Värinokkosen lisäys pistokkaista
Piha ja puutarha
Värinokkosen lisäys pistokkaista
Värinokkosen lisäys pistokkaista on helppoa. Värinokkonen eli isokirjopeippi juurtuu nopeasti. Samalla tavalla voit tehdä uusia alkuja myös yrteistä.
Julkaistu 26.8.2015
Viherpiha

Juurruta talvetettavista kesäkukista ja yrteistä uusia taimia. Pienet taimet vaativat talvisäilössä vähän tilaa, ja ne saattavat talvehtia emokasveja paremmin.

Isokirjopeippi eli värinokkonen on lyhytikäinen kasvi, joka juurtuu helposti. Kookkaat kasvit ränsistyvät talvella, kun taas nuoret selviävät kevääseen monesti vähäisin vaurioin.

Samalla periaatteella voit ottaa pistokkaita loppukesällä yrteistä.

Elo–syyskuussa luonnonvalo riittää pistokkaiden juurtumiseen.

Näin lisäät värinokkosen pistokkaista

1. Leikkaa pistokas emokasvista, joka on terve ja hyvässä nestejännityksessä.
2. Nuoret versot ovat elinvoimaisia, joten ne juurtuvat parhaiten. Poista alimmat lehdet ja mahdolliset kukkanuput. Jätä pistokkaaseen vain 1–3 ylälehteä. Katkaise pistokas terävällä veitsellä lehtihangan alapuolelta.
4. Tee tikulla reikä multaan ennen kuin tökkäät pistokkaan siihen. Kevytsora, hiekka ja perliitti tuovat kasvualustaan sopivasti ilmavuutta. Sumuttele pistokkaita ja suojaa nuupahtavat alut ilmavasti muovilla. Myös puolikas, korkiton muovipullo sopii tarkoitukseen. Varo hometta, joka iskee kosteassa pehmeäsolukkoisiin pistokkaisiin.

Lue lisää

Kommentoi »