Helpot kesäkukat varjoon
Piha ja puutarha
Helpot kesäkukat varjoon
Varjoisa parveke tai piha on monille kesäkukille haastava paikka. Onneksi löytyy kuitenkin monia sitkeitä sissejä, jotka kukoistavat myös niukassa valossa. Nämä 7 kesäkukkaa viihtyvät varjossa!
23.5.2020
 |
Viherpiha

Kesäkukat varjoon

1. Verenpisarat

Verenpisaroiden kukinnot ovat kuin sieviä ballerinoja!
Verenpisaroita löytyy lukuisissa väreissä. Aika kiva tämä simppeli valkoinenkin, eikö vain?

Verenpisarat (Fuchsia spp.) ovat varjoisan paikan kuningattaria. Niiden väri- ja muotokirjo on niin laaja, että verenpisaroita kannattaa hankkia enemmänkin rehevän ja värikkään ilmeen aikaansaamiseksi. Kokeile myös kyynelverenpisaraa, jolla on kirkkaan oranssinpunaiset suipot kukat runsaina terttuina. Se poikkeaa selkeimmin ulkonäöltään muista verenpisaroista. Kyynelverenpisaran kukat luovat varjoisaan paikkaan eksoottista ilmettä. Kurkkaa täältä 6 ideaa verenpisaraistutuksiin!

Verenpisarat viihtyvät parhaiten puolivarjossa ja varjossa. Lannoita kasvia säännöllisesti kastelun yhteydessä. Kasvi sietää sadetta, mutta vältä istuttamasta verenpisaraa tuuliselle paikalle, sillä kukkien painamat varret katkeavat helposti tuulessa.

Jos saat kasvin talvehtimaan sisätiloissa, niin pystyt kasvattamaan siitä vaikkapa rungollisen pikkupuun! Verenpisaraa voi myös lisätä pistokkaista.

Korkeus: 20–16 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen tai lamoava, lajikkeesta riippuen.

Seijan puutarhassa kodin sisäänkäyntiä komistavat upeat, rungolliset verenpisarat.

2. Harsotyräkki

Harsotyräkki on siitä helppo, ettei sen kuihtuneita kukkia tarvitse nyppiä – ja silti se kukkii koko kesän.
Tässä viehättävässä ruukkuasetelmassa harsotyräkin seuranan suikertaa lankaköynnös.

Harsotyräkki (Euphorbia hypericifolia 'Diamond Frost') eli tunnetummalta nimeltään poutapilvi on suosittu kesäkukukka, sillä valovaatimuksiltaan se on joka paikan kasvi. Kasvin etuna on se, että harsomainen valkoinen kukkapilvi sopii hienosti sekaistutukseen, jossa on muita suurikukkaisia lajeja.

Kastele poutapilveä lannoitevedellä säännöllisesti mutta varo liiallista märkyyttä. Mullan hetkellinen kuivahtaminen ei haittaa. Harsotyräkki ei vaadi nyppimistä ja näyttää raikkaalta koko kesän, sillä uudet kukat peittävät kuihtuneet.

Korkeus: 20–30 cm.

Kasvutapa: mätästävä.

3. Ahkeraliisa

Ahkeraliisa on loistovalinta parvekkeen tai pihan katveisille paikoille.
Pidätkö vaaleanpunaisista kukista? Ahkeraliisasta löytyy värejä jokaiseen makuun.

Ahkeraliisa (Impatiens walleriana) on loistokasvi varjoon. Siitä löytyy lukematon määrä kirkkaan värisiä, kirjavia  sekä myös kerrattukukkaisia lajikkeita, joilla saat vaihtelua ja väriä pimeimpiinkin sopukoihin.

Istuta ahkeraliisa ravineikkaaseen multaan ja huolehdi tasaisesta kastelusta ja lannoituksesta. Vesipitoiset varret ovat erittäin kylmäarkoja, joten älä istuta kasvia ulos liian varhain keväällä. Ahkeraliisa on helppo, sillä sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Ne varisevat kasvista itsekseen.

Korkeus: 20–30 cm.

Kasvutapa: mätästävä.

4. Sateenkaaripalsami

Sateenkaaripalsamin eli uudenguineanliisan (Impatiens hawkeri) hehkuvan väriset kukat tuovat varjoon etelän lämpöä ja hehkua. Kasvi viihtyy monilla paikoilla aina auringosta varjoon. Vaikka varjossa kukinta on vähäisempää, niin näyttävien kukkien ansiosta sitä kannattaa istuttaa varjoisallekin paikalle.

Lannoita sateenkaaripalsamia jokaisella kastelukerralla, jotta kasvi jaksaa muodostaa jatkuvasti uusia nuppuja. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä, sillä ne varisevat itsestään pois. Muista, että kasvin vesipitoiset varret ovat hallanarat, joten älä istuta sitä ulos liian aikaisin.

Korkeus: 30–50 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

5. Neitobegonia eli karjalanneito

Neitobegoniassa on ihanaa nostalgiaa.
Neitobegonia vaatii tuulensuojaisen paikan, jotteivat hauraat versot katkea.

Neitobegonia (Begonia Pendula-Ryhmä) on oikea joka paikan kasvi, joka viihtyy niin varjossa kuin auringossakin. Sitä kasvatetaan myös huonekasvina. Mukulabegonian tapaan neitobegoniakin tarvitsee ravinteikkaan mullan ja mieluiten tasaisen kosteuden, vaikka se kestääkin hetkellistä kuivahtamista. Liiallisesta märkyydestä se ei kuitenkaan pidä, joten varjoisalla kasvupaikalla tämä kannattaa huomioida ja kastella kasvia varoen.

Vältä istuttamasta tainta tuulisella paikalle, sillä tuulenpuuskat saattavat katkoa hauraita versoja.

Korkeus: 30–50 cm.

Kasvutapa: lamoava.

6. Lumiherttasomakki eli lumihiutale

Lumiherttasomakki (Sutera cordata 'Snowflake') kukkii valkoisin tai liiloin kukin. Se on erinomainen kasvi amppeliin tai isoon ruukkuun, jossa sen pitkät versot saavat ryöpytä reunan yli. Lumihiutale kukkii runsaimmin puolivarjoisalla paikalla mutta vielä varjossakin se tekee runsaasti kukkia. Etenkin valkokukkainen lajike sopii hienosti varjoon.

Lumihiutale on helppohoitoinen, sillä kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Ne varisevat itsestään ja uudet kukat peittävät ne nopeasti alleen.

Kastele ja lannoita kasvia säännöllisesti, jotta kukinta jatkuu tasaisena läpi kesän.

Korkeus: 25–50 cm.

Kasvutapa: lamoava.

7. Mukulabegonia

Mukulabegonia (Begonia x tuberhybrida) on hallanarka kasvi, joten älä siirrä sitä ulos liian varhain keväällä. Vesipitoiset mehevät varret palaltuvat helposti. Istuta mukulabegonia ravinteikkaaseen multaan ja lannoita säännöllisesti, jotta kukinta jatkuu läpi kesän.

Mukulabegonia kukkii hyvin varjossa tai puolivarjossa. Mutta se menestyy myös aurinkoisella paikalla. Silloin multa ei saa päästä kuivumaan. Kasvi on arka härmäsienitartunnalle, jos se kärsii kuivuudesta ja liiallisesta paahteesta. Valitse varjoiseen paikkaan kirkkaankeltainen tai valkoinen lajike, niin saat siimekseenkin valon tuntua.

Korkeus: 30–50 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

Vinkki!

Kaipaatko ideoita aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle? Nämä kesäkukat kukoistavat auringossa, nämä kukat viihtyvät puolivarjossa.

Juttua muokattu 23.5.2020: Lisätty runsaasti uusia kuvia. Julkaistu alun perin 11.6.2014.

1 kommentti