Helpot kesäkukat puolivarjoon
Piha ja puutarha
Helpot kesäkukat puolivarjoon
Puolivarjo on monille kesäkukille ihanteellinen paikka, kun paahde ei vaivaa mutta valoa riittää. Valitse tästä ihanimmat ja helpot kesäkukat puolivarjoon!

Kesäkukat puolivarjoon

1. Orvokki

Orvokki on kesäkukkien klassikko, joka kestää pikkupakkasta ja kukkii koko kesän oikealla hoidolla.
Eivätkös nämä ’Frizzle Sizzle’ -tarhaorvokit olekin hurmaavia?
Sievä orvokki-istutus syntyy vaikka kookkaaseen lyhtyyn. Poimi lisää ideoita orvokki-istutuksiin täältä!

Orvokit (Viola Wittrorockiana-ryhmä ja Viola cornuta) ovat mainioita kesäkukkia, sillä ne aloittavat koko kesäkukkakauden ja selviävät hienosti kylmistäkin kevätöistä.

Orvokki kukkii parhaiten valoisalla tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, mutta menestyy myös varjossa tai jopa paahteessa. Nypi kuihtuneet kukinnot varsineen säännöllisesti, jotta uusia kukkia kehittyisi tasaisesti. Lue täältä lisää orvokin hoidosta. Kesän mittaan orvokkien varret saattavat venähtää. Tällöin voit leikata orvokin kasvuston alas. Uuden kukkivat varret kehittyvät noin parissa, kolmessa viikossa. 

Jos haluat pihalle orvokin taimia, heitä kuihtuneet kukinnot maahan. Ainakin sarviorvokin maahan varisseista siemenistä itää lukemattomia pikkutaimia seuraavana keväänä.

Korkeus: 20–25 cm.

Kasvutapa: mätästävä.

2. Isokirjopeippi eli värinokkonen

Värinokkonen tunnetaan kenties paremmin huonekasvina, mutta se sopii mainiosti myös parvekkeelle ja terassille.
Kuka kaipaa kukkia, kun lehdet ovat näin näyttävät?
Tässä värinokkosen kaverina on petunioita.

Isokirjopeipin (Solenostemon scutellarioides Rainbow- tai Wizard-lajikkeet) eli värinokkosen viehätysvoima perustuu kukkien sijaan kauniisiin lehtiin. Isokirjopeippi viihtyy parhaiten puolivarjoisella tai aurinkoisella paikalla. Kovassa paahteessa lehdistön väri saattaa haalistua ja kasvi saattaa kärsiä mullan nopeasta kuivahtamisesta.

Käytä lannoitukseen kukkiville kasveille tarkoitettua lannoitetta, jossa ei ole liikaa typpeä. Typpi haalistaa lehtien väriä. Myös kukinta vaikuttaa lehtien värikkyyteen – nypi siis kukkanuput pois, kun niitä alkaa kehittymään.

Voit istuttaa värinokkosen näyttävästi kukkivien kasvien, kuten koristetupakan tai vaikkapa vaaleanpunaiseen marketan, seuraksi. Kaunis istutus syntyy myös, kun yhdistät värinokkosen esimerkiksi heinien seuraan.

Siirrä kasvi syksyn tullen sisään viileään ja valoisaan paikkaan. Värinokkosta voi myös lisätä helposti pistokkaista.

Korkeus: 30–50 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

3. Koristetupakka

Koristetupakka viihtyy suojaisassa ja lämpimässä kasvupaikassa.
Valkoisesta koristetupakasta saa näyttävän istutuksen vaikka rouheaan betoniruukkuun.

Koristetupakka (Nicotiana Sanderae-ryhmä) menestyy niin auringossa kuin puolivarjossakin. Tärkeintä on, että sen kasvupaikka on lämmin ja suojaisa. Istuta kasvi ravinteikkaaseen kesäkukkamultaan ja kastele sekä lannoita säännöllisesti. Siirrä taimet ulos vasta hallanvaaran mentyä.

Jos kasvi kasvattaa pitkät varret, tue ne varmuuden vuoksi. Tuulisella paikalla varret saattava kaatuilla tai katketa. Poista mielellään kuihtuneet kukat säännöllisesti, jotta kasvi ei käytä energiaansa siementen muodostamiseen. Jos sen sijaan haluat kasvattaa omat siemenet, kerää niitä syksyllä ja kylvä varhain seuraavana keväänä. Todennäköisesti siementaimet eivät ole emotaimensa kaltaisia, mutta ainakin kokeileminen on hauskaa!

Korkeus: 20–100 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

4. Sinilobelia

Sinilobelia (Lobelia erinus) on yksi suosituimmista kesäkukistamme. Ei ihme, sillä harvalla kesäkukalla on yhtä voimakkaan väriset kukat.

Lobelia kuuluu jokapaikan kukkiin, joka menestyy varjosta paahteeseen. Syvimmässä varjossa kukinta on kuitenkin vähäisempää. Kovassa paahteessa on huolehdittava  tasaisesta kastelusta, ettei kasvusto nuupahda vedenpuutteesta. Kauneimmillaan lobelia on kuitenkin puolivarjossa, missä sen syvän violetit tai taivaansiniset kukat tulevat parhaiten esiin. Lobelia sopii myös tuuliselle paikalla, sillä oksat ovat taipuisat eivätkä napsahda tuulessa poikki.

Käytä jokaisella kastelukerralla mietoa lannoitetta, jotta kasvin voimat eivät ehdy ja kukinta jatkuu tasaisena.  Jos kukintaan tulee tauko, voit leikata kasvuston alas, jolloin uudet versot kehittävät nuppuja. Lobeliassa on se hyvä puoli, että runsaasta kukinnasta huolimatta kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Ne varisevat kasvista itsekseen pois.

Korkeus: 10–15 cm.

Kasvutapa: mätästävä tai lamoava.

5. Krassi

Rakastettu krassi on suosittu kesäkukka ja kasvimaan piristys.
Kerää krassista syksyllä siemeniä talteen, niin saat uusia taimia seuraavanakin vuonna!

Krasseissa (Tropaeolum sp.) löytyy pensasmaisia tai köynnöstäviä lajikkeita. Ne viihtyvät aurinkoisella, puolivarjoisella ja jopa melko varjoisella paikalla, mutta varjossa kukinta on vähäisempää. Jos istutat kasvin paahteiselle paikalle, ole erityisen tarkka kastelussa. Puolivarjossa krassi viihtyy parhaiten ja kukkien värit pääsevät myös hienosti esiin.

Siirrä krassin taimet ulos vasta hallavaaran mentyä. Krassien varret ovat hyvin vesipitoisia, joten ne ovat arkoja paleltumaan. Mehevät lehdet saattavat myös houkutella kirvoja, joten suihkuta kirvojen valtaamia taimia kylmällä vedellä. Lue lisää luontoystävällisistä keinoista kirvojen torjuntaan.

Lannoita krassia säännöllisesti miedolla lannoitevedellä. Liian vahva lannoitus aiheutta runsasta lehtien kasvua kukinnan kustannuksella. Jos kasvusto tuuhettuu liikaa ja kukat uhkaavat jäädä lehdistön alle, napsi lehtiä sieltä täältä pois.

Korkeus: 20–30 cm tai 200–300 cm.

Kasvutapa: mätästävä tai köynnös.

6. Tuoksuheliotrooppi

Tuoksuheliotrooppi hurmaa vaniljaisella tuoksullaan.

Tuoksuheliotroopin (Heliotropium arborescens) kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen valkoisesta syvän violettiin. Istuta tuoksuheliotrooppi aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan. Saat nauttia kukinnasta syksyyn saakka, jos poistat kuihtuneet kukat säännöllisesti. Myös säännöllinen lannoitus takaa runsaan kukinna. Älä istuta hallanarkaa kasvia liian aikaisin keväällä ulos.

Korkeus: 30–50 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

7. Koristeapila

Koristeapilan viehätysvoima perustuu sen sieviin lehtiin.
Koristeapilan tummat lehdet tuovat viehkoa vastapainoa vaaleille kukille. Tässä koristeapilan kaverina on kultalakkaa ja orvokkia.

Tutusta valkoapilasta jalostetut koristeapilat hurmaavat kauniilla lehdillään. Ne ovat erittäin kestäviä ja koristeellisia ruukkukasveja joko yksin sellaisenaan tai toisten kasvien lomassa.

Helppohoitoinen koristeapila pitää auringosta mutta viihtyy lähes paikassa kuin paikassa. Poista kuihtuneet kukat ja kastele säännöllisesti. Jos kasvi ränsistyy, leikkaa se alas, niin pian kasvusto uusiutuu ja näyttää taas raikkaalta.

Korkeus: 10 cm.

Kasvutapa: Mätästävä, lamoava.

8. Sinitähtönen

Sinitähtösen kukat ovat kuin pehmeää samettia!
Sinitähtönen kannattaa istuttaa katoksen alle tai muualle, missä sade ei pääse piiskaamaan sitä.

Sinitähtösen (Ageratum houstonianum)  hapsumaiset kukat ovat kuin samettia, kun kasvi on täydessä kukassaan.

Istuta sinitähtönen ulos vasta hallanvaaran mentyä. Valitse kasville valoisa tai puolivarjoisa paikka. Kasvi kärsii sateesta, joten pyri istuttamaan se katoksen suojiin. Kastele ja lannoita kasvia tasaisesti, niin uusia kukintoja kehittyy tasaisesti läpi kesän. Nypi kuihtuneet kukat pois, jotta uusilla kukilla on tilaa kehittyä.

Korkeus: 10–20 cm.

Kasvutapa: pystykasvuinen.

9. Tuoksupielus

Hunajaiselta tuoksuva tuoksupielus houkuttaa perhosia.

Kun kylvät tuoksupieluksen siemenet toukokuun lopulla maahan tai ruukkuun, saat nauttia hurmaavasta kukkaloistosta heinäkuusta alkaen. Tuuheakasvuinen tuoksupielus näyttää mainiolta esimerkiksi amppelissa tai muiden kukkien seurassa istutuksen reunassa.

Huolehdi tuoksupielusten kastelusta, sillä kukinta taantuu kuivuudessa. Jos kasvi ränsistyy, leikkaa versot puolivälistä. Pian kukinta taas virkistyy!

Korkeus: 10–20 cm.

Kasvutapa: Mätästävä.

10. Keijunmekko

Miten hauskoilta keijunmekon kukat näyttävätkään!
Keijunmekko on köynnös, joten istuta se esimerkiksi säleikköä vasten tai amppeliin.

Näyttävä keijunmekko on mainio köynnöstävä kesäkukka terassia tai parveketta komistamaan. Sen viehätysvoima perustuu erikoisiin kukkiin ja sieviin, sydämenmuotoisiin lehtiin. Jos kesä on lämmin, keijunmekko voi kasvaa jopa kolmemetriseksi!

Aseta keijunmekko kiipeämään esimerkiksi säleikköä pitkin tai istuta se amppeliin, niin saat näyttävän kukkaputouksen. Lue ohjeet keijunmekon hoitoon täältä!

Korkeus: 100–300 cm.

Kasvutapa: Köynnöstävä.

Vinkki!

Tiesitkö, että monet aurinkoisen ja myös varjoisan paikan kesäkukat menestyvät puolivarjossakin? Kurkkaa täältä aurinkoisen paikan kesäkukkasuositukset ja täältä vinkit varjossa viihtyvistä kesäkukista.

Aurinkoisella paikalla viihtyvät esimerkiksi tsinniat, pelargonit ja miljoonakellot.

Muokattu 25.5.2020: Lisätty runsaasti uusia kuvia ja kaksi uutta kasvia mukaan. Julkaistu alun perin 11.6.2014.

1 kommentti