Nyt kelpaa köllötellä! Tee tyylikäs terassipeti saunanlauteesta
Tee itse
Nyt kelpaa köllötellä! Tee tyylikäs terassipeti saunanlauteesta
Rakenna saunanlauteesta terassille tyylikäs daybed. Sänky ripustetaan terassin kattoon vahvalla narulla ja pehmustetaan patjalla.
7.6.2017
 |
Kotivinkki

Tarvikkeet – terassipeti:

 • valmislaude, noin 60 x 170 cm (käytä kierrätys­versiota tai hanki uusi elementti rautakaupasta)
 • vahvaa köyttä
 • kaksi kattoon kiinnitettävää keinukoukkua ja poran niiden kiinnittämiseen
 • kaksi vahvaa metallirengasta
 • 2 x 2 cm:n paksuista puurimaa
 • mitta, saha, vasara ja neljä naulaa
 • vaahtomuovipatjanpala ja kangasta sen päällystämiseen
 • lankaa, neula ja ompelukone.

Terassipeti valmistuu näin:

1. Mittaa lauteen pituus, leveys ja alapuolelle jäävän kolon leveys. Sahaa rimasta kaksi palaa, jotka ovat puoli senttiä lyhyempiä kuin lauteen alapuolen kolo.

2. Mittaa kattoon tulevien kiinnityskoukkujen välinen etäisyys: vähennä lauteen koko pituudesta päihin tulevien rimojen leveys. Merkitse koukkujen paikat katokseen.

3. Mittaa kahden kiinnitysköyden pituudet. Vähennä katoksen ja lattian välisestä etäisyydestä haluamasi istumakorkeus, esimerkiksi 42 cm. Kerro saamasi mitta kahdella ja lisää siihen lauteen alapuolen kolon pituus sekä 50 cm solmua varten. Varmista, että köyden mahtuu pujottamaan lautojen välisiin rakoihin.

4. Pujota ripustusrenkaat köysien keskikohtiin ja solmi paikalleen siansorkkasolmulla. Pujota köysien päät lauteen uloimmaisiin lautarakoihin ja solmi päät lauteen alapuolelle tiukoille merimiessolmuille. Jätä solmun päihin ainakin 15 senttiä köyttä, jotta solmu on tukeva.

5. Kiinnitä rimat kahdella naulalla lauteen alapuolen kolojen ulkoreunoihin siten, että solmut jäävät rimojen sisäpuolelle eivätkä luisu pois lauteiden raoista.

Näin ompelet terassipedin päällisen

1. Laske vaahtomuovipatjan koko: vähennä lauteen pituudesta 15 cm ja leveydestä 5 cm. Leikkaa pala mattopuukolla vanhasta patjasta tai osta sopiva pala vaahtomuovipatjaa metritavarana myyvästä kaupasta.

2. Leikkaa kankaasta sopivan kokoinen pala: Lisää patjan pituuteen 30 cm, niin saat kankaan pituuden. Kerro patjan leveys ja paksuus kahdella, laske summat yhteen ja lisää vielä 2 cm saumanvaroja, niin saat kankaan leveyden.

3. Ompele kankaan pitkät sivut koneella yhteen oikeat puolet vastakkain sentin saumanvaralla. Käännä putkilo oikein päin, silitä sauma ja pujota patja keskelle putkea niin, että kangasta jää molempiin päihin 15 cm. Sulje päät taittamalla niihin reilu käänne. Ompele käsin kiinni.

Terassipedin ripustaminen

1. Kiinnitä keinukoukut terassin katokseen merkitsemillesi paikoille ja pujota köysien ripustusrenkaat koukkuihin. Tarkista, että daybed riippuu suorassa. Kiristä ja säädä solmuja lauteen alla tarpeen mukaan.

2. Pujota köyden päät silmukoille köyden alle niin, etteivät ne roiku. Aseta patja paikalleen.  

Viritä ideaa:

 • Jos haluat patjan pinnasta kosteutta hylkivän ja pyyhittävän, käytä päällystämiseen vahakangasta.
 • Voit ripustaa daybedin roikkumaan katoksen sijaan ison puun tukevaan oksaan tai pergolan vahvoihin kattopalkkeihin.
 • Ellet halua riippuvaa vuodetta, kiinnitä lauteeseen isot kalustepyörät tai jalat ja tee perinteisempi päiväpeti. 

1 kommentti