Kelloköynnös ihastuttaa rehevyydellään ja kauniilla kukinnallaan – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Kelloköynnös ihastuttaa rehevyydellään ja kauniilla kukinnallaan – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Kelloköynnös on yksi komeimmista yksivuotisista köynnöskasveistamme. Kurkkaa jutustamme vinkit, joilla onnistut kelloköynnöksen kasvatuksessa ja hoidossa.
Julkaistu 31.5.2018
Viherpiha

Kelloköynnös on rehevyydessään ja eksoottisuudessaan kuin suoraan tropiikista. Ja toden totta, se onkin kotoisin Meksikosta! Eksoottisuudestaan huolimatta onnistut sen kasvatuksessa, kunhan opettelet kelloköynnöksen kasvatusniksit.

Kelloköynnöksestä on saatavana sinisiä ja valkoisia lajikkeita. Nuput ovat aluksi kauniin vaaleanvihreät.

Kelloköynnöksen kasvatus – näin onnistut

Kelloköynnös tarvitsee pitkän kasvuajan ehtiäkseen kukkaan. Kylvöstä kukintaan kuluu peräti 10–12 viikkoa, joten kylvöt pitää ajoittaa oikein. Keväällä puutarhamyymälöistä löytyy myös valmiita pikkutaimia, joten esikasvatus ei ole välttämätöntä.

Kelloköynnöksen siemenet näyttävät tällaisilta – vähän hassuilta.

1. Kylvä siemenet

Kelloköynnöksen siemenet ovat isoja, joten kylvä jokainen siemen omaan pottiinsa. Käytä vähäravinteista kylvömultaa ja puhtaita ruukkuja. Pidä multa itämisen aikana tasaisen kosteana. Peitä kylvös talouskelmulla, jotta kosteus säilyy paremmin. Itäminen käynnistyy hyvin 18 asteessa.

Paina jokainen siemen omaan multapottiinsa.

2. Siirrä isompaan ruukkuun

Itämiseen kuluu 2–3 viikkoa. Kun taimi on päässyt hyvään kasvuun, istuta se isompaan ruukkuun ravinteikkaaseen kesäkukkamultaan.

Turvepotissa kasvaneen pikkutaimen voit kaivaa sellaisenaan kesäkukkamultaan. Mutta pidä huoli siitä, että potin reunat eivät jää mullan pintaan. Jos reunat pilkottavat pinnassa, potti voi kuivua ja muodostaa juurten ympärille kovan kerroksen, josta niiden on vaikea puskea läpi.

3. Ulkoiluta lämpimässä paikassa

Siirrä taimi keväällä päiviksi lasitetulle parvekkeelle tai suojaisalle ja lämpimälle paikalle ulos. Muista, että kelloköynnös on erittäin kylmänarka. Sitä ei saa jättää ulos yöksi, ennen kuin hallanvaara on ohi. Tue taimet ajoissa, sillä varsiin kehittyvät kärhet tarrautuvat kaikkeen, mistä ne vain saavat otteen.

Pidä taimet erillään toisistaan, etteivät ne ehdi kietoutua toisiinsa.

Kelloköynnöksen hoito

Sopiva kasvupaikka

Tärkeimmät seikat kelloköynnöksen kasvatuksessa ovat lämpö, valo, vesi ja ravinteet. Kelloköynnös tarvitsee lämpimän ja suojaisan kasvupaikan. Se viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa.

Kelloköynnöksen kastelu ja lannoitus

Kovassa paahteessa tulee pitää erityistä huolta kelloköynnöksen säännöllisestä kastelusta. Kelloköynnös tarvitsee veden lisäksi reilusti ravinteita. Lannoita mielellään jokaisella kastelukerralla.

Mitä isompi multatila kasvilla on, sen paremmin kasvi viihtyy. Tällöin myös kosteus säilyy tasaisena.

Kelloköynnöksen tukeminen

Kelloköynnös kasvattaa kesän aikana 2–4 metriä pitkät versot. Kasville kannattaa rakentaa sopiva kehikko tai ritilä, jota pitkin se voi kasvaa.

Kelloköynnöksen talvettaminen

Jos kasville on talveksi viileän talvehtimispaikka, kelloköynnös saattaa selviytyä seuraavaan vuoteen. Tällöin kelloköynnöstä on mahdollista lisätä pistokkaista.

Kommentoi »