Viherpiha

Begonian jakaminen

Julkaistu: 24.5.2005

Kysymys:

Voiko isokukkaisen begonian mukulaa jakaa? Vanhimmat säilyneet begonian mukulani ovat jo viidettä kesää kasvamassa. Keväällä totesin, että muutamille niistä ei pian ruukun leveys (13 cm) riitä, mutta en haluaisi varata mahdottoman isoakaan ruukkua esikasvatukseen. Kesät begoniat ovat nimittäin olleet kukkapenkissä ja viihtyneet siellä oikein hyvin. Yhdestä mukulasta saattaa tulla jopa kolme vartta. Ajattelin, että jos puukolla halkaisisi kuin perunan... Vai meneekö leikkaushaavaan pöpöjä ja mukula kuolee? Sitä en haluaisi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Begonian mukula voidaan halkaista terävällä veitsellä niin, että jokaiseen jakolohkoon jätetään vähintään yksi kasvullinen silmu. Halkaisupinta on luonnollisesti altis pöpöille. Joissakin ohjeissa kehotetaan kastamaan leikkauspinta jauhemaiseen rikkiin, joka edistää suojaavan solukerroksen kasvua haavoihin ja vähentää mätänemistä. Leikkauspintojen kannattaa myös antaa kuivahtaa ennen jaettujen mukulalohkojen uudelleen istuttamista. Rikkijauhetta saa mm. apteekeista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.