Samettikukka todellakin tehoaa tuholaisiin! Väittelyn voi lopettaa, sillä asia on nyt tieteellisesti todistettu
Piha ja puutarha
Samettikukka todellakin tehoaa tuholaisiin! Väittelyn voi lopettaa, sillä asia on nyt tieteellisesti todistettu
Puutarhurit ovat jo pitkään istuttaneet samettikukkia esimerkiksi tomaattien viereen, koska ovat huomanneet kukkien karkottavan tuholaisia. Skeptikot ovat epäilleet kikan tehoa, mutta nyt tutkijat ovat todistaneet puutarhureiden olevan oikeassa.
3.4.2019
 |
Meillä kotona

Aurinkoisen väriset samettikukat ovat tuttu näky paitsi kukkapenkeissä myös kasvimailla. Sen lisäksi, että samettikukat ovat kauniita ja erittäin helppoja kasvatettavia, puutarhurit ovat huomanneet kasvituholaisten kiertävän keltaoranssit kukkahurmurit kaukaa. Tästä syystä samettikukkia on tapana istuttaa erityisesti tomaattien ja muiden hyötykasvien läheisyyteen.

Koska käsitys samettikukkien tuholaisia karkottavasta tehosta on perustunut pitkälti kokemustietoon, myös epäilijöitä on ollut.

No, onko kyse täydestä humpuukista ja höpöhöpöstä? Ei ole, kertoo tuore tutkimus!

Samettikukkia on keltaisia, oransseja ja punaisia. Kylvöaika on huhtikuussa.

Newcastlen yliopiston tutkimuksessa asiaa selvitettiin istuttamalla samettikukkia (French marigold, Tagetes patula) tomaattien viereen. Tutkijat halusivat saada selville, miten samettikukkien läheisyys vaikuttaa ansarijauhiaisten (Trialeurodes vaporariorum) määrään tomaattikasvustoissa. Jauhiaiset ovat yleisiä kasvituholaisia myös Suomessa. Niiden toukat lymyävät lehtien alapinnoilla imien kasvinesteitä ja tuottaen mesikastetta, jossa viihtyvät homeet ja nokisienet.

Tutkimuksen mukaan jauhiaiset karttoivat kuin karttoivatkin samettikukkia: jos tomaatin lähellä kasvoi samettikukkaa, jauhiaisten määrä oli selvästi pienempi kuin tomaateissa, joiden lähellä kukkia ei ollut. Tutkijoiden mukaan tuholaisia häiritsi erityisesti samettikukkien erittämä limoneeni, jota on myös sitrushedelmissä.

Samettikukat kannattaa istuttaa kasvimaalle jo varhain. Tutkimuksen mukaan niiden teho nimittäin oli heikompi ”hätätilanteissa”, eli silloin, jos jauhiaiset olivat jo päässeet valloittamaan tomaatit.

Uutinen on hyvä paitsi tarhureille ja kukkien ystäville – myös luonnolle. Kun samettikukat todella tehoavat tuholaisiin, tarve kaikki hyönteiset tappaviin kemiallisiin karkotteisiin on pienempi.

Tutkimuksesta kirjoitti ensin Modern Farmer -sivusto. Lähteenä käytetty lisäksi Vieraslajit.fi-sivustoa.

2 kommenttia