Viherpiha

Helpot kesäkukat auringonpaisteeseen

Aurinkoinen parveke tai terassi saattaa olla haasteellinen paikka kesäkukille. Valitsimme sinulle parhaimmat lajikkeet, jotka kestävät paahdetta ja näyttävät upeilta koko kesän pitkälle syksyyn saakka.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Tarhaverbena

Tarhaverbena (Verbena x hybrida) viihtyy loistavasti auringossa ja jopa paahteessa. Se tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Varjossa kasvi ei jaksa kukkia.

Muista lannoittaa tarhaverbenaa säännöllisesti jokaisen kastelun yhteydessä, jotta uusia kukkanuppuja muodostuu tasaisesti. Tarhaverbena kestää kuivahtamisen muttei märkää multaa.

Leikkaa kuihtuneet kukinnot pois varsineen, jotta kasvi haaroittuu entisestään ja muodostaa uusia kukkaterttuja.

Tarhaverbena sopii amppeliin, missä rennohkot varret pääsevät hienosti esiin.

Korkeus: 20-40 cm.

Kasvutapa: lamoava. 

Samettikukka

Samettikukat (Tagetes sp.) ovat mainioita kasveja paahteiselle paikalle, missä niiden vahvat värit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Samettikukissa on laaja väriskaala hennosta luonnonvalkoisesta vahvaan sitruunankeltaiseen ja aina voimakkaaseen tiilenpunaiseen asti. Myös kukintojen muodoissa on paljon valinnanvaraa. Pidätkö enemmän pikkukukkaisista lajikkeista vai  ruusua muistuttavista suurikukkaisista lajikkeista? Yhdistele samettikukan erilaisia muotoja keskenään sekä muiden paahteisen paikan kesäkukkien kanssa. 

Samettikukat on helppo kasvattaa itse siemenistä, sillä ne itävät ja kasvavat nopeasti. Katkaise pikkutaimet latvoistaan eli latvo taimet kertaalleen, jotta taimet kasvattavat sivuversoja. Pikkutaimet eivät siedä kylmää, joten istuta ne ulos vasta hallanvaaran mentyä, noin kesäkuun 10. päivän jälkeen.

Pienikukkaiset kääpiösamettikukat ovat mainoita kasveja tuuliselle paikalle, sillä niiden varret eivät katkeile helposti. Isosamettikukan varsi sen sijaan napsahtaa poikki kovassa tuulessa, joten sille sopii tuulensuojainen paikka.

Poista kuihtuneet kukat säänöllisesti. Kastele ja lannoita, jotta uusia nuppuja kehittyy lisää.

Korkeus: 15–60 cm. 

Kasvutapa: mätästävä ja pystykasvuinen.

Petunia

Petunioissa (Petunia sp.) riittää valinnanvaraa. Petuniasta on jalostettu suuri- ja kerrattukukkaisia kaunottaria sekä pikkukukkaisia amppelikasveja, joita kutsutaan miljoonakelloiksi. Kukkien värikirjo petunioissa on laajempi kuin millään muulla kesäkukalla.

Petuniat pitävät eniten lämpimästä ja aurinkoisesta kasvupaikasta. Jopa paahteessa ne pärjäävät, kunhan huolehdit säännöllisestä kastelusta. Puolivarjoisaankin paikkaan niitä voi istuttaa, mutta siellä ne eivät kuki yhtä runsaasti kuin auringossa. Varsinkin isokukkaiset lajikkeet kärsivät sateista, joten paras paikka niille on katoksen alla.

Nypi kuihtuneet kukat kukkapohjuksineen pois, ettei kasvi ala kehittää siemeniä. Petunioiden varret ja kukat ovat tahmeita, joten kuihtuneiden kukkien nyppiminen ei ole miellyttävää puuhaa. Pikkusaksilla ja suojakäsineillä työ sujuu helpommin. Miljoonakellon kuihtuneita kukkia ei sen sijaan tarvitse nyppiä, sillä ne jäävät uusien kukkien peittoon varsin nopeasti. 

Kastele ja lannoita tasaisesti, niin kasvit kukkivat syksyyn asti. Aivan loppusyksystä varret saattavat venähtää pitkiksi ja kukinta vähenee. Voit tarvittaessa lyhentää venähtäneitä versoja. Uusia kukkia alkaa syntyä lyhennettyihinkin varsiin tuota pikaa.

Korkeus: 15–30 cm.

Kasvutapa: mätästävä tai lamoava.

Tarhatähtisilmä

Tarhatähtisilmän (Osteospermum Ecklonis-ryhmä) kukinta on runsainta aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Paahteessa kukkien vahva väritys pääsee myös parhaiten oikeuksiinsa.

Tarhatähtisilmä viihtyy mullassa, joka säilyy tasaisen kosteana, mutta kasvi sietää hetkellistä kuivahtamistakin. Käytä mieluiten kesäkukkamultaa, johon lisätty kastelukiteitä, jotta saat pidennettyä kasteluväliä etenkin paahteisella ja tuulisella paikalla.

Poista kuihtuneet kukat säännöllisesti, jotta varsiin kehittyy koko ajan uusia nuppuja. Kesällä kukintaan saattaa tulla hetkellinen tauko. Jatka kastelua ja lannoitusta, jotta kukinta käynnistyy uudelleen. 

Korkeus: 35–60 cm.

Kasvutapa: pensastava.

Pelargoni

Pelargoni (Pelargonium sp.) on aurinkoisen ja paahteisen parvekkeen luottokasvi. Se selviää kuumassakin paikassa, kunhan huolehdit tasaisesta kastelusta. Lyhytaikainen kuivahtaminen ei ole vaaraksi. Lannoita kasvia miedolla lannoksella tasaisin välein, jotta kukinta jatkuu ja lehdet säilyvät vihreinä. Poista kuihtuneet kukinnot varsineen.

Voit talvettaa kesällä kasvatetun pelargonin, jos siirrät sen myöhään syksyllä viileään ja valoisaan paikkaan. Se voi jopa talvehtia ikkunalaudallakin, kunhan se ei joudu kärsimään lämpöpatterin kuivasta ja kuumasta ilmasta. Voit lisätä kasvia versojen latvoista. Elokuussa otetut latvapistokkaat saattavat talvehtia helpommin kuin itse emotaimet. Juurruta latvapistokkaat vedessä ja istuta multaan.

Lajikkeissa on runsaasti valinnanvaraa, ja värivalikoima ulottuu puhtaanvalkoisesta punaisen eri sävyihin sekä vahvaan liilaan.

Korkeus: 20–40 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen tai lamoava.

Tarhadaalia

Tarhadaalia (Dahlia x hortensis) viihtyy parhaiten auringossa mutta sietää puolivarjoakin.

Daaliat ovat hallanarkoja, joten niiden ulosistuttamista kannattaa viivytellä kylminä keväinä.

Istuta kasvi isoon ruukkuun ravinteikkaaseen multaan. Muista runsas lannoitus sekä tasainen kastelu. Tue korkeaksi kasvavat kukkavarret, etteivät ne napsahda tuulessa tai kukkien painosta poikki.

Leikkaa kuihtuneet kukat pois varsineen, jotta uusille nupuille riittää energiaa.

Jos pystyt talvettamaan juurakon kuivassa ja viileässä paikassa, nosta se syksyllä mullasta ennen halloja. Peittele juurakko kuivaan turpeeseen ja tarkista talven mittaan, ettei pintaan kehity hometta. Talvehtineen juurakon voit taas istuttaa uudelleen seuraavana keväänä.

Korkeus: 30–100 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

Marketta

Marketta (Argyranthemum sp.) on monipuolinen kasvi, sillä se sopii niin kukkapenkkiin kuin ruukkukasviksikin.

Istuta marketta mieluiten aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle. Paahteisella paikalla huolehdi tasaisesta kastelusta.

Lannoita kasvia jokaisella kastelukerralla, jotta kukkia kehittyy jatkuvasti runsaasti. Muista myös poistaa kuihtuneet kukat säännöllisesti.

Marketta on keväällä hallanarka, mutta loppusyksystä sen kylmyydenkesto paranee asteittain lämpötilojen viilentyessä. Voit kokeilla kasvin talvettamista sisätiloissa. Siirrä se syksyllä valoisaan ja viileään paikkaan talvehtimaan. Leikkaa tarvittaessa kasvustoa pienemmäksi, jolloin kasvin talvehtiminen helpottuu.

Korkeus: 30–100 cm.

Kasvutapa: pensastava tai rungollinen pikkupuu.

Lue lisää:

Julkaistu: 11.6.2014
1 kommentti