
Kesäkukat auringonpaisteeseen
1. Pelargoni
Pelargoni (Pelargonium sp.) on aurinkoisen ja paahteisen parvekkeen luottokasvi. Se selviää kuumassakin paikassa, kunhan huolehdit tasaisesta kastelusta. Lyhytaikainen kuivahtaminen ei ole vaaraksi. Lannoita kasvia miedolla lannoksella tasaisin välein, jotta kukinta jatkuu ja lehdet säilyvät vihreinä. Poista kuihtuneet kukinnot varsineen.
Voit talvettaa kesällä kasvatetun pelargonin, jos siirrät sen myöhään syksyllä viileään ja valoisaan paikkaan. Se voi jopa talvehtia ikkunalaudallakin, kunhan se ei joudu kärsimään lämpöpatterin kuivasta ja kuumasta ilmasta. Lue ohjeet pelargonin talvetukseen täältä.
Korkeus: 20–40 cm.
Kasvutapa: pystykasvuinen tai lamoava.
2. Daalia
Tarhadaalia (Dahlia x hortensis) viihtyy parhaiten auringossa mutta sietää puolivarjoakin. Daaliat ovat hallanarkoja, joten niiden ulosistuttamista kannattaa viivytellä kylminä keväinä.
Istuta kasvi isoon ruukkuun ravinteikkaaseen multaan. Muista runsas lannoitus sekä tasainen kastelu. Tue korkeaksi kasvavat kukkavarret, etteivät ne napsahda tuulessa tai kukkien painosta poikki. Leikkaa kuihtuneet kukat pois varsineen, jotta uusille nupuille riittää energiaa.
Daaliat voi myös talvettaa, jos käytössäsi on kuiva ja viileä paikka, kuten kellari tai varasto. Nosta kasvi syksyllä mullasta ennen pakkasia. Peittele juurakko kuivaan turpeeseen ja tarkista talven mittaan, ettei pintaan kehity hometta. Talvehtineen juurakon voit taas istuttaa uudelleen seuraavana keväänä.
Korkeus: 30–100 cm.
Kasvutapa: pystykasvuinen.
3. Tarhaverbena
Tarhaverbena (Verbena x hybrida) viihtyy loistavasti auringossa ja jopa paahteessa. Se tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Varjossa kasvi ei jaksa kukkia.
Muista lannoittaa tarhaverbenaa säännöllisesti jokaisen kastelun yhteydessä, jotta uusia kukkanuppuja muodostuu tasaisesti. Tarhaverbena kestää kuivahtamisen muttei märkää multaa. Leikkaa kuihtuneet kukinnot pois varsineen, jotta kasvi haaroittuu entisestään ja muodostaa uusia kukkaterttuja.
Korkeus: 20-40 cm.
Kasvutapa: lamoava.
4. Tsinnia
Pirteät tsinniat eli oppineittenkukat sopivat ruukkuun tai kukkaryhmään, ja ne kukkivat koko kesän. Lajikkeita löytyy sekä kerrannaiskukkaisia että yksinkertaisia mitä herkullisimmissa väreissä. Kerrotut tsinniat muistuttavat muhkeudessaan daaliaa.
Kylvä tsinnian siemenet maaliskuun lopulla–toukokuun alussa, niin kukinta alkaa heinäkuun alussa. Istuta taimet ulos, kun yöhallasta ei ole enää vaaraa, sillä laji on kylmänarka. Etelä-Suomessa voit myös kylvää suoraan maahan toukokuussa, mutta kukinta alkaa tällöin vähän myöhemmin.
Korkeus: 30–100 cm.
Kasvutapa: pystykasvuinen.
5. Samettikukka
Samettikukat (Tagetes sp.) ovat mainioita kasveja paahteiselle paikalle, missä niiden vahvat värit pääsevät oikeuksiinsa. Samettikukissa on laaja väriskaala hennosta luonnonvalkoisesta vahvaan sitruunankeltaiseen ja voimakkaaseen tiilenpunaiseen asti. Myös kukintojen muodoissa on paljon valinnanvaraa. Yhdistele samettikukan erilaisia muotoja keskenään sekä muiden paahteisen paikan kesäkukkien kanssa.
Samettikukat on helppo kasvattaa itse siemenistä, sillä ne itävät ja kasvavat nopeasti. Katkaise pikkutaimet latvoistaan eli latvo taimet kertaalleen, jotta taimet kasvattavat sivuversoja. Pikkutaimet eivät siedä kylmää, joten istuta ne ulos vasta hallanvaaran mentyä, noin kesäkuun 10. päivän jälkeen.
Pienikukkaiset kääpiösamettikukat ovat mainoita kasveja tuuliselle paikalle, sillä niiden varret eivät katkeile helposti. Isosamettikukan varsi sen sijaan napsahtaa poikki kovassa tuulessa, joten sille sopii tuulensuojainen paikka.
Korkeus: 15–60 cm.
Kasvutapa: mätästävä ja pystykasvuinen.
6. Petunia
Petunioissa (Petunia sp.) riittää valinnanvaraa! Petuniasta on jalostettu suuri- ja kerrattukukkaisia kaunottaria sekä pikkukukkaisia amppelikasveja, joita kutsutaan miljoonakelloiksi. Petunioiden värikirjo on valtava.
Petuniat pitävät eniten lämpimästä ja aurinkoisesta kasvupaikasta. Jopa paahteessa ne pärjäävät, kunhan huolehdit säännöllisestä kastelusta. Puolivarjoisaankin paikkaan niitä voi istuttaa, mutta siellä ne eivät kuki yhtä runsaasti kuin auringossa. Varsinkin isokukkaiset lajikkeet kärsivät sateista, joten paras paikka on katoksen alla.
Nypi kuihtuneet kukat kukkapohjuksineen pois, ettei kasvi ala kehittää siemeniä. Petunioiden varret ja kukat ovat tahmeita, joten kuihtuneiden kukkien nyppiminen ei ole miellyttävää puuhaa. Pikkusaksilla ja suojakäsineillä työ sujuu helpommin. Miljoonakellon kuihtuneita kukkia ei sen sijaan tarvitse nyppiä, sillä ne jäävät uusien kukkien peittoon varsin nopeasti.
Kastele ja lannoita tasaisesti, niin kasvit kukkivat syksyyn asti. Aivan loppusyksystä varret saattavat venähtää pitkiksi ja kukinta vähenee. Voit tarvittaessa lyhentää venähtäneitä versoja. Uusia kukkia alkaa syntyä lyhennettyihinkin varsiin tuota pikaa.
Korkeus: 15–30 cm.
Kasvutapa: mätästävä tai lamoava.
7. Tarhatähtisilmä
Tarhatähtisilmän (Osteospermum Ecklonis-ryhmä) kukinta on runsainta aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Tarhatähtisilmä viihtyy mullassa, joka säilyy tasaisen kosteana, mutta kasvi sietää hetkellistä kuivahtamistakin. Käytä mieluiten kesäkukkamultaa, johon lisätty kastelukiteitä, jotta saat pidennettyä kasteluväliä etenkin paahteisella ja tuulisella paikalla.
Poista kuihtuneet kukat säännöllisesti, jotta varsiin kehittyy koko ajan uusia nuppuja. Kesällä kukintaan saattaa tulla hetkellinen tauko. Jatka kastelua ja lannoitusta, jotta kukinta käynnistyy uudelleen.
Korkeus: 35–60 cm.
Kasvutapa: pensastava.
8. Marketta
Marketta (Argyranthemum sp.) on monipuolinen kasvi, sillä se sopii niin kukkapenkkiin kuin ruukkukasviksikin. Istuta marketta mieluiten aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle. Paahteisella paikalla huolehdi tasaisesta kastelusta. Lannoita kasvia jokaisella kastelukerralla, jotta kukkia kehittyy jatkuvasti runsaasti. Muista myös poistaa kuihtuneet kukat säännöllisesti.
Marketta on keväällä hallanarka, mutta loppusyksystä sen kylmyydenkesto paranee asteittain lämpötilojen viilentyessä. Voit kokeilla kasvin talvettamista sisätiloissa. Siirrä se syksyllä valoisaan ja viileään paikkaan talvehtimaan. Leikkaa tarvittaessa kasvustoa pienemmäksi, jolloin kasvin talvehtiminen helpottuu.
Korkeus: 30–100 cm.
Kasvutapa: pensastava tai rungollinen pikkupuu.
9. Neilikka
Neilikka (Dianthus) on mainio valinta aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. Neilikoiden suosioon on monta syytä: helppous, kestävyys, ja tietenkin kauneus! Kesäkukiksi sopivat erityisesti yksivuotiset neilikat, lisäksi on monia hurmaavia monivuotisia neilikoita. Tutustu eri neilikkalajikkeisiin täältä.
Yksivuotisissa kiinanneilikoissa eli kesäneilikoissa on vaaleanpunaiset, punaiset, liilat, valkoiset tai moniväriset kukat. Kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois ja lannoittaa kasvia miedolla, kukkiville kasveille tarkoitetulla lannoitteella.
Korkeus: 15–25 cm
Kasvutapa: Mätästävä.
Vinkki!
Kaipaatko ideoita varjoisalle tai puolivarjoisalle paikalle? Nämä kesäkukat viihtyvät puolivarjossa, nämä kesäkukat taas pärjäävät varjossa.
Juttua muokattu 20.5.2020 klo 9.30: Lisätty uusia kasveja ja runsaasti uusia kuvia. Julkaistu alun perin 11.6.2014.