Daalian hoito ja kasvatus – näillä ohjeilla nautit daalioiden kukoistuksesta vuodesta toiseen
Piha ja puutarha
Daalian hoito ja kasvatus – näillä ohjeilla nautit daalioiden kukoistuksesta vuodesta toiseen
Daalian viitseliäs hoito palkitsee kotipuutarhurin upealla ja pitkään kestävällä kukinnolla, vuodesta toiseen – kun vain nostat juurakot syksyllä säilöön. Katso kattavat ohjeet daalioiden kasvatukseen ja hoitoon!
7.8.2018
 |
Viherpiha

Daaliat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Harrastajat vaihtelevat ja jakavat juurakonpaloja vanhoista daaliakannoista ja uusia risteytetään jatkuvasti.

Daaliat ilahduttavat loistollaan heinäkuusta eteenpäin. Ne kukittavat puutarhaa pitkään ja runsaasti.

Meksikosta kotoisin olevasta daaliasta löytyy lajikkeita joka makuun. Sen runsaalla kukinnalla kukitat romanttisen ja runsaan puutarhan, mutta yhtä lailla tuot moderniin pihapiiriin näyttävän väriyksityiskohdan.

Daalian hoito – näin saat kasvin kukoistamaan:

Daalialle sopiva kasvupaikka

Daaliat viihtyvät sekä ruukuissa että suoraan maahan istutettuina.

Jos haluat, että daaliasi kukoistavat, istuta kasvi lämpimään, aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan, kuten suojaiselle seinustalle. Esimerkiksi aurinkoinen terassi tai parveke ovat omiaan ruukkuistutuksille.

Ravinteikas kasvualusta on daalialle mieleen, joten istutusmultaa kannattaa parantaa kompostimullalla.

Daalian istutus

Daaliat ovat arkoja hallalle. Istuta daaliat ulos vasta, kun hallayöt eivät enää uhkaa. Voit myös suojata istutukset huolellisesti. Maan eteläosissa juurakon voi istuttaa suoraan maahan, mutta pohjoisemmassa esikasvatus aikaistaa kukintaa.

Siemenestä kasvatettavat daaliat kannattaa kylvää huhtikuussa. Näin ne kukkivat loppukesän tienoilla.

Liian lämpimässä ja vähässä valossa kasvavista taimista tulee helposti pitkiä ja honteloita, kun ne kurottavat kohti valoa. Viileässä taimista saa helpommin tukevat. Totuta taimet pienissä erissä ulkoilmaan ja alkukesän voimakkaaseen auringonvaloon, joka voi polttaa herkät taimet.

Istuta daaliat siten, että mukulajuurien päälle tulee multaa noin 5–10 senttimetriä. Tarkista, että edellisvuoden varrentynkä on ylöspäin. Kastele juurtumisen varmistamiseksi.

Kun istutat daaliat omaksi ryhmäksi, on juurakoiden nostaminen syksyllä helppoa. Silloin ei tarvitse varoa muiden kasvien juuria. Jos haluat istutukseen lajien runsautta, sopivat seuralaiset löytyvät trooppisista lajeista, esimerkiksi kannoista. Ne kaivetaan daalioiden lailla syksyisin maasta ja talvetetaan viileässä. Suosi ruukkuistutuksissa matalia lajikkeita.

Daalian kastelu ja lannoitus

Daalia tarvitsee runsaasti vettä, mutta se ei siedä juurilla seisovaa kosteutta. Varsinkin ruukuissa kasvavat daaliat kuivuvat herkästi, joten muista kastella säännöllisesti.

Daaliat tarvitsevat kukoistaakseen runsaasti typpeä. Nuppujen kehittymisvaiheessa lannoita veteen sekoitetulla puutarhan täyslannoksella.

Yllätys perunapenkkien keskellä! Anu Jokela on omistanut viljelypalstansa daalioille ja muille värikkäille leikkokukille. Kurkista Anun kauniiseen kukkapalstaan ja lue juttu.

Daalian tukeminen

Tue korkeimmat lajikkeet ajoissa, sillä daalian varret voivat tuulisella paikalla katkeilla. Tue daaliat kaarituella tai kepin ja pehmeän narun avulla.

Daalian hoito kesän aikana

Nypi kukkineet kukat pois. Poista daalioista myös mahdolliset perhosentoukat ja häädä etanat.

Daalian talvettaminen

  1. Suojaa arat daaliat syksyllä harson avulla ensimmäisiltä hallaöiltä.
  2. Pakkasen purtua lehdet ja kasvusto mustuvat. Katkaise mustunut kasvusto, mutta jätä juurakko vielä maahan tuleentumaan. Jos on sateista, suojaa juurakot ja maa muovilla, jotta ne saavat tuleentua rauhassa.
  3. Nosta juurakko noin viikon kuluttua varovaisesti maasta esimerkiksi talikon avulla, puhdista mullasta ja vie kellariin tai varastoon kuivumaan.
  4. Varusta juurakot nimilapuin ja kirjaa ylös väri ja kasvukorkeus, jotta seuraavana keväänä osaat istuttaa juurakot sopivaan paikkaan.
  5. Laita kevyesti kuivahtanut juurakko hiekan tai turpeen sekaan tai paperipussiin ja vie viileään, pakkasettomaan tilaan. Noin 5-asteinen, sopivan kuiva tila on paras daalian juurakoiden talvetukseen.
  6. Tarkista talven aikana, että talvehtimaan nostamasi juurakot eivät kuivu. Kastele tai sumuttele niitä tarvittaessa kevyesti, jos juurakkopatukoiden pinta näyttää kurttuiselta. Varo kuitenkin liikaa kosteutta, jotta juurakot eivät mätäne.
  7. Huhtikuun lopulla nosta juurakot valoon ja kastele ne. Jaa juurakot, jos se on tarpeellista.

Vuosien varrella kasvava juurakko tuo aina lisää kukkaloistoa ja palkitsee talvettamisen vaivan. Katso kuvalliset ohjeet daalian talvetukseen.

Vinkkejä daalian kasvattajalle

  • Daalian voi hankkia kevättalvella juurimukuloina, kesäkukkana myytävänä taimena tai kasvattaa itse siemenestä.
  • Pääverson katkaiseminen eli latvominen tuuheuttaa taimia, ja kuihtuvien kukkien poistaminen lisää kukintaa.
  • Daaliat kestävät hyvin myös maljakossa, joten puutarhan kaunottaret ilahduttavat myös leikkokimpuissa.

Kaikki rakastavat nyt daalioita! Mutta mistä uusi hypetys sai alkunsa? Kukkahurmoksen supertähti löytyy pieneltä leikkokukkatilalta Yhdysvalloista – lue Erin Benzakeinin perustaman Floret Flower Farmin tarina.

Kuva: Chris Benzakein

Valitse suosikkisi daalioiden lajikekirjosta

Vaihtoehtoina on yksinkertaisesti kukkivia ja runsaan kerrannaiskukkaisia lajikkeita. Pienimmät kukat ovat muutaman sentin kokoisia, suurimmat kasvavat halkaisijaltaan jopa pariinkymmeneen senttiin.

Väriskaala on laaja – puhtaan valkoisesta kermaan, keltaiseen ja oranssiin, vaaleanpunaisesta tummanviininpunaiseen, jopa monivärisiin.

6 kommenttia