Viherpiha

14 kauneinta köynnöskasvia puutarhaan ja parvekkeelle

Köynnöskasvit tuovat puutarhan ilmeeseen monipuolisuutta ja runsautta. Ne verhoavat aidat, seinät, säleiköt ja pergolat vehreydellään ja monet niistä kukkivat muhkeasti ja värikkäästi.
Teksti Anna Aho
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Köynnöskasvit: 14 kaunista vaihtoehtoa

Köynnöshortensia

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) on komea monivuotinen köynnös, joka kiinnittyy tukeensa kiipimäjuurillaan. Valkoinen kukinta heinä–elokuussa. Köynnöshortensia kasvaa hitaasti ja kukkii vasta monta vuotta istutuksen jälkeen. Istuta köynnöshortensia tuoreeseen, happamaan turvemultaan puolivarjoon tai varjoon. Se viihtyy pohjoisseinustalla, ja sen voi istuttaa myös kiipeilemään puunrunkoa tai kallion kylkeä pitkin. Vyöhyke I–III.

Köynnöshortensiaa voidaan lisätä muun muassa pistokkaista ja versotaivukkaista.

Japaninkelasköynnös

Peittävä, nopeakasvuinen ja monivuotinen köynnös, jonka versot kiertyvät voimakkaasti tukensa ympärille. Menestyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Kalkittu, multava maa takaa muhkeimman kasvun. Istuta köynnöskehikkoon. Vyöhyke I–IV.

Kiinankeltakärhö

Pienikukkainen, monivuotinen köynnös. Kiertyy tukeen lehtiruodeillaan. Kukkien väri vaihtelee vaaleankeltaisesta kullankeltaiseen. Pitkä kukinta-aika kesäkuun lopulta alkaen. Myös siemenhöytyvät ovat koristeellisia. Viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa, tavallisessa tai hiekkapitoisessa puutarhamaassa. Vyöhyke I–V.

Ruusupapu

Yksivuotinen, melko suurilehtinen köynnös, joka kiipeää kiertymällä tukeensa. Kasvata tai osta taimet ja istuta ulos kesäkuussa hallanvaaran mentyä. Palkoja voidaan käyttää keittämisen jälkeen ruokana. Kasvaa parhaiten aurinkoisella ja ravinteikkaalla paikalla.

Punamiinanköynnös ’Cardinal Climber’

Yksivuotinen koristeköynnös, joka viihtyy parhaiten lämpimällä paikalla. Kasvaa noin 1,5–2 metrin korkuiseksi. Siro ja liuskalehtinen, tukensa ympärille kiertyvä köynnös. Esikasvata siemenestä ja istuta ulos vasta hallanvaaran mentyä. Huolehdi kastelusta.

Kelloköynnös

Yksivuotinen lämpimän ja aurinkoisen paikan koristeköynnös. Kylvä siemenet jo helmi–maaliskuussa tai osta valmiit taimet touko–kesäkuussa. Viileänä kesänä ei kuki kunnolla. Lämpimällä, ravinteikkaalla kasvupaikalla korkeutta tulee pari–kolme metriä.

Jos monivuotiset köynnökset eivät sovi puutarhaasi, istuta yksivuotisia.

Kemiönsaarella asuva Anna Kojonen istuttaa joka vuosi kelloköynnöksen taimet vanhan hirsihuvilan seinustalle. Kesän kuluessa ne kiipeävät seinustalta kuuden metrin korkeudella olevaan kattoon. Kurkista, miltä näyttää Suomen satumaisin terassi.

Imukärhivilliviini

Monivuotinen kestävä köynnös, joka tarttuu tukeensa kärhissä olevilla tarttumalevyillä. Menestyy niin aurinkoisilla kuin varjoisillakin kasvupaikoilla. Lehdet puhkeavat melko myöhään keväällä. Aurinkoisessa paikassa kasvi saa loistavan syysvärin. Vyöhyke I–IV.

Piippuköynnös

Puolivarjossa ja aivan syvässäkin varjossa menestyvä suurilehtinen, monivuotinen köynnöskasvi. Kiertyy tukensa ympärille. Viihtyy parhaiten tuoreessa, ravinteikkaassa ja runsasmultaisessa paikassa. Kuivassa saa helposti punkkeja. Vyöhyke I–IV.

Tarhaviinikärhö ’Madame Julia Correvon’

Aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla menestyvä monivuotinen köynnös. Avoimen kellomaisia kukintoja avautuu heinä–syyskuussa. Korkeus noin 2,5–3 metriä. Istuta niin, että juuripaakku jää 20–50 senttiä maanpinnan alapuolelle. Vyöhyke I–V.

Kultaköynnöskuusama

Aurinkoisen ja puolivarjoisen paikan monivuotinen, mutta talvenarka koristaja. Kullankeltainen kukinta kesä–heinäkuussa. Versot kiertyvät tuen ympärille, voidaan kasvattaa myös maanpeitekasvina. Istuta niin, että juuristoalue on varjossa ja latvus auringossa. Menestyy parhaiten runsasravinteisessa ja -multaisessa maassa. Vyöhyke I–(III).

Tuoksuköynnöskuusama

Monivuotinen, kesäkuussa kukkiva köynnös aurinkoiselle ja puolivarjoiselle paikalle. Kasvaa parhaiten tuoreessa, runsasmultaisessa ja ravinteikkaassa paikassa. Silmut paleltuvat helposti. Viihtyessään kasvaa tukeensa kiertyen pari–kolmemetriseksi. Vyöhyke I–II(III), maanpeittokasvina vyöhykkeelle V asti.

Lumikärhö ’Summer Snow’

Voimakaskasvuinen, korkeaksi kasvava ja runsaskukkainen, monivuotinen köynnös. Pienehköt kukat tuoksuvat kevyesti ja avautuvat heinäkuulta lähtien aina syksyyn saakka. Varaa runsaasti kasvutilaa ja aurinkoinen paikka. Vyöhyke I–II.

Kiinanlaikkuköynnös

Monivuotinen, rehevä köynnös. Versot kiertyvät tuen ympärille. Lehdet ovat aluksi valkolaikkuiset, mutta muuttuvat loppukesällä punertaviksi. Istuta muhevaan ja ravinteikkaaseen maahan. Pienessä pihassa voit pitää köynnöksen leikkaamalla sopivan kokoisena. Vyöhyke I–III.

Humala

Ruohovartinen, monivuotinen köynnös. Käpyjä muodostuu vain emiyksilöihin ja niitä käytetään oluen maustamiseen. Kiertyy tukensa ympärille säleikköön, naruun, salkoon tai puuhun. Sopii myös kuistin tai huvimajan verhoamiseen. Istuta kosteutta pidättävään ja ravinteikkaaseen maahan. Vyöhyke I–VIII.

Juttu on julkaistu alun perin 8. heinäkuuta 2016.

Julkaistu: 7.5.2019
Kommentoi »