12 tyhmää kysymystä kesäkukista
Piha ja puutarha
12 tyhmää kysymystä kesäkukista
Onko pakko lannoittaa? Entä miten petunia nypitään oikeaoppisesti? Kysyimme puolestasi tyhmät kysymykset kesäkukista – hortonomi Matti Vuori vastaa.
1.7.2019
 |
Meillä kotona

Kas, kesäkukkamultaa ei satu olemaan – voinko käyttää jotain muuta?

Kesäkukkamullan käyttäminen ei ole pakollista, mutta se on kesäkukkien tapauksessa multien mersu. Kesäkukkamulta on valmiiksi lannoitettua ja kalkittua – ja vähän valmistajasta riippuen siihen on saatettu lisätä pitkävaikutteista lannoitetta, joka riittää jopa koko kesäksi. Kesäkukat ovat kuitenkin sopeutuvaisia, joten tarvittaessa mikä tahansa multa sopii niille. Jopa edellisvuotinen multakin käy, jos muokkaa sitä lisäämällä uutta turvetta.

Onko kesäkukan ruukku pakko salaojittaa?

Riippuu ruukusta. Jos ylimääräinen vesi pääsee pois rei'istä, salaojitukseen ei ole tarvetta. Jos ruukku on umpinainen, pohjalla pitää olla reilu salaojakerros. Oleellista on se, että kasvi ei seiso vedessä. Tämä kannattaa huomioida etenkin, jos kesäkukka viettää kesän taivasalla.

Mitä käy, jos en lannoita kesäkukkia koko kesänä?

Kesäkukat pysyvät hengissä ilman lannoitusta, mutta lehdet menettävät väriä, kukinta heikkenee ja kasvi venyy eli kasvaa lähinnä pituutta. Suosittelen yleensä luonnonmukaista lannoitusta, esimerkiksi kanankakkarakeita. Se kannattaa huomioida, että rakeita ei kannata sekoittaa koko mullan sekaan, vaan laittaa ne yhteen kohtaan "möykkynä". Se toimii lannoitevarastona kasville. Lue kesäkukkien lannoituksesta tästä jutusta.

Saan tavallisesti kaikki kukat kuolemaan. Mikä on oikeasti helppo kesäkukka?

Samettikukka tai kesäbegonia eli pikkubegonia. Niitä käytetään paljon myös hautakukkina, koska ne ovat helppohoitoisia. Pelargoninkin sanotaan olevan helppo, mutta se vaatii lannoitusta, jotta se jaksaa kukkia.

Samettikukat ovat kauniita ja erittäin helppoja kasvatettavia. Lue lisää siitä, miten ne myös karkottavat tuholaisia.

Pärjääkö jokin kesäkukka muka ihan varjossa?

Lumihiutale on kesäkukka, joka elää ihan umpivarjossakin. Se kerää silti tarpeeksi hajavaloa. Varjossa pärjäävät myös monet kukkimattomat kasvit, kuten värinokkoset. Lisää varjoisan paikan kesäkukkia löydät tästä jutusta.

Moni kesäkukka pärjää "puolivarjossa". Mutta mikä ihme se puolivarjo oikein on?

Puolivarjossa viihtyvä kasvi ei menesty, jos on koko päivän varjossa. Puolivarjo tarkoittaa sellaista paikkaa, että kasvi ei ole ihan koko päivää auringossa, vaan esimerkiksi aamu- tai iltapäivällä. Puolivarjossa viihtyviä kesäkukkia löydät tästä jutusta.

Parvekkeeni on superpaahteinen. Vinkkaa sopiva kesäkukka, joka kestää aurinkoa!

Monikin kesäkukka pitää aurinkoisesta paikasta, mutta vaatii tasaista kastelua. Oikein paahteisella parvekkeella kasveja pitäisi joskus kastella parikin kertaa päivässä, sillä liian suurella yhdellä kastelukerralla ne hukkuvat veteen. Pelargonit ovat hyvä kasvi kuumaan paikkaan. Muita hyviä paahteisen paikan kasveja ovat portulakka, paksulehtiset mehikasvit ja verbena – se tosin vaatii paljon vettä. Lisää ideoita aurinkoisen paikan kesäkukkiin saat tästä jutusta.

Iki-ihana pelargoni kukoistaa aurinkoisellakin paikalla. Lue juttu, jossa esitellään 21 pelargonilajiketta.

Mikä on oikea tapa nyppiä petuniat: a) ottaa pelkkä kuihtunut kukka pois b) ottaa pois kukka ja mukana myös siemenaihe eli se kohta, jossa kukka on kiinni?

Oikea nyppimistapa riippuu siitä, miten petunia on lisätty. Jos petunia on lisätty siemenestä, se ryhtyy hanakasti tekemään siemeniä. Siksi se pitäisi nyppiä niin, että ottaa pois koko siemenaiheen. Amppelipetuniat taas ovat pääsääntöisesti pistokaslisättyjä. Silloin riittää, ettää nyppii pois pelkät kuihtuneet kukat. Toisaalta ei ole mitään haittaa, jos pistokaslisätyistä petunioista nyppii pois samalla myös siemenaiheen, joten siinä mielessä tapa b) on aina varma.

Petunia on amppelikukkien klassikko. Jos kaipaat lisää ideoita amppelikukkiin, lukaise tämä juttu.

Pitääkö miljoonakelloa nyppiä?

Miljoonakelloa ei onneksi tarvitse nyppiä (siinä olisikin puuhaa!). Kuihtuneet kukat varisevat pois itsekseen. Jos kasvi alkaa näyttää kärsineeltä, leikkaa latvoista muutama sentti pois. Viikon päästä se voi paremmin.

Miljoonakellon kuihtuneet kukat varisevat pois itsekseen.

Entä verenpisara, nypinkö siitä kuihtuneet kukat pois?

Verenpisaraakaan ei tarvitse välttämättä nyppiä. Mutta jos kasvi alkaa tehdä hedelmää, ne kannattaa poistaa, jotta verenpisara kukkii hanakammin. Lue tästä jutusta lisää verenpisaran hoidosta.

Kaipaatko ideoita verenpisaraistutuksiin? Niitä löydät tästä jutusta.

Onko keskikesällä myöhäistä kylvää kesäkukkien siemeniä?

Kesät ovat nykyään pitkiä, vaikka tietenkin loppukesästä saattaa tulla aikaisia hallojakin. Avomaalle voi esimerkiksi vielä istuttaa kesäkukkaseosta. Katso video kesäkukkien kylvämisestä.

Mitä ihmiset eivät yleensä tiedä kesäkukista?

Usein ihmisille tulee yllätyksenä se, että moni kesäkukka on syötävä. Sellaisia ovat esimerkiksi samettikukka, kesäbegonia, orvokki, leijonankita sekä monet pelargonit. Niiden terälehtiä voi käyttää esimerkiksi koristeina. Se kannattaa huomioida, että taimien viljelyssä saatetaan käyttää kasvunsääteitä, joiden varoaika on yleensä 5–6 viikkoa. Kun kesäkukka on kasvanut omassa pihassa tai parvekkeella noin kuukauden, se alkaa olla turvallinen. Luomutaimet olisivat tietenkin kaikkein parhaita. Jos ostaa taimen suoraan viljelijältä, voi tietenkin tiedustella mahdollisesta torjunta-aineiden käytöstä ja varmistaa, uskaltaako kukkaa syödä. Lue lisää syötävistä kukista tästä jutusta.

Kääpiösamettikukan kukissa on sitruksen makua. Riivi vain terälehdet salaattiin, kukkapohjan maku on karvas.

Hortonomi Matti Vuori välittää suomalaisia kesäkukkataimia jatkoviljelyyn. Myllypellon taimet -puutarha viljelee yrttien ja vihannesten taimia Ohkolassa, Mäntsälän ja Järvenpään välissä.

1 kommentti