Viherpiha

Petunian hoito ja kasvatus


Petunia tarvitsee säännöllistä kastelua ja lannoitusta, jotta se jaksaa kukkia koko kesän. Kun huolehdit petunian hoidosta hyvin, se palkitsee sinut upealla ja värikkäällä kukkaloistolla.
Kuvat Minna Mercke Schmidt

Petuniat ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, ja ne rakastavat valoa ja lämpöä. Uudet lajikkeet ihastuttavat paitsi lukuisilla eri väreillään, myös vaivattomuudellaan – kuihtuneiden kukkien nyppiminen kuuluu monen osalta jo historiaan.

Paikka

Valoisa, aurinkoinen tai puolivarjoinen. Petuniat tarvitsevat vähintään 5–6 tuntia auringonvaloa päivässä. Auringossa kukinta on runsaampaa kuin puolivarjossa. Suurikukkaiset petuniat kestävät huonosti sadetta, joten ne on syytä pitää räystään alla tai muulla katetulla paikalla. Pikkupetuniat sopivat kevään ensimmäisiin ruukkuistutuksiin, sillä ne sietävät kylmää melko hyvin.

Kasvualusta

Vettä läpäisevä kukkamulta, jota voit halutessasi parantaa kompostimullalla tai maatuneella hevosenlannalla.

Petunian hoito

Petuniat ja pikkupetuniat kaipaavat runsaasti ravinteita pitääkseen kasvua ja kukintaa yllä. Kastelulannoita kerran viikossa tai käytä pitkävaikutteisia lannoitteita. Petuniat pitävät tasaisesta kastelusta. Älä anna mullan kuivua ja varo ylikastelua. Osa lajikkeista vaatii kuihtuneiden kukintojen poistamista. Pikkupetuniat kestävät mullan kuivahtamista. Kastele Callie-sarjan lajikkeita vasta, kun pintamulta on kuiva. Vanhoja kukintoja ei tarvitse nyppiä.

Japanissa jalostetut surfiniapetuniat ovat nousseet maailmanmaineeseen vuolaalla kukinnallaan ja hyvällä säänkestollaan. Ne ovat tuttu näky amppeleissa, missä niiden jopa metrin pituisiksi venyvät versot pääsevät oikeuksiinsa. Vain kuivumisesta nämä riippapetuniat ottavat helposti nokkiinsa. Tässä ’Priscilla’-surfinia kietoutuu hopeakäpälän, harsotyräkin ’Euphoric’ ja tarhaverbenan tiukkaan syleilyyn.
Julkaistu: 20.6.2015