Neilikka lumoaa ruukussa ja kukkapenkissä – tutustu lajeihin ja löydä omat suosikkisi
Piha ja puutarha
Neilikka lumoaa ruukussa ja kukkapenkissä – tutustu lajeihin ja löydä omat suosikkisi
Neilikka on erinomainen valinta aurinkoiselle ja paahteiselle pihalle tai parvekkeelle. Myynnissä on sekä yksivuotisia että monivuotisia neilikoita – kaikki suloisen kauniita ja helppoja kasvattaa. Tutustu neilikkaan sekä neilikan eri lajeihin jutussamme!

Neilikka (Dianthus) on erittäin suosittuja kesäkukkia tai monivuotisia perennoja. Suosioon on monta syytä: ne ovat kestäviä, helppohoitoisia ja kauniita. Neilikkalajien joukosta löydät sopivan kasvin ruukkuun, parvekkeelle, kukkaryhmän tai pensaiden reunuskasviksi, kivikkopuutarhaan tai maanpeitteeksi.

Neilikat kukkivat runsaasti ja pitkään loppukesällä ja ihastuttavat vaaleanpunaisen ja valkoisen ja liilan sävyisillä kukillaan. Lehdet ovat melko pienet ja kapoiset. Monet neilikat houkuttelevat perhosia ja pölyttäjiä tuoksullaan.

Leikkokukkina neilikat ovat vertaansa vailla – ne kestävät maljakossa jopa kolme viikkoa.

Monivuotiset neilikat

Useat monivuotiset neilikat ovat talvenkestäviä, kunhan niille luodaan hyvät kasvuolosuhteet. Ne viihtyvät hyvin läpäisevässä, hiekansekaisessa maassa aurinkoisella tai jopa paahteisella paikalla. Kalkitse kasvualusta.

Puutarhan monivuotiset neilikkalajit eivät siedä talvimärkyyttä. Vältä muutenkin liiallista kastelua, sillä varsinkin nuoret taimet voivat saada taimipoltetta. Juurella seisova vesi voi mädännyttää neilikat.

Erilaiset neilikat ruukkuun ja kukkapenkkiin

Kiinanneilikka

Tunnetaan myös nimellä kesäneilikka. Koko kesän kukkiva yksivuotinen kesäkukka ruukkuun, kukkapenkkiin tai reunuskasviksi aurinkoiselle paikalle. Suuret vaaleanpunaiset, punaiset, liilat, valkoiset tai moniväriset kukat. Nypi kuihtuneet kukat pois ja lannoita miedolla kukkiville kasveille tarkoitetulla lannoitteella. Suotuisina talvina kesäneilikat voivat talvehtia maassa.

Korkeus: noin 15–25 cm

Ketoneilikka

Kestävä ja helppohoitoinen, monivuotinen neilikka aurinkoiselle paikalle. Kasvaa luonnonvaraisena Suomessa ja on melko yleinen. Leviää helposti itsestään ja valtaa siten kasvualaa. Matalakasvuinen ketoneilikka sopii hyvin kivikkoryhmiin, muureille sekä niittykukaksi harvaan niittyyn. Viihtyy parhaiten niukkaravinteisessa, läpäisevässä ja kuivahkossa maassa. Kukkii erittäin runsaana mättäänä kesä–elokuussa. Kukat ovat punaiset, valkoiset tai vaaleanpunaiset.

Korkeus: noin 10–20 cm

Amurinneilikka

Monivuotinen ja pitkään kukkiva neilikka aurinkoiselle paikalle. Sopii kasvatettavaksi ruukussa tai muiden kasvien reunakasvina. Violetteja kukkia avautuu heinäkuulta syyskuulle. Kestävä.

Korkeus: noin 15–30cm

Harjaneilikka

Kaksivuotinen, näyttävä neilikka aurinkoiselle paikalle. Pallomainen kukinto koostuu useasta pienestä kukasta. Harjaneilikkaa voi lisätä siemenistä. Se kasvattaa lehtiruusukkeen ensimmäisenä vuonna ja kukkii vasta seuraavana kesänä kylvöstä, heinäkuusta elokuuhun. Harjaneilikka houkuttelee pölyttäjähyönteisiä.

Korkeus: lajikkeen mukaan 20–60 cm

Sulkaneilikka

Monivuotinen laji, joka sopii hyvin maanpeittokasviksi. Mätästävä, mattomainen kasvutapa. Yksinkertaisten tai kerrannaisten, tuoksuvien kukkien väri valkoinen, vaaleanpunainen tai punainen. Kerrannaiskukkaiset lajit ovat talvenarempia kuin yksinkertaiset. Kukkii runsaasti heinä–elokuussa. Hyvä perhoskukka.

Korkeus: noin 20–40 cm lajikkeesta riippuen

Pulskaneilikka

Monivuotinen neilikka. Hapsureunaiset ja vaaleanvioletit kukat heinä–elokuussa. Tuoksuvat kukat houkuttelevat yökkösiä. Pulskaneilikka kasvaa Suomen luonnossa tienpientareilla, rannoilla, rantaniityillä, kalliolla ja muilla kuivilla niukkaravinteisilla paikoilla.

Korkeus: noin 25–60 cm

Tiesitkö?

Neilikat ovat myrkyllisiä, mutta pienet määrät syötynä eivät yleensä aiheuta oireita.

Kommentoi »