Verenpisara on puutarhan herkkä kaunotar! Katso 6 ideaa istutuksiin
Piha ja puutarha
Verenpisara on puutarhan herkkä kaunotar! Katso 6 ideaa istutuksiin
Verenpisara on pihan ja parvekkeen puolivarjoisen nurkkauksen tähtitanssija. Yhdistele niistä näyttävä ryhmä tai yhdistä muiden kasvien kanssa.

1. Nosta verenpisara parvipaikoille

Nosta ’Beacon Rosa’ muiden nuokkuvakukkaisten verenpisaroiden tapaan amppeliin tai hyllyn päälle, missä kaartuville versoille jää tilaa esitellä värikkäitä tiukujaan. Verenpisaran kukat eivät tuoksu, joten halutessasi voit istuttaa kumppaniksi aromaattista rosmariinia tai timjamia.

2. Verenpisara on tunteiden tulkki

Jos puutarhaan pitäisi istuttaa yksi kasvi, jolle purkaa sydänsuruja, se voisi olla verenpisara ’Trudi Davro’. Valkoiset kerrannaiset kukat punastuvat vienosti aurinkoisella paikalla. Niin käy myös varjossa kukkien vanhetessa.

3. Yksin, mutta myös yhdessä

Jos haluat käyttää verenpisaraa ruukkuasetelmissa, valitse seuralaiset tarkkaan. Niiden on syytä olla kasvutavaltaan jämäköitä tai väreiltään voimakkaita, jotta ne erottuvat pensasmaisen verenpisaran joukosta. Tummankeltaisessa tarhaorvokissa on tarvittavaa vastavoimaa.

4. Kohti korkeuksia

Jos omistat viileän ja valoisan talvetuspaikan, voit saada verenpisarasta monivuotisen ilon. Kokeile kasvattaa verenpisara vaikka rungolliseksi pensaaksi. Siihen menee pari vuotta. Tarkoitukseen sopivat parhaiten pystykasvuiset lajikkeet, kuten jo 1880-luvulta ilahduttanut ’Display’.

Valitse yksi verenpisaran versoista päärungoksi ja tue se tukikepillä. Jätä kaikki lehdet kiinni päärunkoon. Poista sivuversot. Latvo, kun kasvi saavuttaa halutun korkeuden. Anna kolmen ylimmän sivuverson kasvaa latvustoksi, mutta poista muut.

5. Verenpisara – huomion keskipiste

Verenpisarat ovat niin säväyttävän näköisiä, että ne kannattaa istuttaa ruukkuun, joka ei vie huomiota kukilta. Ruukuksi kelpaa mikä vain astia, vaikkapa ruostunut peltitynnyri. Jos astian pohjalla ei ole reikää, lisää sinne soraa tai kevytsoraa salaojitukseksi. Verenpisara on nimittäin kranttu veden suhteen. Se ottaa nokkiinsa, jos multa pääsee kuivumaan, mutta myös liian märkä kasvualusta saa kasvin nuokkumaan. Kuvassa etualalla poseeraa ’Beacon’, vaaleampi, pienikukkainen lajike on ’Whiteknights Pearl’ .

6. Kesäinen tähtisade

Yleensä verenpisaroiden kuihtuneita kukkia on syytä nyppiä pois pitkin kesää, jotta kukintaan ei tule taukoa. Hollannissa vuonna 1990 jalostettu verenpisara ’Walz Jubelteen’ on mukava poikkeus. Riittää kun poistat siitä vanhoja kukkia pari kertaa kesässä, niin kasvi peittyy tähtimäiseen tuikkeeseen syksyyn saakka. Lisää tenhoa saat, kun istutat sen alle sävy sävyyn kukkivaa maksaruohoa pehmeäksi matoksi.

1 kommentti