Viherpiha

Helpot kesäkukat puolivarjoon

Suurin osa kesäkukista viihtyy puolivarjossa, missä paahde ei haittaa. Valitse tästä upeimmat kasvit puolivarjoon.
Kuvat Toni Härkönen

Koristetupakka

Koristetupakka (Nicotiana Sanderae-ryhmä) menestyy niin auringossa kuin puolivarjossakin. Tärkeintä on, että sen kasvupaikka on lämmin ja suojaisa.

Istuta kasvi ravinteikkaaseen kesäkukkamultaan ja kastele sekä lannoita säännöllisesti. Siirrä taimet ulos vasta hallanvaaran mentyä (useimmiten kesäkuun 10. päivän jälkeen).

Jos kasvi kasvattaa pitkät varret, tue ne varmuuden vuoksi. Tuulisella paikalla varret saattava kaatuilla tai katketa.

Poista mielellään kuihtuneet kukat säännöllisesti, jotta kasvi ei käytä energiaansa siementen muodostamiseen. Jos sen sijaan haluat kasvattaa omat siemenet, kerää niitä syksyllä ja kylvä varhain seuraavana keväänä.  Todennäköisesti siementaimet eivät ole emotaimensa kaltaisia, mutta kokeileminen on hauskaa

Korkeus: 20-100 cm. Kasvutapa: pystykasvuinen.

Isokirjopeippi

Isokirjopeippi (Solenostemon scutellarioides Rainbow- tai Wizard-lajikkeet) eli värinokkonen komeilee lehtiensä eikä niinkään kukkiensa avulla. Värinokkonen tunnetaan paremmin huonekasvina, mutta se on erinomainen kasvi parvekkeelle ja terassille. 

Isokirjopeippi viihtyy parhaiten puolivarjoisella tai aurinkoisella paikalla. Kovassa paahteessa lehdistön väri saattaa haalistua ja kasvi saattaa kärsiä mullan nopeasta kuivahtamisesta.

Käytä lannoitukseen kukkiville kasveille tarkoitettua lannoitetta, jossa ei ole liikaa typpeä. Typpi haalistaa lehtien väriä. Älä myöskään päästä kasvia kukkimaan, sillä sekin vaikuttaa lehtien värikkyyteen. Nypi kukkanuput pois, kun niitä alkaa kehittymään.

Istuta värinokkonen komeiden kukkivien kasvien, kuten koristetupakan tai vaikkapa vaaleanpunaiseen marketan seuraksi.

Siirrä kasvi syksyn tullen sisään viileään ja valoisaan paikkaan tai lisää pistokkaista.

Korkeus: 30-50 cm. Kasvutapa: pystykasvuinen.

Krassi

Krasseissa (Tropaeolum sp.) löytyy pensasmaisia tai köynnöstäviä lajikkeita. Ne viihtyvät aurinkoisella, puolivarjoisella ja jopa melko varjoisella paikalla, mutta varjossa kukinta on vähäisempää. Jos istutat kasvin paahteiselle paikalle, ole erityisen tarkka kastelussa, ettei kasvusto nuudu vedenpuutteesta. Puolivarjossa krassi viihtyy parhaiten ja kukkien värit pääsevät myös hienosti esiin. 

Lannoita krassia säännöllisesti miedolla lannoitevedellä. Liian vahva lannoitus aiheutta runsasta lehtien kasvua kukinnan kustannuksella.

Siirrä krassin taimet ulos vasta hallojen mentyä eli kesäkuun 10. päivän jälkeen, jolloin hallanvaara on yleensä ohi. Krassien varret ovat hyvin vesipitoisia, joten sen vuoksi ne ovat arkoja paleltumaan. Mehevät lehdet saattavat myös houkutella kirvoja, joten suihkuta kirvojen valtaamia taimia kylmällä vedellä. Jos tämä ei auta, käytä luonnonmukaista torjunta-ainetta kirvojen häätämiseksi.

Jos kasvusto tuuhettuu liikaa ja kukat uhkaavat jäädä lehdistön alle, napsi lehtiä sieltä täältä pois. Kerää krassista syksyllä siemeniä talteen, niin saat uusia taimia seuraavanakin vuonna.

Korkeus: 20-30 cm tai 200-300 cm. Kasvutapa: mätästävä tai köynnös.

Tuoksuheliotrooppi

Tuoksuheliotrooppi (Heliotropium arborescens) hurmaa vaniljaisella tuoksullaan. Sen kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen valkoisesta syvän violettiin.

Istuta tuoksuheliotrooppi aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan. Saat nauttia kukinnasta syksyyn saakka, jos poistat kuihtuneet kukat säännöllisesti. Myös säännöllinen lannoitus takaa runsaan kukinna.

Älä istuta hallanarkaa kasvia liian aikaisin keväällä ulos.

Korkeus: 30-50 cm. Kasvutapa: pystykasvuinen.

Sinitähtönen

Sinitähtösen (Ageratum houstonianum)  hapsumaiset kukat ovat kuin samettia, kun kasvi on täydessä kukassaan.

Istuta sinitähtönen ulos vasta hallanvaaran mentyä. Valitse kasville valoisa tai puolivarjoisa paikka. Kasvi kärsii sateesta, joten pyri istuttamaan se katoksen suojiin.

Kastele ja lannoita kasvia tasaisesti, niin uusia kukintoja kehittyy tasaisesti läpi kesän. Nypi kuihtuneet kukat pois, jotta uusilla kukilla on tilaa kehittyä.

Korkeus: 10-20 cm. Kasvutapa: pystykasvuinen.

Sinilobelia

Sinilobelia (Lobelia erinus) on yksi suosituimmista kesäkukistamme. Ei ihme, sillä harvalla kesäkukalla on yhtä voimakkaan väriset kukat.

Lobelia kuuluu jokapaikan kukkiin, joka menestyy varjosta paahteeseen. Syvimmässä varjossa kukinta on kuitenkin vähäisempää. Kovassa paahteessa on huolehdittava  tasaisesta kastelusta, ettei kasvusto nuupahda vedenpuutteesta. Kauneimmillaan lobelia on kuitenkin puolivarjossa, missä sen syvän violetit tai taivaansiniset kukat tulevat parhaiten esiin. Lobelia sopii myös tuuliselle paikalla, sillä oksat ovat taipuisat eivätkä napsahda tuulessa poikki.

Käytä jokaisella kastelukerralla mietoa lannoitetta, jotta kasvin voimat eivät ehdy ja kukinta jatkuu tasaisena.  Jos kukintaan tulee tauko, voit leikata kasvuston alas, jolloin uudet versot kehittävät nuppuja. Lobeliassa on se hyvä puoli, että runsaasta kukinnasta huolimatta kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Ne varisevat kasvista itsekseen pois.

Korkeus: 10-15 cm. Kasvutapa: mätästävä tai lamoava.

Orvokki

Orvokit (Viola Wittrorockiana-ryhmä ja Viola cornuta) ovat mainioita kesäkukkia, sillä ne aloittavat koko kesäkukkakauden ja selviävät hienosti kylmistäkin kevätöistä.

Orvokki kukkii parhaiten valoisalla tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, mutta menestyy myös varjossa tai jopa paahteessa.  Paahteisella paikalla kastelusta on huolehdittava, ettei se nuudu.

Nypi kuihtuneet kukinnot varsineen säännöllisesti, jotta uusia kukkia kehittyisi tasaisesti.

Kesän mittaan orvokkien varret saattavat venähtää ja alkavat lamota. Voit leikata kasvuston alas. Uuden kukkivat varret kehittyvät noin parissa, kolmessa viikossa. 

Jos haluat pihalle orvokin taimia, heitä kuihtuneet kukinnot maahan. Ainakin sarviorvokin maahan varisseista siemenistä itää lukemattomia pikkutaimia seuraavana keväänä.

Korkeus: 20-25 cm. Kasvutapa: mätästävä.

Lue lisää:

Julkaistu: 11.6.2014
Kommentoi »