Ahkeraliisa on vaivaton kesäkukka, joka palkitsee puutarhurin näyttävällä kukinnallaan – katso vinkit ahkeraliisan kasvatukseen ja hoitoon

Ahkeraliisa on vaivaton kesäkukka, joka palkitsee puutarhurin näyttävällä kukinnallaan – katso vinkit ahkeraliisan kasvatukseen ja hoitoon
Ahkeraliisa on nimensä mukaisesti ahkera kukkimaan ja näyttävä kasvi pihaan kuin pihaan. Kasvi pärjää varsin vähällä hoidolla, joten se sopii hyvin huolettomalle kotipuutarhurille, joka ei halua kuluttaa kesää nyppien ylikukkineita kukkia. Täältä löydät parhaat vinkit ahkeraliisan hoitoon ja kasvatukseen!
Julkaistu 5.4.2019

Ahkeraliisa (Impatiens walleriana) sopii moneen paikkaan. Se on verraton kasvi sekä ruukussa että pihalle istutettuna.

Ahkeraliisan väreissä on valinnanvaraa valkoisesta oranssiin ja kirkkaanpunaiseen sekä pinkin ja vaaleanpunaisen eri sävyihin. Kukat voivat olla myös kaksivärisiä.

Perinteisten ahkeraliisojen lisäksi kasvista on tarjolla kerrannaiskukkaisia lajikkeita, joiden kukat muistuttavat läheisesti ruusun kukkia.

Yhdistele kirjava- ja kerrannaiskukkaista ahkeraliisaa yksivärisen kerrannaiskukkaisen ahkeraliisan kanssa. Istuta vielä höysteeksi vaaleanpunaista amppelidianaa ja kas, upea kesäkukkaruukku on valmis!

Ahkeraliisa: kasvatus ja hoito

Ahkeraliisan istutus

Ahkeraliisan varret ovat hyvin vesipitoiset, joten kasvia ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin. Hallayönä taimi paleltuu helposti. Istuta ulos vasta hallanvaaran mentyä.

Valo-olot

Ahkeraliisa ei ole kovin tarkka valo-oloista. Se kukkii varsin runsaasti varjossa ja puolivarjossa. Myös aurinkoiselle paikalle sen voi istuttaa, kunhan pitää huolen siitä, että mullassa riittää tasaisesti kosteutta. Kovaa paahdetta ja kuivuutta kasvi ei sen sijaan siedä.

Ahkeraliisa kukkii kiitettävästi myös varjossa. Tässä sen pariksi on istutettu murattia, joka ei varjoa säikähdä.

Ahkeraliisan kastelu, lannoitus ja muu hoito

Kastele ja lannoita ahkeraliisaa säännöllisesti, jolloin kukinta jatkuu tasaisena keväästä syksyyn.

Kasvi on helppohoitoinen, sillä sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä vaan ne varisevat itsestään pois.

Mätäsmäisesti kasvava ahkeraliisa kukkii upeasti aurinkoisellakin paikalla, kunhan maa pidättää kosteutta. Kukkapenkissä kasvavia ahkeraliisoja on syytä kastella ja lannoittaa säännöllisesti kuten ruukkukasvejakin.

Vinkki!

Ahkeraliisa mielletään yleensä ruukkukasviksi, mutta todellisuudessa se on mainio ryhmäkasvi puutarhassa. Jos et ole vielä keksinyt, mitä perennoja istutat kukkapenkkiisi, käytä ahkeraliisaa täyttämään aukkopaikat.

Tässä ahkeraliisaa on istutettu koko kukkapenkin pituudelta. Ahkeraliisan kukkien väriin sopii reunaan istutettu salvia.
Valkokukkainen kerrattu ahkeraliisa muistuttaa erehdyttävästi pientä ruusua.
2 kommenttia