit!
Kukkaloistoa ja reheviä lehtiä
19 kauneinta köynnöskasvia puutarhaan ja parvekkeelle – monivuotiset ja yksivuotiset hurmurit!
Köynnöskasvit tuovat puutarhan ilmeeseen runsautta, kerroksellisuutta ja rehevyyttä. Monet köynnökset myös kukkivat värikkäästi. Tässä jutussa esittelemme kauneimmat monivuotiset ja yksivuotiset köynnöskasvit!
Julkaistu 11.6.2020
Viherpiha

Köynnöskasvit: Monivuotiset köynnökset

Säleikkövilliviini

Aurinkoisella paikalla villiviini hehkuu syksyisin upeissa ruskan sävyissä.
Huh ja vau! Katriina Karikosken puutarhassa villiviini on vallannut kivimuurin.

Säleikkövilliviini on kestävä ja suosittu köynnös, jonka kauneus piilee sen rehevissä lehdissä. Syksyllä villiviiniä koristavat pienet, tummansiniset marjat ja upea ruskaväritys. Säleikkövilliviini viihtyy niin auringossa, puolivarjossa kuin varjossakin. Köynnös kasvaa 4–10 metrin korkuiseksi ja menestyy vyöhykkeillä I–V.

Japaninkelasköynnös

Rehevä japaninkelasköynnös viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla.

Japaninkelasköynnös on peittävä, nopeakasvuinen ja monivuotinen köynnös, jonka versot kiertyvät voimakkaasti tukensa ympärille. Se menestyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Kalkittu, multava maa takaa muhkeimman kasvun. Ohjaa kasvamaan köynnöskehikkoa ennemmin kuin puuta tai pensasta pitkin, sillä köynnös voi tukahduttaa tukikasvin hengiltä. Vyöhykkeet I–IV.

Japaninkelaköynnöksellä on kaunis ruskaväritys.

Köynnöshortensia

Köynnöshortensialla voi verhota vaikka kesäkeittiön! Tämä komistus löytyy Hangosta Seijan ja Pentin mökkipuutarhasta.

Köynnöshortensia on komea monivuotinen köynnös, joka kiinnittyy tukeensa kiipimäjuurillaan. Kasvi kukkii valkoisin kukin heinä–elokuussa. Köynnöshortensia kasvaa hitaasti ja kukkii vasta monta vuotta istutuksen jälkeen.

Istuta köynnöshortensia tuoreeseen, happamaan turvemultaan puolivarjoon tai varjoon. Kasvi viihtyy pohjoisseinustalla, ja sen voi istuttaa myös kiipeilemään puunrunkoa tai kallion kylkeä pitkin. Köynnöshortensia menestyy vyöhykkeillä I–III. Köynnöshortensiaa voidaan lisätä muun muassa pistokkaista ja versotaivukkaista.

Tarhaviinikärhö ’Madame Julia Correvon’

Aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla menestyvä monivuotinen köynnös hurmaa avoimen kellomaisilla kukinnoillaan, joita avautuu heinä–syyskuussa. Köynnöksen korkeus on noin 2,5–3 metriä. Istuta niin, että juuripaakku jää 20–50 senttiä maanpinnan alapuolelle. Vyöhyke I–V.

Alppikärhö

Alppikärhö kukkii sinisin kukin. Sen risteytysten, tarha-alppikärhöjen kukkien värit ja muodot vaihtelevat.

Alppikärhö on kestävä ja helppohoitoinen köynnös, joka kukkii sinisin kukin alkukesällä. Reheväkasvuinen alppikärhö pärjää niin aurinkoisella, puolivarjoisella kuin varjoisallakin paikalla, mutta parhaiten se viihtyy puolivarjossa. Paahteessa juuristoalue kannattaa suojata esimerkiksi perennoilla. Köynnös kasvaa 4–5 metriä korkeaksi, ja se menestyy vyöhykkeillä I–V(VI). Alppikärhön risteytysten tarha-alppikärhöjen kukkien värit ja muodot vaihtelevat.

Lumikärhö ("Summer Snow")

Lumikärhön kukinnot ovat pieniä mutta sitäkin sievempiä, ja kukkia kehittyy hyvissä oloissa runsaasti.

Lumikärhö on voimakaskasvuinen, korkeaksi kasvava ja runsaskukkainen, monivuotinen köynnös. Pienehköt kukat tuoksuvat kevyesti ja avautuvat heinäkuulta lähtien aina syksyyn saakka. Varaa lumikärhölle runsaasti kasvutilaa ja aurinkoinen paikka. Vyöhyke I–II.

Köynnösruusu 'Flammentanz'

Upea 'Flammentanz'-köynnösruusu koristaa huvilapihaa Loviisassa.

’Flammentanz’-köynnösruusu kukkii heinäkuussa muutaman viikon suurin, kerrotuin ja tummanpunaisin kukin. Köynnösruusu viihtyy hiekkamultaisessa maassa aurinkoisella paikalla. Savimaalla ruusu on syytä istuttaa kumpareeseen, jotta liika vesi valuu juurilta pois. ’Flammentanz’-kasvaa noin 2–5 metrin korkuiseksi. Kasvuvyöhyke on I–II, mutta talveksi suojattuna se menestyy IV-vyöhykkeellä saakka. Kiinnostavatko ruusut? Tutustu upeimpiin ruusulajikkeisiin täältä.

Piippuköynnös

Lehtevä piippuköynnös on mainio valinta varjoisalle paikalle.

Suurilehtinen piippuköynnös rehottaa kiitollisena puolivarjossa ja aivan syvässäkin varjossa. Kasvi kiertyy tukensa ympärille. Se viihtyy parhaiten tuoreessa, ravinteikkaassa ja runsasmultaisessa paikassa. Kuivassa saa helposti punkkeja. Vyöhyke I–IV.

Kultaköynnöskuusama

Kesä–heinäkuussa kultaköynnöskuusaman keltaiset kukat hehkuvat.

Aurinkoisen ja puolivarjoisen paikan monivuotinen, mutta talvenarka koristaja. Versot kiertyvät tuen ympärille, mutta kultaköynnöskuusamaa voi kasvattaa myös maanpeitekasvina. Istuta niin, että juuristoalue on varjossa ja latvus auringossa. Menestyy parhaiten runsasravinteisessa ja -multaisessa maassa. Vyöhyke I–(III).

Tuoksuköynnöskuusama

Tuoksuköynnöskuusamaa voi kasvattaa myös maanpeittokasvina.

Monivuotinen, kesäkuussa kukkiva tuoksuköynnöskuusama viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Se kasvaa parhaiten tuoreessa, runsasmultaisessa ja ravinteikkaassa paikassa. Silmut paleltuvat helposti. Viihtyessään tuoksuköynnöskuusama kasvaa tukeensa kiertyen pari–kolmimetriseksi. Vyöhyke I–II(III), maanpeittokasvina vyöhykkeelle V asti.

Kiinanlaikkuköynnös

Monivuotisen kiinanlaikkuköynnöksen juju ovat lehdet, jotka ovat aluksi valkolaikkuiset mutta muuttuvat loppukesällä punertavalaikkuisiksi. Rehevän köynnöksen versot kiertyvät tuen ympärille. Istuta kiinanlaikkuköynnös muhevaan ja ravinteikkaaseen maahan. Pienessä pihassa voit pitää köynnöksen leikkaamalla sopivan kokoisena. Vyöhyke I–III.

Kiinanlaikkuköynnös 'Annikista' voi saada satoa! Se nimittäin tuottaa pieniä, karviaisen kokoisia "minikiivejä".

Humala

Humalalla voi verhota vaikka pihaportin, kuten Lena Segler-Heikkilä on tehnyt. Kurkista Lenan puutarhaan.
Humala tuottaa käpyjä, joita käytetään oluen maustamiseen.

Humala on ruohovartinen, monivuotinen köynnös. Oluen maustamiseen käytettäviä käpyjä muodostuu vain emiyksilöihin. Humala kiertyy tukensa ympärille säleikköön, naruun, salkoon tai puuhun, ja se sopii myös esimerkiksi kuistin tai huvimajan verhoamiseen. Istuta kosteutta pidättävään ja ravinteikkaaseen maahan. Vyöhyke I–VIII. Viehättävä vaihtoehto on myös kellanvihreälehtinen kultahumala (Humulus lupulus 'Aureus').

Köynnöskasvit: Yksivuotiset köynnökset

Ruusupapu

Heikki Vainionpään ja Kalervo Vastinesluoman värikkäässä mökkipuutarhassa ruusupapu kasvaa näyttävästi tornissa. Kokonaisuuden kruunaa tornia kiertävä salaatti.

Ruusupapu on yksivuotinen, melko suurilehtinen köynnös, joka kiipeää kiertymällä tukeensa. Kukat ovat pienet ja oranssinpunaiset. Loppukesällä köynnökseen kehittyy palkoja, joita voi keittämisen jälkeen syödä. Kasvata tai osta taimet ja istuta ulos kesäkuussa hallanvaaran mentyä. Ruusupapu kasvaa parhaiten aurinkoisella ja ravinteikkaalla paikalla. Lue lisää ruusupavun kasvatuksesta täältä.

Kelloköynnös

Kelloköynnöksesssä on kauniit, kellomaiset kukat.
Kelloköynnöstä voi kasvattaa myös ruukussa. Mitä isompi multatila, sen paremmin kasvi viihtyy.

Kelloköynnös lämpimän ja aurinkoisen paikan koristeköynnös, jota meillä kasvatetaan yksivuotisena. Kylvä siemenet jo helmi–maaliskuussa tai osta valmiit taimet touko–kesäkuussa. Lämpimällä, ravinteikkaalla kasvupaikalla korkeutta tulee pari–kolme metriä. Lue kelloköynnön kasvatuksesta lisää täältä.

Kemiönsaarella asuva Anna Kojonen istuttaa joka vuosi kelloköynnöksen taimet vanhan hirsihuvilan seinustalle. Kesän kuluessa ne kiipeävät seinustalta kuuden metrin korkeudella olevaan kattoon. Kurkista, miltä näyttää Suomen satumaisin terassi.

Kaikkialle kiemurtelevat kelloköynnökset saavat Annan terassin näyttämään epätodellisen ihanalta!

Tuoksuherne

Nostalginen ja romanttinen tuoksuherne ihastuttaa tuoksullaan ja sievillä kukillaan. Kukat voivat olla muun muassa vaaleanpunaiset, -siniset, lilat, valkoiset tai kaksiväriset. Tuoksuherne viihtyy aurinkoisella paikalla ja kasvaa lajikkeesta riippuen korkeimmillaan noin kahden metrin korkuiseksi. Ohjeet tuoksuherneen kylvöön löydät täältä.

Keijunmekko

Keijunmekko on saanut nimensä mekkoa muistuttavista verholehdistään. Lehdet ovat kauniin sydämenmuotoiset. Viehättävä köynnöskasvi sopii mainiosti esimerkiksi amppeliin tai köynnössäleikköön. Se viihtyy auringossa ja puolivarjossa mutta pärjää usein myös varjossa. Suojaisalla paikalla ja lämpimänä kesänä keijunmekko kasvaa jopa kolmimetriseksi. Lue kattavat ohjeet keijunmekon kasvatukseen täältä.

Mustasilmäsusanna

Mustasilmäsusanna on tukeensa kiertyvä köynnös, joka sopii mainiosti esimerkiksi amppeliin tai kukkaryhmään. Eri lajikkeilla on muun muassa oransseja, keltaisia ja punertavia kukintoja, joiden keskusta on tumma. Köynnös kasvaa noin 1–3 metrin korkuiseksi ja viihtyy aurinkoisella paikalla. Lue vinkit mustasilmäsusannan kylvöön!

Köynnöskrassi

Köynnöskrassin leiskuvat kukat eivät jää huomaamatta, mutta kukkien lisäksi kasvin valttina ovat kauniin pyöryläiset lehdet. Kukat voivat olla oranssit, keltaiset tai punaiset. Rehevä ja nopeakasvuinen krassi viihtyy parhaiten auringonpaisteessa mutta pärjää myös varjoisammalla paikalla. Köynnös kasvaa jopa kolmen metrin korkuiseksi.

Päivänsini

Päivänsini hurmaa hohtavan sinisillä kukinnoillaan. Yksittäinen kukka kestää vain päivän, mutta uusia nuppuja kehittyy jatkuvasti ja siksi kukinta on runsasta. Päivänsini sopii paitsi säleikköön myös amppeliin. Valoisa ja tuulensuojainen kasvupaikka on otollisin. Mittaa päivänsinelle kasvaa kesässä jopa kolme metriä.

Muokattu 11.6.2020 klo 9.00: Juttuun lisätty runsaasti uusia kuvia ja esiteltävien kasvien määrää lisätty. Artikkeli on julkaistu alun perin 8. heinäkuuta 2016.

6 kommenttia