Viherpiha

Mustasilmäsusannan kylvö

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 14.2.2012

Kysymys:

Miten lisään mustasilmäsusannaa siemenistä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) on monivuotinen, trooppisesta Afrikasta kotoisin oleva köynnös, jota kasvatetaan tavallisesti yksivuotisena. Siementen paras kylvöaika on alkukeväällä, helmi–maaliskuun taitteessa. Siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä itääkseen.

Laita hieman yli puoleen väliin ruukkua tavallista kukkamultaa. Täytä sen jälkeen loppuruukku kaktus- tai kylvömullalla. Kastele multa kosteaksi ja paina siihen kynällä kolme tai neljä noin parin sentin syvyistä reikää, johon pistät kuhunkin yhden siemenen. Laita sen jälkeen kylvös valoisalle ikkunalle. Pidä se koko ajan lievästi kosteana.

Tavallisesti siementen itäminen kestää yhdestä kolmeen viikkoa. Suojaa itäneitä taimia voimakkaalta kevätauringolta, sillä ne palavat helposti. Tavallisessa kukkamullassa on enemmän ravinteita kuin kaktus- tai kylvömullassa, joten sen laittaminen ruukun alaosaan tuo ravinteet taimien käyttöön heti, kun niiden juuret kasvavat sinne saakka. Näin taimia ei tarvitse erikseen koulia ja istuttaa ravinteikkaampaan multaan.

Visa Lipponen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.