
Puutarhakalusteet: yleisimmät materiaalit
Ulos sijoitettavien piha- ja puutarhakalusteiden materiaaleilta vaaditaan enemmän kuin sisätilojen suojassa säilytettäviltä. Puoliviileään, lasitettuun tilaan sopivat herkemmätkin materiaalit, mutta auringonpaahteeseen tai taivasalle on hyvä valita kestäviä materiaaleja. Tavallisimmin puutarhakalusteiden materiaaleina käytetään puuta, muovia tai metallia. Polyrottinki ja muut muoviset puujäljitelmät ovat yleistyneet viime vuosina.
Puu
Ulkokäyttöön soveltuu parhaiten kestävä kovapuu, kuten tiikki. Puukalusteet kannattaa öljytä tai käsitellä vähintään kerran vuodessa, jotta ne säilyvät hyväkuntoisina. Puu kestää vaihtelevia sääolosuhteita melko hyvin, kunhan se ei joudu täysin kosteuden tai auringonpaahteen armoille.
Puisia puutarhakalusteita ostettaessa kannattaa varmistaa, että tuotteet ovat FSC-sertifioituja. Se takaa, että materiaali on tuotettu ympäristön ja työntekijöiden kannalta vastuullisesti.
Plussat ja miinukset
+ klassinen, aito luonnonmateriaali
+ laadukkaana kestävä
+ kalusteet voi korjata ja käsitellä uudelleen
+/– tukeva, mutta samalla painava
– vaatii säännöllistä hoitoa
– heikkolaatuinen puu ei kestä vaihtelevia sääolosuhteita
– trooppisissa kovapuulajeissa on vastuullisen tuotannon ongelmia
Polyrottinki ja puujäljitelmät
Muovista valmistettuja puujäljitelmiä kutsutaan esimerkiksi nimillä polyrottinki, Polywood, Aintwood, ja Artwood. Helppohoitoiset ja säänkestävät materiaalit kestävät niin sadetta kuin auringonpaahdettakin, joten niistä valmistettuja puutarhakalusteita voi säilyttää ulkona ympäri vuoden. Pakkasella muovi ei kuitenkaan kestä suurta painoa, joten kalusteita kannattaa varjella käytöltä ja lumen kerääntymiseltä.
Polyrottingista valmistetaan tavallisesti keveitä oleskeluryhmiä sohvineen ja tuoleineen, joissa on kestävä ja ruostumaton alumiinirunko. Polyrottinki on ohutta punosta, jonka laatu vaihtelee paksuuden ja joustavuuden mukaan. Muut puujäljitelmät ovat usein jykevämpiä, lankkumaisia materiaaleja, joista valmistetaan esimerkiksi ruokapöydän kansilevyjä. Vaikka materiaalit ovat pitkäikäisiä, ne tarvitsevat silti säännöllistä puhdistusta ja hoitoa. Polyrottinkituotteissa suositaan harmaan sävyjä, joissa lika ei näy kovin helposti.
Plussat ja miinukset
+ erittäin säänkestäviä materiaaleja
+ helppohoitoisia
+ keveä materiaali tekee kalusteiden siirtelystä vaivatonta
– vaaleat materiaalit saattavat likaantua
– valmistettu uusiutumattomista raaka-aineista
– eivät kestä käyttöä pakkasella
Muut muovit
Takavuosien muoviset puutarhatuolit aiheuttavat monille kylmiä väreitä. Nykyisin tarjolla on tyylikkäitä, moderneja vaihtoehtoja. Muotoilun ohella myös muovilaatujen kestävyyttä on kehitetty. Polyrottingin ja puujäljitelmien tavoin muutkin muoviset puutarhakalusteet ovat keveitä liikutella ja kestävät hyvin vaihtelevia sääolosuhteita.
Plussat ja miinukset
+ helppohoitoinen ja kevyt materiaali
+ kestää erilaisia sääolosuhteita hyvin
– naarmuuntuneet, tasaiset ja vaaleat muovipinnat likaantuvat helposti
– huonolaatuisena lyhytikäinen materiaali
Metalli
Etenkin alumiini on suosittu metallimateriaali piha- ja puutarhakalusteissa. Alumiini on kevyt, likaa hylkivä ja hyvin säänvaihteluita kestävä materiaali, joten kalusteita voi käyttää varsin huolettomasti.
Alumiinikalusteissa suositaan muovista valmistettuja selkä- ja istuinosia, jotka niin ikään kestävät vaihtelevia sääolosuhteita, pakkasta lukuun ottamatta.
Plussat ja miinukset
+ kestävä ja helppohoitoinen
+ kevyt, mutta samalla jämäkkä vaihtoehto
+ paljon erilaisia värivaihtoehtoja
– hintava materiaali
– ei kestä naarmuuntumista
– ilman pehmusteita kalusteilla on kova ja kylmä istua
Piha- ja puutarhakalusteiden hintaan vaikuttavat materiaali ja sen laatu, kalusteiden koko, merkki ja erikoisominaisuudet.
Muistilista piha- ja puutarhakalusteiden hankintaan
- Mieti omia käyttötarpeitasi. Haluatko pihallesi sirot kalusteet vai tarvitsetko oleskeluryhmän koko perheelle? Siirrätkö kalusteet tarvittaessa sateelta suojaan? Tarvitsetko erityisominaisuuksia? Esimerkiksi tuolien ja sohvien säädettävät jalat ovat kätevät hieman vinolla alustalla.
- Sijoita laadukkaisiin puutarhakalusteisiin, jotka kestävät vuosia. Kaikista edullisimmat tarjoustuotteet eivät useimmiten ole pitkäikäisimpiä, mutta keskihintaiset tuotteet voivat yllättää laadukkuudellaan.
- Selvitä myyjältä, millaista ylläpitoa kalusteet vaativat. Mieti myös etukäteen, kuinka paljon olet valmis huoltamaan kalusteita. Käyttöikää pidentävät oikeaoppinen käyttö ja säilytys sekä säännöllinen puhdistus.
- Tarkista, voiko kalustekokonaisuuksia täydentää myöhemmin esimerkiksi sohvilla, tuoleilla, raheilla ja pöydillä. Ulkotilan tunnelma pysyy harmonisena saman sarjan kalusteilla. Kasveilla, koristetyynyillä ja muilla sisustuselementillä voi tuoda vaihtelua tilaan.
- Huolehdi, että puutarhakalusteille on tarvittaessa säilytystilaa, jos niitä ei voi tai halua säilyttää ulkona vuoden ympäri.
- Viimeistele kalusteet mukavilla pehmusteilla. Säänkestävät pehmusteet helpottavat arkea, mutta nostavat kalusteiden hintaa huomattavasti. Mikäli et halua maksaa säänkestävyydestä, tavalliset irrotettavat pehmusteet ovat hyvä vaihtoehto.
Asiantuntija: tuotepäällikkö Tuija Ilvonen, Isku
Lisätietoja FSC-sertifioinnista osoitteessa fi.fsc.org