Kotivinkki

Syötävät kukat

Syötävät kukat

Kasvata syötävät kukat koristeeksi ja mausteeksi. Kukkia on kiva napsia salaattiin tai jäädyttää kauniisti jääpalojen sisään.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Sari Tammikari
Mainos

Kehäkukan oranssit terälehdet, vienot orvokit ja taivaan sinen kanssa väristä kilpailevat ruiskaunokit ovat kuin keveitä keijukaisten herkkuja.

Kukat ovat kelvanneet ruoaksi myös kuninkaallisille ja keisareille jo antiikin ajoista lähtien. Varsinkin kuningatar Viktorian ajan Englannissa kukat koristivat ruokia, ja niitä käytettiin myös lääkkeenä. Erityisesti yläluokka raikasti suunsa ja makeutti ruokaansa kukilla. Ruusun terälehdet ja orvokit olivat käytössä yleisesti. 

Syötävien kukkien ravintoarvo ei ole korkea, mutta ne tuovat ruokiin ja kattaukseen ripauksen ylellisyyttä ja kauneutta. Mansikkainen fetasalaatti puhkeaa väriloistoon kehäkukan ja ruiskaunokin terälehtien avulla, samoin kesän juhlahetkien kakut ja leivonnaiset. Tavallinen juomavesikin muuttuu juhlavaksi, kun se koristellaan kukilla.

Myös yrttien kukkia voi käyttää piristyksenä ja maun antajana. Kokeile basilikan, mäkimeiramin ja yrtti-iison kukkia. Mintun kukat ja lehdet raikastavat erityisesti viileitä juomia, vettä ja salaatteja.Kääpiösamettikukan kukissa on sitruksen makua. Riivi vain terälehdet salaattiin, kukkapohjan maku on karvas.

Syötäviksi kukiksi kannattaa valita vain luomukasvatettuja taimia. Kukkataimet voi myös kasvattaa itse siemenistä. 

Taimistojen taimia saatetaan käsitellä lannotteilla ja torjunta-aineilla, joten ne eivät kelpaa syötäviksi. 

Sarviorvokki tarvitsee pitkän esikasvatuksen, joten siemenet kylvetään ruukkuihin helmi-maaliskuussa. Orvokkia voi kylvää myös suoraan kukkapenkkiin syksyllä. Syötävistä kukista pääsee nauttimaan sitten seuraavana vuonna. 

Samettikukista kääpiösamettikukka sopii hyvin syötäväksi. Kääpiösamettikukat kylvetään esikasvatukseen maalis-huhtikuussa. Ne kasvavat aluksi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään kääpiösamettikukat kasvavat tuuhean pensasmaiseksi. Kukan luomutaimia on saatavana melko hyvin puutarhamyymälöistä. 

Muut kylvökukkina käytettävät kukat, kuten krassi, ruiskaunokki ja kehäkukka, voi kylvää suoraan avomaalle, mutta lyhyt esikasvatus nopeuttaa kukintaa. 

Myös monet luonnonkukat ovat syötäviä. Esimerkiksi maitohorsmaa, apilaa ja voikukkaa voi kerätä lautaselle, kunhan poimii kukat kaukana tien laidasta. 


Ruiskaunokki on syötävien kukkien klassikko. Ruiskaunokkeja löytyy myös valkoisina, vaaleanpunaisina, lilana ja syvän purppuranpunaisina.

Kerää kukkasato mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan, tai juuri ennen tarjolle asettelua. Näin kukat eivät ehdi nuupahtaa.

Kukkaruoka on parhaimmillaan tuoreena, mutta voit myös kuivata kukkia. Ruusun, ruiskaunokin ja kehäkukan terälehdet ja laventelin kukat sopivat kuivattuina vaikkapa kakkutaikinaan tai teen maustajaksi. Laventelin kukkia käytetään myös Provencen yrttiseoksessa. Laventelilla, orvokilla ja ruusunterälehdillä voi maustaa sokereita. 

Kuivaa kukkasatoa myöhempää käyttöä varten kasvikuivurissa tai levitä kukat ohuelti uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivaa uunissa, luukku raollaan ja matalassa lämpötilassa. Säilytä kukat tiiviissä purkissa, valolta suojattuna. 

Tee kukkajääpaloja laittamalla kukkia veden kera jääpalalokerikkoon tai pakasta kukat suurissa rasioissa jääharkoiksi. Sujauta kaunis jää juhlahetkien booliin.


Krassista voi käyttää lehtiä, kukkia ja siemeniä. Lisää lehtiä ja kukkia vaikkapa salaattiin ja säilö siemeniä kapristen tavoin liemeen.

Jos annat orvokkien siementää kukkapenkkeihin, saat uusia taimia tuleville vuosille.

Puhtaasti kasvatettujen perinneruusujen, kuten valamonruusun, terälehtiä voi käyttää salaatissa tai niistä voi valmistaa ruusuhilloa tai -marmeladia.

Kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Voit kastaa kukan ohueen frittitaikinaan ja paistaa sen rapeaksi herkuksi.


Laventeli ilahduttaa pölyttäjiä. Se sopii myös sokerin maustamiseen.

Kehäkukan terälehtiä voi kuivata mausteeksi vaikka yrttiteesekoituksiin. 


Maustekrysanteemia eli kruunusuvi-kakkaraa voi kasvattaa yrttitarhassa silmänilona, mutta myös terälehtien ja maukkaiden kukkanuppujen vuoksi. Nuppuja käytetään aasialaisessa keittiössä muun muassa vokkiruoissa.

Kurkkuyrtin siniset kukat kaunistavat leivonnaisia ja salaatteja. 

Syötäviä kukkia

Kehäkukka | Calendula officinalis | Kehäkukka on tuttu kosmetiikkateollisuudesta, ja siitä voi valmistaa itsekin kehäkukkavoidetta. Käytä terälehtiä mausteena ja koristeena tai sekoita leipä- ja kakkutaikinaan. Kehäkukka kukkii reilun kuukauden päästä kylvöstä. Siitä on helppo kerätä syksyllä siemenet talteen. Se myös kylväytyy helposti itsekseen.
 

Kurkkuyrtti | Borago officinalis | Kurkkuyrtin eli rohtopurasyrtin kukat ovat huomiota herättävän siniset. Kun kylvät puutarhaasi kurkkuyrttiä, saat uusia taimia tulevillekin vuosille. Se kylväytyy itsekseen, ja ylimääräiset taimet on helppo kitkeä pois.
 

Kääpiösamettikukka | Tagetes tenuifolia | Mainio reunus- ja ruukkukasvi, jonka keltaisissa, oransseissa tai punertavissa kukissa on häivähdys sitruksen makua. Kukkii runsaasti ja pitkään, pakkasiin asti. 
 

Laventeli | Lavandula angustifolia | Laventelin tuoksuvat kukat keräävät ahkerasti pölyttäjiä. Laventelissa on runsaasti eteerisiä öljyjä, joten se on mainio maustaja sokerille ja maustesekoituksiin. Kuivatuista kukista voi tehdä myös tuoksupusseja liinavaatekaappiin tai käyttää merisuolan kera jalkakylpynä. 
 

Mauste- ja vihanneskrysanteemi | eli kruunusuvikakkara | Glebionis coronaria | Vihanneskrysanteemista voidaan käyttää terälehtiä ja nuoria, kukkimattomia versoja. Itse kukkapohjan maussa on kitkeryyttä. Japanissa ja Kiinassa vihanneskrysanteemi on suosittu ruokien maustaja. 
 

Pensas- ja köynnöskrassi | Tropaelenum majus | Lyhyt esikasvatus toukokuussa tai suorakylvö lämmenneeseen maahan. Kukissa pippurinen maku. Siemeniä voi säilöä kapristen tavoin. Krassi on hallanarka.
 

Tuoksupelargonit | mm. Pelargonium x fragrans | Perinteisten tuoksupelargonien kukat ovat syötäviä ja kauniita koristeita leivosten ja kakkujen päälle. Kukkien ja lehtien maku vivahtaa kullekin lajikkeelle ominaiseen tuoksuun, muun muassa sitruunaan, appelsiiniin, ruusuun ja hasselpähkinään. Myös omenapelargonin ja piparminttupelargonin kukat ja lehdet voi huoletta sujauttaa suuhun. 
 

Ruiskaunokki | Centaurea cyanus | Ruiskaunokki sopii kylvettäväksi keittiötarhan kaunistukseksi ja kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Herkistä kukista riivitään terälehdet, kukkapohja kannattaa jättää käyttämättä. 
 

Ruusut | Rosa | Periaatteessa kaikkia ruusulajeja voisi syödä, mutta leikkoruusut ja taimistojen taimet on usein käsitelty torjunta-aineilla. Valitse lautaselle esimerkiksi kurttulehtiruusua (Rosa rugosa) ja vanhanajan pensasruusuja. Kurttulehtiruusu on hyväntuoksuinen ja aromikas. Ruusuista voi tehdä myös ruusuvettä. 
 

Sarviorvokki | Viola cornuta | Monivuotinen pienikukkainen orvokki, jonka kukat ovat kirpeähköjä. Viihtyy puolivarjossa tai varjossa, runsasravinteisella kasvupaikalla.

Julkaistu: 18.2.2015