Syötävät kukat viimeistelevät kesäiset leivonnaiset, salaatit ja drinkit
Piha ja puutarha
Syötävät kukat viimeistelevät kesäiset leivonnaiset, salaatit ja drinkit
Syötävät kukat sopivat kakkujen ja leivonnaisten koristeeksi. Kukkia on kiva napsia mausteeksi salaattiin tai jäädyttää kauniisti jääpalojen sisään.
Julkaistu 7.5.2018
Kotivinkki

Kukat ovat kelvanneet ruoaksi kuninkaallisille ja keisareille jo antiikin ajoista lähtien. Varsinkin kuningatar Viktorian ajan Englannissa kukat koristivat ruokia, ja niitä käytettiin myös lääkkeenä. Erityisesti yläluokka raikasti suunsa ja makeutti ruokaansa kukilla. Ruusun terälehdet ja orvokit olivat käytössä yleisesti. 

Syötävien kukkien ravintoarvo ei ole korkea, mutta ne tuovat ruokiin ja kattaukseen ripauksen ylellisyyttä ja kauneutta. Mansikkainen fetasalaatti puhkeaa väriloistoon kehäkukan ja ruiskaunokin terälehtien avulla, samoin kesän juhlahetkien kakut ja leivonnaiset. Tavallinen juomavesikin muuttuu juhlavaksi, kun se koristellaan kukilla.

Myös yrttien kukkia voi käyttää piristyksenä ja maun antajana. Kokeile basilikan, mäkimeiramin ja yrtti-iison kukkia. Mintun kukat ja lehdet raikastavat erityisesti viileitä juomia, vettä ja salaatteja.

Aloita kokeilu muutamasta lajista ja laajenna valikoimaasi vähitellen. Näin opit eri lajien ominaisuuksia ja niille sopivia käyttökohteita. Muista kuitenkin, että kukkien käyttöä ei suositella astmaattisille tai allergisille.

Syötävien kukkien kasvatus

Syötäviksi kukiksi kannattaa valita vain luomukasvatettuja taimia. Kukkataimet voi myös kasvattaa itse siemenistä. Taimistojen taimia saatetaan käsitellä lannotteilla ja torjunta-aineilla, joten ne eivät kelpaa syötäviksi. 

Sarviorvokki tarvitsee pitkän esikasvatuksen, joten siemenet kylvetään ruukkuihin helmi-maaliskuussa. Orvokkia voi kylvää myös suoraan kukkapenkkiin syksyllä. Syötävistä kukista pääsee nauttimaan sitten seuraavana vuonna. 

Samettikukista kääpiösamettikukka sopii hyvin syötäväksi. Kääpiösamettikukat kylvetään esikasvatukseen maalis-huhtikuussa. Ne kasvavat aluksi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään kääpiösamettikukat kasvavat tuuhean pensasmaiseksi. Kukan luomutaimia on saatavana melko hyvin puutarhamyymälöistä. 

Muut kylvökukkina käytettävät kukat, kuten krassi, ruiskaunokki ja kehäkukka, voi kylvää suoraan avomaalle, mutta lyhyt esikasvatus nopeuttaa kukintaa. 

Myös monet luonnonkukat ovat syötäviä. Esimerkiksi maitohorsmaa, apilaa ja voikukkaa voi kerätä lautaselle, kunhan poimii kukat kaukana tien laidasta. 

Kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Voit kastaa kukan ohueen frittitaikinaan ja paistaa sen rapeaksi herkuksi.

Näin käytät syötäviä kukkia

  • Kerää kukkasato kuivalla säällä mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan, tai juuri ennen tarjolle asettelua. Näin kukat eivät ehdi nuupahtaa.
  • Huuhtele kukat ennen käyttöä. Tee kukkajääpaloja laittamalla kukkia veden kera jääpalalokerikkoon tai pakasta kukat suurissa rasioissa jääharkoiksi. Sujauta kaunis jää juhlahetkien booliin.
  • Kukkaruoka on parhaimmillaan tuoreena, mutta voit myös kuivata kukkia. Ruusun, ruiskaunokin ja kehäkukan terälehdet ja laventelin kukat sopivat kuivattuina vaikkapa kakkutaikinaan tai teen maustajaksi. Laventelin kukkia käytetään myös Provencen yrttiseoksessa. Laventelilla, orvokilla ja ruusunterälehdillä voi maustaa sokereita. 
  • Kuivaa kukkasatoa myöhempää käyttöä varten kasvikuivurissa tai levitä kukat ohuelti uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivaa uunissa, luukku raollaan ja matalassa, noin 50 asteen lämpötilassa. Kääntele kukkien terälehtiä muutaman kerran kuivumisen aikana.
  • Säilytä kukat tiiviissä purkissa, valolta suojattuna. Purkita terälehdet lajeittain tai kokeile omia sekoituksia eri kukkia yhdistämällä. Kuivattuja kukkia voi käyttää teeaineksena yrttiteesekoituksissa tai koristeina salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa.

Syötäviä kukkia

Kehäkukka, calendula officinalis

Kehäkukan terälehtiä voi kuivata mausteeksi vaikka yrttiteesekoituksiin.

Kehäkukka on tuttu kosmetiikkateollisuudesta, ja siitä voi valmistaa itsekin kehäkukkavoidetta. Käytä terälehtiä mausteena ja koristeena tai sekoita leipä- ja kakkutaikinaan. Kehäkukka kukkii reilun kuukauden päästä kylvöstä. Siitä on helppo kerätä syksyllä siemenet talteen. Se myös kylväytyy helposti itsekseen.

Kurkkuyrtti, borago officinalis

Kurkkuyrtin siniset kukat kaunistavat leivonnaisia ja salaatteja.

Kurkkuyrtin eli rohtopurasyrtin kukat ovat huomiota herättävän siniset. Kun kylvät puutarhaasi kurkkuyrttiä, saat uusia taimia tulevillekin vuosille. Se kylväytyy itsekseen, ja ylimääräiset taimet on helppo kitkeä pois.

Kurkkuyrtin lehdet ja varret sisältävät pyrrolitsidiinialkaloideja, minkä takia raskaana olevien ja esimerkiksi maksasairauksista kärsivien ei kannata syödä kasvin vihreitä osia.

Kääpiösamettikukka, tagetes tenuifolia

Kääpiösamettikukan kukissa on sitruksen makua. Riivi vain terälehdet salaattiin, kukkapohjan maku on karvas.

Mainio reunus- ja ruukkukasvi, jonka keltaisissa, oransseissa tai punertavissa kukissa on häivähdys sitruksen makua. Kukkii runsaasti ja pitkään, pakkasiin asti. 

Laventeli, lavandula angustifolia

Laventeli ilahduttaa pölyttäjiä. Se sopii myös sokerin maustamiseen.

Laventelin tuoksuvat kukat keräävät ahkerasti pölyttäjiä. Laventelissa on runsaasti eteerisiä öljyjä, joten se on mainio maustaja sokerille ja maustesekoituksiin. Kuivatuista kukista voi tehdä myös tuoksupusseja liinavaatekaappiin tai käyttää merisuolan kera jalkakylpynä. 

Mauste- ja vihanneskrysanteemi eli kruunusuvikakkara, glebionis coronaria

Maustekrysanteemia eli kruunusuvi-kakkaraa voi kasvattaa yrttitarhassa silmänilona, mutta myös terälehtien ja maukkaiden kukkanuppujen vuoksi. Nuppuja käytetään aasialaisessa keittiössä muun muassa vokkiruoissa.

Vihanneskrysanteemista voidaan käyttää terälehtiä ja nuoria, kukkimattomia versoja. Itse kukkapohjan maussa on kitkeryyttä. Japanissa ja Kiinassa vihanneskrysanteemi on suosittu ruokien maustaja.

Pensas- ja köynnöskrassi, tropaelenum majus

Krassista voi käyttää lehtiä, kukkia ja siemeniä. Lisää lehtiä ja kukkia vaikkapa salaattiin ja säilö siemeniä kapristen tavoin liemeen.

Lyhyt esikasvatus toukokuussa tai suorakylvö lämmenneeseen maahan. Kukkien terälehdissä pippurinen maku. Siemeniä voi säilöä etikkaan kapristen tavoin. Krassi on hallanarka.

Tuoksupelargonit, mm. Pelargonium x fragrans

Perinteisten tuoksupelargonien kukat ovat syötäviä ja kauniita koristeita leivosten ja kakkujen päälle. Kukkien ja lehtien maku vivahtaa kullekin lajikkeelle ominaiseen tuoksuun, muun muassa sitruunaan, appelsiiniin, ruusuun ja hasselpähkinään. Myös omenapelargonin ja piparminttupelargonin kukat ja lehdet voi huoletta sujauttaa suuhun. 

Ruiskaunokki, centaurea cyanus

Ruiskaunokki on syötävien kukkien klassikko. Ruiskaunokkeja löytyy myös valkoisina, vaaleanpunaisina, lilana ja syvän purppuranpunaisina.

Ruiskaunokki sopii kylvettäväksi keittiötarhan kaunistukseksi ja kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Herkistä kukista riivitään terälehdet, kukkapohja kannattaa jättää käyttämättä. 

Ruusut, rosa

Periaatteessa kaikkia ruusulajeja voisi syödä, mutta leikkoruusut ja taimistojen taimet on usein käsitelty torjunta-aineilla. Valitse lautaselle esimerkiksi kurttulehtiruusua (Rosa rugosa) ja vanhanajan pensasruusuja. Kurttulehtiruusu on hyväntuoksuinen ja aromikas. Ruusuista voi tehdä myös ruusuvettä. 

Sarviorvokki, viola cornuta

Jos annat orvokkien siementää kukkapenkkeihin, saat uusia taimia tuleville vuosille.

Monivuotinen pienikukkainen orvokki, jonka kukat ovat kirpeähköjä. Viihtyy puolivarjossa tai varjossa, runsasravinteisella kasvupaikalla.

Muokattu 28.7.2023 klo 13:00: Lisätty tietoa siitä, että kurkkuyrtin vihreät osat ovat lievästi myrkyllisiä.

1 kommentti